Prvi čovjek UEFA-e o nastavku sezone, je li sve izgubljeno? ”Ne smijemo tvrdoglavo inzistirati na tome, no, nadam se da će se nastaviti makar krajem lipnja”

Foto: fah

Hoće li se i kada nastaviti nogometna sezona, privremeno prekinuta zbog razorne pandemije opasnog koronavirusa? Ako je vjerovati predsjedniku UEFA-e, Čeferinu, mogući je nastavak već u lipnju. Ali…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nadam se da će se sezona nastaviti, makar to bilo krajem lipnja, ali ne smijemo tvrdoglavo inzistirati na tome. Ne posustane li pandemija do tada, onda je besmisleno inzistirati da se sezona završi’‘, za talijansku Repubblicu rekao je Aleksander Čeferin. Prvi čovjek UEFA-e po prvi puta od početka pandemije ne odbacuje do kraja mogućnost da se cijela sezona zapravo definitivno prekine. Makar UEFA-a takav scenarij za sada načelno odbija. Razumljivo, bio bi to veliki potres u nogometnom svijetu s obzirom da su mnoga prvenstva u punom jeku i da je Liga prvaka stigla do osmine finala. Što je s klubovima poput Atalante, koja je ove sezone izborila povijesno četvrtfinale Lige prvaka? Što je s Liverpoolom u Engleskoj, koji je nakon tri desetljeća na korak do titule?

”U slučaju da se prvenstva ne nastave barem do kraja lipnja, onda će vjerojatno biti izgubljena. Imamo prijedlog da se lige nastave do datuma kad bi trebala početi iduća, a onda bi nju malo pomakli. U svakom slučaju, pokušat ćemo doći do rješenja koje bi bilo najbolje za sve klubove i lige”, kazao je Čeferin.

Na pitanje što će biti s igračima kojima ističu ugovori 30. lipnja Slovenac nema pravi odgovor, ovo je ipak situacija kakva se ne pamti u modernom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nemamo nadležnost nad ugovorima između igrača i klubova. Nastavi li se sezone, morat ćemo pronaći kompromisno rješenje. Pri tome mislim da bi bilo idealno da važeći ugovori potraju još neko vrijeme, kao i da produžimo prijelazne rokove”, poručio je Čeferin, koji se osvrnuo i na tendenciju koja se javlja diljem Europe, a u kontekstu činjenice da su mnogi klubovi najavili smanjenje plaća. Između ostalih i jedna Barcelona

”Ponavljam, mi nismo nadležni za takva pitanja. Ugovori su stvar između klubova i igrača. Međutim, moramo biti svjesni da ćemo svi osjetiti posljedice ove krize. Danas nema prostora za sebičnost. U danima koji nas čekaju ćemo pokazati jesmo ili nismo solidarni.”

Zbog krize, uzrokovane pandemijom koronavirusa, UEFA je nekim klubovima izašla u susret te je modificirala pravila financijskog fair playa. I šef UEFA-e tvrdi da će sve ovo ostaviti trajne posljedice na svijet, pa tako i na nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nažalost, ništa na svijetu više neće biti isto nakon ove užasne godine. Što se tiče FFP-a, imamo nekoliko ideja.”

Je li utakmica osmine finala Lige prvaka, koja se 19. veljače igrala u Milanu, na stadionu San Siro, pridonijela velikom širenju koronavirusa u Bergamu, kako tvrde neki stručnjaci?

Fabiano Di Marco, šef pulmološkog odjela bolnice Papa Ivan XXIII. u Bergamu tvrdi: ”Tog dana na utakmicu Atalanta – Valencia, koja se igrala u Milanu, automobilima, vlakovima i autobusima otišlo je pola Bergama. Oko 40 tisuća ljudi cijelo vrijeme bilo je u neposrednoj blizini, a kasnije, slaveći golove i pobjedu Atalante (4:1), i u bliskom fizičkom kontaktu. Čuo sam puno teorija o tome zašto se u Bergamu virus proširio brže nego u ostatku Italije, a ovo je moja: Ta utakmica bila je biološka bomba nakon koje više u Bergamu ne možemo pokopati ni kremirati umrle koliko ih ima…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva teza pomalo ljuti predsjednika krovne europske nogometne asocijacije, koji odbija sve optužbe…

”Kad se igrala ta utakmica, tada se igrao nogomet u cijeloj Europi. Čuo sam idiotske kritike što se tiče utakmice u Milanu između Atalante i Valencije. Tog 19. veljače nitko nije mogao znati da će baš Lombardija biti najveće žarište pandemije. Tko smo mi da kažemo da se utakmice ne može igrati zbog tog razloga? Postoje nadležne institucije za ta pitanja”, zaključio je čelni čovjek UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.