Site icon narod.hr

Poruka sudionicima Trnjanskih kresova: ‘Purgeri s Kozare ’45. ste se grijali na parkete…’

Foto: Narod.hr

Neobičan transparent izvješen je jučer na Mostu slobode u Zagrebu: “Purgeri s Kozare 45. se grijali na parkete, a danas uz vatricu plešete pede*rske balete”. Poruka je pućena sudionicima subotnjeg okupljanja na manifestaciji Trnjanski krijesovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavka je kako se “purgeri s Kozare” vjerojatno odnosi na pripadnike partizanskih jednica koje su u svibnju 1945. zaposjele Zagreb, a “grijanje na parkete” je aluzija na priče kako su partizani zaposjeli zagrebačke stanove i kad bi im nestalo drva ili ugljena, dizali parkete u stanovima, njima punili peć i grijali se.

> Proslava ‘oslobođenja Zagreba’: Tomašević i dogradonačelnici na Trnjanskim kresovima, evo kakve su poruke poslane

Podsjetimo, ove subote je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević iz ekstremno lijeve stranke Možemo i to s oboje dogradonačelnika sudjelovao na Trnjanskim kresovima u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreb, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Partizanke i partizani hvala!”, stajalo je na transparentu uz crvenu petokraku.

“Milost ne tražim, niti bih vam je dao!”, pisalo je na majici jednog sudionika.

Zanimljivo je kako su Trnjanski kresovi, manifestacija koje organiziraju ekstremno lijeve udruge povodom tzv. ‘oslobođenja Zagreba’ tj. ulaska partizana u grad, razlog za dolazak troje najviše pozicioniranih ljudi u Zagrebu.

Iako je ulazak partizana u Zagreb označio početak neviđene odmazde nad onima koji su smatrani neprijateljima te je započela višemjesečna tortura koja je rezultirala tisućama pobijenih Zagrepčana bez da su jednom nogom kročili na sud, odmazda koju niti približno nisu iskusili niti nacisti u Njemačkoj po dolasku saveznika, gradska vlast bez pardona obilježava taj crni datum u povijesti Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version