Put Mikele Ristoski do paraolimpijskog zlata

Foto: fah

Osvojivši zlato u skoku u dalj, Mikela Ristoski (26) je postala četvrta hrvatska sportašica sa zlatnom paraolimpijskom medaljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nje zlatne medalje su osvajali Antonija Balek u bacanju kugle i bacanju koplja, te Darko Kralj u bacanju kugle u Pekingu 2008. godine, te Sandra Paović u stolnom tenisu u Rio de Janeiru.

Ristoski je rođena 7. studenog 1989. u Puli i članica je AK za osobe s invaliditetom Medulin. Do sada je osvojila više od 50 medalja i 19 priznanja.

Prvi značajniji rezultat je ostvarila 2008. na EP-u za osobe s intelektualnim poteškoćama (INAS) u Manchesteru gdje je bila druga u skoku u dalj s rezultatom 4.65 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće godine je na dvoranskom INAS EP-u Reimsu bila prva na 60 m i skoku u dalj, dok je drugo mjesto osvojila na 200m. U Varaždinu 2010. na INAS EP-u je pobijedila u skoku u dalj i u troskoku, dok je na INAS SP-u 2011. u Liguriji osvojila dva druga mjesta u skoku u dalj i troskoku.

Na SP-u za osobe s invaliditetom 2011. u novozelandskom Christchurchu pobijedila je u skoku u dalj, a dvije godine kasnije u Lyonu je bila druga. Prošle godine je u Dohi bila druga u skoku u dalj, te zlatna u troskoku.

Najsjajnije odličje osvojila je i lani na EP-u u velškom Swanseu, dok je ove godine na EP-u Grossetu bila druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Svjetskim igrama 2015. u Sočiju je osvojila dva zlata u troskoku i u utrci na 100 metara.

Prije četiri godine na POI u Londonu bila je treća u skoku u dalj, a u Riju je doskočila do najvećeg uspjeha u karijeri, paraolimpijskog zlata.

Sve hrvatske medalje na paraolimpijskim igrama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatna medalja Mikele Ristoski u skoku u dalj drugo je zlato i ukupno četvrta hrvatska medalja na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

HRVATSKE MEDALJE

1992 Barcelona

Milka Milinković – 3. mjesto u bacanju koplja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2004 Atena

Mihovil Španja – 3. mjesto na 100 m leđno, 3. mjesto na 200 m mješovito, 3. mjesto na 400 m mješovito
Jelena Vuković – 3. mjesto u bacanju diska

2008 Peking
Darko Kralj – 1. mjesto u bacanju kugle
Antonia Balek 1. mjesto u bacanju kugle, 1. mjesto u bacanju koplja
Branimir Budetić – 2. mjesto u bacanju koplja

2012 London

Darko Kralj – 2. mjesto u bacanju kugle
Zoran Talić – 2. mjesto u skoku u dalj
Mikela Ristoski – 3. mjesto u skoku u dalj
Mihovil Španja – 3. mjesto na 100m leđno
Branimir Budetić – 3. mjesto u bacanju koplja

2016 Rio de Janeiro

Mikela Ristoski – 1. mjesto u skoku u dalj
Sandra Paović – 1. mjesto u stolnom tenisu
Zoran Talić – 2. mjesto u skoku u dalj
Velimir Šandor – 3. mjesto u bacanju diska

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.