Pupovac osudio napad Grobara na dječaka, Penavu napao i nazvao ‘političkim piromanom’

Foto: fah

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac sazvao je u petak izvanrednu konferenciju za medije na temu napada pripadnika vukovarske navijačke skupine Grobara na dječaka od 13 godina u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Takav događaj je za svaku osudu. Napad na maloljetnu osobu ili odraslu osobu samo zato što je netko na komadu svoje odjeće, u ovom slučaju maske, imao obilježje koje se nekome ne dopada, predstavlja alarmantan čin agresivnosti, netolerancije i nepoštivanja razlika. U ime SDSS-a želim obitelji ovog dječaka izraziti našu ispriku zbog toga što je njihovo dijete doživjelo. Ne postoji nikakvo opravdanje za ovaj čin, neovisno o tome što je osoba koja je posegnula za nasiljem proživljavala. To ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati”, rekao je Pupovac na početku konferencije.

> Penava za Narod.hr o napadu Srbina na dječaka u Vukovaru: ‘Plenković i Pupovac šute’

Poruka “političkim piromanima iz Vukovara”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Politički piromani u Vukovaru i drugim mjestima, koji mene i druge prozivaju da ne reagiramo na svaku vatru koja nastaje zbog njihovog piromanskog ponašanja, trebaju biti svjesni da su oni ti koji potpiruju vatru. Krajnje je vrijeme da oni shvati da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar i da se političkim piromanstvom ne mogu rješavati međuetnički problemi. Time se ne mogu rješavati odnosi između srpske i hrvatske zajednice, za to je potreban drugačiji pristup. Treba raditi na međunacionalnom povjerenju. Zabrinuti smo što čujemo da ponovno izabrani gradonačelnik Vukovara najavljuje da će ukinuti manjinske škole jer se to njima ne sviđa. Oni ne vide problem u sebi i svom političkom piromanstvu, nego u zajamčenim pravima nacionalnih manjina, pravu na školovanje na vlastitom pismu. Proteklih godina bilo je nasilnih događaja u mladoj populaciji, a nas zanima hoće li se oni nastaviti. Nadam se da ljudi koji drugačije misle i shvaćaju, koji umjesto ukidanja manjinskih programa mogu ponuditi multikulturalni koncept škole, za što sam se i sam zalagao, da će i oni reći ‘ne’ i u gradskom vijeću i u Saboru, takvim nastojanjima i najavama”, rekao je Pupovac.

“Ne bih kategorizirao je li najgori incident ili nije, ali svakako je grozan i nedopustiv. Znamo da i sam napadač ima dijete iste dobi. Nepojmljivo je za mene kao oca, kao djeda, da se poseže za tim. To samo pokazuje koliko mi imamo posla i što sve trebamo učiniti da se takve stvari ne događaju”, odgovorio je Pupovac.

“U nekim stvarima je postrožavanje kazne dobra stvar, negdje nije dovoljno. U našem slučaju to neće biti dovoljno, ni u smislu ZDS ni u smislu četničkih kokardi. Treba osvijestiti koje je to zlo. Moramo imati jasnu političku osudu, javnu osudu koji su to politički piromani u tom području. Djeca moraju odrastati bez pritiska, bez da budu žrtve tih simbola i ideologija”, rekao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Pripadnik Grobara u Vukovaru istukao 13 -godišnjeg dječaka jer je imao masku s hrvatskim obilježjima?

“Nije najvažnije gdje će biti obilježena obljetnica Oluje, nego kako”

Nije htio komentirati prepucavanje predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkoviće oko proslave obljetnice Oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne bih utrčavao u bojno polje dvojice političkih ratnika. Mislim da nije najvažnije gdje će biti obilježena obljetnica Oluje, nego kako. Mi smo lani započeli proces u kojem je obilježavanje godišnjice Oluje pokazalo kako se možemo početi približavati jedni drugima, priznavati ono što je važno i hrvatskoj i srpskoj strani”, rekao je Pupovac, prenosi N1.

Dječaka u dobi od 13 godina u utorak oko 7,30 sati u Vukovaru je fizički napao i izudarao 30-godišnji muškarac, koji je priveden i predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a motiv napada je međunacionalna netrpeljivost.

Dječak je nosio zaštitnu masku s hrvatskim nacionalnim obilježjima, što je, čini se zasmetalo beskrupuloznog napadača, inače 30-godišnjaka srpske nacionalnosti, koji je policiji od ranije poznat zbog sličnih izgreda i sudjelovanja u tučnjavama između navijačkih skupina u Vukovaru.

“Redakcija Bujice upravo je ekskluzivno doznala da je 30-godišnji napadač, čiji se identitet skriva – Miloš Bačić! Nasilnik koji tuče djecu je velikosrpski ekstremist, od ranije poznat policiji. Bačić je već sudjelovao u sličnim incidentima i napadima navijačkih skupina ‘Grobara’ na hrvatske mladiće i nogometne navijače… Iz policijskih izvora doznali smo da je svojedobno bježao pred hrvatskim redarstvom u Srbiju, zbog sitnog kriminala…”, objavio je tada Velimir Bujanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.