Site icon narod.hr

Rukometni klasik u Bavarskoj: ‘Alex Dušebajev je veliki igrač, ako njega zaustavimo obavili smo pola posla’

Foto: fah

Hrvatska protiv Španjolske večeras od 20:30 sati igra po mnogima utakmicu odluke na Svjetskom prvenstvu. Pobjednik sam sebi otvara vrata polufinala, gubitnik će šanse za samu završnicu svesti na razinu teorije s obzirom na protivnike u nastavku turnira, koji, kako neki tvrde, ”tek sada počinje.” Važno je spomenuti kako je Hrvatskoj za prvoj mjesto grupne faze dovoljan i bod, iako se u rukometu nikad ne igra na remi neriješeni ishodi nisu rijetkost, naprotiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjači aduti Hrvatske protiv aktualnih europskih prvaka trebali bi biti Šego, Štrlek, Horvat, Musa, Duvnjak, Stepančić i Luka Cindrić, kojeg je izbornik Lino Červar odmarao protiv Japana, Makedonije… S druge strane Španjolci imaju svoje adute, Perez de Vargas, Entrerrios, Canellas, A. Dušebajev, Aguinagalde, Arino, Sole

Spomenuli smo jednog od ponajboljih svjetskih igrača, Luku Cindrića, koji bi trebao biti potpuno spreman za veliki derbi s obzirom kako je na izbornikovu inicijativu odmorio zadnju ložu? Hrvatska je, podsjetimo, i bez Cindrića sjajno izgledala protiv Makedonaca, no, Španjolci su nešto posve drugo, drugi je to rukometni svijet.

Kako Cindrić ocjenjuje današnju Španjolsku, koja još uvijek nosi titulu europskih prvaka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Mogu reći da su među ključnim igračima u klubovima u kojima igraju, da su s njima bili na europskom tronu, a to samo po sebi puno govori. Strašni su igrači i dobri dečki”, kazao je Cindrić u razgovoru za Sportske novosti.

Kad su već toliko ”strašni”, tko je ”najstrašniji”?

Alex Dušebajev je veliki igrač, zna rukomet, razumije sve. Ako njega zatvorimo, pola puta do pobjede je napravljeno. Ima prolaz, fintu, šut, iako ne puca često, ali je naletavanje na njega zabranjeno. Tu je najopasniji, jer lako radi višak. Treba s njim oprezno, igra za momčad u prvom redu…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskusni Canellas, bio je srce obrane  Vardara za europski tron, što Cindrić misli o spomenutom iskusnom igraču?

”Canellas je malo sporiji, drukčiji igrač. Vidi sve, vrhunska kvaliteta. Dobro presijeca lopte u obrani. Nije dobar finter, ali je zato kod šuta jako opasan i ne treba ga puštati preblizu.”

Kako god okrenuli, kako god analizirali igru španjolske reprezentacije, koje god igrače spomenuli, Španjolci imaju vrhunsku kvalitetu na svim pozicijama, pa tako i u napadu, jedan od vrhunskih igrača svakako je Aguinagalde, godinama, kako tvrdi Cindrić, najbolji pivot u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Temelje sve na njemu. Prema mojem mišljenju, treba se povući pliće i ne dati mu priliku da blokira i prima loptu. Ako primi loptu, puštaju ga, jer sve je ostalo uzalud. Penal i isključenje ne treba riskirati. Nas dvojica u Kielceu dobro funkcioniramo, on ima sve trikove, podvale, neočekivane poteze, ali to sve manje pali. Godine su stisle, sve više igra Bjelorus Karaljok, ali Julen ostaje majstor.”

Angel Fernandez je lijevo krilo, o kojem se puno ne govori, ali koji nije zato manje opasan, sjajan je u Kielceu?

”Zabija puno golova, odličan je šuter. Igra peticu u obrani. Nije ‘boom’ igrač, nije top kao naš Štrlek, ali je tu 4-5 golova i sigurna obrana, što ga čini vrhunskim.”

Daniel Dušebajev?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Treba mu još vremena da dođe na bolju razinu, u bolju formu. Može odigrati korektno, perspektivan je, ali ne i nositelj, ni kod nas u klubu, ni u Španjolskoj.”

Cindrić tvrdi kako su ga na turniru razočarali Rusi, no, prije toga ipak je nešto konkretno rekao o večerašnjem velikom derbiju.  Kako će Španjolci krenuti u samu utakmicu?

”Mislim da će nam krenuti s obranom 6-0 jer to rade najbolje, tu su najuigraniji. Jako izlaze van, imaju zatvaranje pivota, broje korake, tapkanje, sve su to detalji koji su važni u njihovoj igri… Svi igraju dobro, čekaju svojih pet minuta i naprave svoje. Oni su momčad koja nema crne rupe. Zato treba biti koncentriran cijelo vrijeme, bez trunke opuštanja.”

Zdravlje Luke Cindrića?

”Dobro, puno bolje. Bilo je već protiv Makedonije OK, no igrali su dečki odlično i nije bilo potrebe bilo što riskirati. Bit će sve OK.”

Glede Rusa i raspleta u drugoj skupini?

‘Malo su me razočarali Rusi, sve su imali, a nisu iskoristili ništa. Iskreno, očekivao sam egal Francuske i Njemačke, to me uopće nije iznenadilo. Ne opterećujem se time, igramo svoje, kad dođe vrijeme, razmišljat ćemo o njima. Sada se bavimo Španjolcima”, zaključio je Luka Cindrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version