Šarić iz Phoenixa: ‘Rekli su nam da ostanemo kod kuće’

Foto: snimka zaslona

NBA liga je stala, kao i sva sportska događanja diljem svijeta zbog epidemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski košarkaš Dario Šarić do prekida natjecanja bilježio je sjajan učinak u redovima Sunsa, a samo za HRT javio se iz Phoenixa i progovorio o aktualnoj situaciji, svojoj sezoni, budućnosti, hrvatskoj reprezentaciji i mnogim drugim zanimljivim temama.

Dario, prije svega, kakva je situacija kod vas? U izolaciji ste, nema treninga Phoenix Sunsa, zna se da se neće igrati barem mjesec dana, koje su novosti što se okupljanja momčadi tiče?

– Nema zajedničkih treninga, rekli su nam da ostanemo kod kuće, pošto ja imam neku teretanu ovdje u sklopu zgrade obavim svaki dan neki trening da ostanem u kakvoj-takvoj formi. Bilo bi čudno da počnemo igrati utakmice bez ijednog treninga, posebno timskog, očekujem da ćemo u nekom periodu početi trenirati. Sad kad, što i kako ne znam stvarno. To je nešto o čemu klubovi ne odlučuju, to donosi uprava NBA-ja, Adam Silver u skladu s američkom vladom, to je moja procjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus je prekinuo sva događanja u sportskom svijetu, u jeku uspona vaše forme – šest utakmica zaredom s dvocifrenim učinkom, posebno se ističe „double-double“ u porazu od Portlanda, 24 koša i 11 skokova u 39 minuta na parketu, bila je to i zadnja utakmica prije nego je sezona stala?

– Zadovoljan sam. Kad dobijete tako veliku minutažu i povjerenje trenera, odmah je lakše igrati sljedeću utakmicu. Mislim, nezgodan je trenutak za mene, no što je tu je, takva je situacija, ne samo u NBA-ju nego i u cijelom svijetu. Moramo se svi držati protokola.

Bilo je teških trenutaka i u ovoj sezoni, nakon povratka DeAndrea Aytona pali ste jedno vrijeme u drugi plan kod trenera Montyja Williamsa, imali ste i ozljedu gležnja, ali niste posustali i u zadnjih mjesec dana pronašli ste pravi ritam, u početnoj ste petorci i jako učinkoviti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Da, trudim se, NBA je takav da se puno toga promijeni u tjedan, dva dana. Treneri pokušavaju razne stvari, neke druge situacije na terenu i u nekom periodu nisam se našao u tom trenerovom naumu. Ali eto, nastavio sam raditi, trenirati dodatno, ostao sam fokusiran, u glavi spreman da kad dođe mojih pet minuta – odigram što bolje mogu.

Kakav odnos imate s Montyjem Williamsom, on je bio pomoćnik dok ste bili u Sixersima?

– On je bio u mojoj trećoj sezoni pomoćnik, samo dva mjeseca prije nego što se dogodio moj trade u Minnesotu. Imamo nekih iskustava i znam ga otad kao vrlo poštenog i radnog čovjeka koji je malo, ‘ajmo reći „old school“ trener, što meni odgovara. Stvarno je dobar, imao sam nekih naznaka o njemu i prije, tako da mi apsolutno paše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Phoenix je 13. na Zapadu, možda je i bila šansa boriti se za osmo mjesto koje vodi u play-off, može li i vrijedi li ova ekipa s vama, Rubiom, Bookerom, Aytonom i ostatkom društva bolje od onoga što ljestvica trenutačno sugerira?

– Mislim da ljestvica nije realno stanje. Mislim da smo, ono što uvijek govorim, izgubili nekih šest, sedam utakmica koje smo stvarno trebali pobijediti tijekom ove sezone, u kojoj nismo bili mentalno dovoljno spremni. Da smo uzeli bar pola toga, možda bismo bili u situaciji da govorimo o borbi za play-off. No, ništa nije izgubljeno, puno je utakmica do kraja, sve ovisi o tome kako će se sve razviti s obzirom na novonastalu situaciju. Imamo potencijala, prvi put smo svi zajedno, vjerujem da u budućnosti ova ekipa može puno dobrih stvari napraviti.

