Preminuo nekadašnji vratar Hajduka Ante Sirković

Foto: hajduk.hr

Nekadašnji vratar Hajduka Ante Sirković preminuo je noćas u 75. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Sirković rođen je u Splitu 3. lipnja 1944. godine. Svoju nogometnu karijeru počeo je u podmlatku Hajduka 1958. godine, a na Hajdukovu golu debitirao je 2. rujna 1962. godine protiv Vojvodine iz Novog Sada. Hajduk je tada pobijedio 2:1.

Od svog debija na golu Hajduka pa do odlaska iz Splita u lipnju 1973. godine za Hajduk je branio na ukupno 244 utakmice. Tada je otišao u Olimpiju iz Ljubljane. Prije toga je 1963. godine otišao na tri godine u NK Šibenik. Proveo je šest mjeseci i u RNK Split.

Međutim, ono što često Ante Sirković isticao, i na što je bio posebno ponosan, to je da je imao čast u Hajdukovu dresu igrati zajedno s Bernardom Vukasom, zatim s Gezom Šenauerom, Jolom Vidoševićem i drugim bijelim asovima koji su harali jugoslavenskim nogometom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na golu Hajduka Ante Sirković osvojio je prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1970./71. i kup 1972. godine. Branio je i na onoj poznatoj utakmici protiv Leeds Uniteda u Splitu 25. travnja 1973. godine kada je Hajduku malo nedostajalo da se plasira u finale Kupa pobjednika kupova.

Iako nije nastupio za A reprezentaciju, važno je istaknuti da je Sirković jednom branio za B reprezentaciju Jugoslavije. Bilo je to 1964. godine. Nastupao je i za omladinsku reprezentaciju Hrvatske 1960. godine.

Bilo je i nekakvih ideja za odlazak u inozemstvo, u berlinsku Herthu, što nikada nije realizirano. Dolaskom reprezentativnog vratara u Split Rizaha Meškovića jedan je vratar postao višak. Stoga je zajedno s trenerom Slavkom Lušticom otišao u Olimpiju. Definitivnim odlaskom iz Splita u Ljubljanu 1973. godine, Sirkovićeva karijera počela je padati. U Olimpiji u prvoligaškoj konkurenciji proveo je dvije godine, poslije je čuvao gol Mercatora, također iz Ljubljane. Vratio se u Split 1977. Potom je jednu sezonu branio i bio trener Kolektivca iz Postira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija će se održati sutra 31. svibnja u 12 sati u kino-dvorani stadiona na Poljudu, a pogreb istog dana u 16:45 sati na groblju Lovrinac, prenosi Hajduk.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.