Site icon narod.hr

Preminula prva Afro-Amerikanka olimpijska pobjednica

Prva Afro-Amerikanka koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u povijesti Alice Coachman (90) preminula je u bolnici u Albanyju u američkoj saveznoj državi Georgia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Coachman je osvojila zlatnu medalju u skoku u vis na OI u Londonu kada je oborila olimpijski rekord preskočivši 1,68 metara. U američku Kuću slavnih atletičara je primljena 1975. godine, a 2004. je uvrštena u Olimpijsku Kuću slavnih. Osim olimpijskog zlata, tijekom karijere je osvojila 34 državna naslova.

“Život Afro-Amerikanaca se u to vrijeme umnogome razlikovao u odnosu na sadašnji. Tata mi nije dozvolio nastup na američkom prvenstvu jer to bilo suviše opasno. Nisam ga poslušala i pobijedila sam. Vratila sam se kući s medaljom,” kazao je u jednom od svojih posljednjih razgovora za medije.

Alice Coachman je odrastala i krčila svoj atletski put u vrijeme kada je na američkom jugu postojala rasna segregacija. Bilo joj je zabranjeno koristiti javne dvorane i borilišta, pa se na razne načine snalazila kako bi trenirala skok u vis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Alice je bila inspiracija za generacije i generacije naših atletičara. Postigla je vrhunske rezultate u vremenima kada je to zbog njezine boje kože bilo iznimno teško. Svima će nam nedostajati,” kazao je izvršni direktor Američkog olimpijskog odbora Scott Blackmun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version