Koliko ste napredovali u sada već skoro četiri godine u NBA-u? U čemu najviše? Bliži vam se 300. nastup u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

– Nisam ni znao tu informaciju. Teško je reći da sam u samo jednoj stvari napredovao. Pokušavam svaki dan napredovati i biti bolji nego dan prije. To mi je vodilja. Mislim da sam psihički napredovao, posebno u zadnje vrijeme. Shvatio sam kako stvari funkcioniraju, svaki dan je borba i svaki dan je novo dokazivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ste često u kontaktu s Bogdanovićem i ostatkom hrvatskih igrača u NBA-u?

– U kontaktu sam dosta sa svima, svi se čujemo, pogotovo sada s obzirom na ovu situaciju, razmijenili smo neka naša mišljenja. Što se tiče igre, Bojan (Bogdanović) ima odličnu, savršenu sezonu, igra sjajno, Ivica (Zubac) igra dobro, Žižić kad dobije priliku reagira kako treba, drago mi je radi Dragana (Bendera) da je dobio priliku u Golden Stateu i da je odigrao par dobrih utakmica. Mario (Hezonja) odigra isto dobro kad dobije svoje minute, tako da imamo dobar potencijal, dobre igrače. Porazgovaramo dan prije utakmice, na samom susretu i saznamo neke nove informacije.

Okrenimo se hrvatskoj reprezentaciji, za vas nikada nije bilo upitno – svakom pozivu se odazovete, kakve su nam šanse za plasman na Olimpijske igre ako budemo u najjačem sastavu protiv reprezentacija kao što su Brazil i Tunis, a onda kasnije Rusija, Njemačka ili Meksiko? Igra se u Splitu, kad i ako raspored to dopusti.

– Jako je pohvalno što je taj turnir u Splitu i mislim da će to biti odlično organizirano i da ćemo imati sjajnu publiku. Što se tiče same skupine, situacija je dobra, nismo dobili nekog iznimno jakog protivnika, recimo Grčku koja je snažna, ili Srbiju koja je recimo nivo iznad nas. Sa svim ovim drugim ekipama se može igrati, možemo sve pobijediti, nadam se da ćemo biti u formu kada dođe vrijeme za to i da ćemo uz pomoć publike opet izboriti Olimpijske igre.

Jeste li stigli popratiti početak kvalifikacija za Eurobasket, Hrvatska je pod vodstvom Veljka Mršića odlično krenula?

– Nisam imao priliku baš gledati utakmice, pogledao sam sažetke, čuo sam se i s Bojanom koji je gledao utakmice, tako da mi je jako drago. Veljko Mršić radi fantastičan posao, posebice što se obrambenog dijela tiče. Vidjeli ste da smo ekipa koja je primila najmanje koševa u te dvije utakmice. To je jedan dobar temelj za nastavak kvalifikacija.

Pratite li nekad hrvatske klubove, ponajprije Cibonu?

– Popratim koliko god mogu, pogledam rezultate, što se događa i sve. Kakva je situacija u Ciboni, ne znam, nisam u klubu. Cibona je izborila opstanak u ABA ligi, nadam se da će što bolje odraditi to hrvatsko prvenstvo iako je sad sve upitno. Želim im svu sreću, da budu što bolji, kao i Zadru isto.

Dokumentarni film pod nazivom „Uvik isto“ koji prati vaš život u rodnom Šibeniku, tijekom ljetnih mjeseci kada pomažete obitelji, a malo se čak i odmarate – odnedavno je dostupan svima online. U prvom planu su vaše obiteljske i životne vrijednosti, kažu svi – ništa se nije promijenilo vašim odlaskom u Ameriku, „Dario je uvik onaj isti…“. Je li to još uvijek tako?

– Pa je, uglavnom sam isti. To može moja obitelj potvrditi, kao i prijatelji koji su oko mene. Svi smo mi zbog istih razloga tu, nisam ja ništa vrjedniji od drugih. To mi je u glavi i s tim se vodim.

Koje vam savjete i dan danas daje otac Predrag, proslavljeni igrač Šibenke?

– Igračke savjete mi je više davao dok sam bio mlađi, kada je trebalo doći do ove situacije, da igram u NBA-u. Mislim da on to sve sada gleda s uživanjem, pogotovo kada igram dobro, da uživa u tome, tako da je sve kako treba.“

Vaši planovi za budućnost, kakva je situacija s ugovorom, hoćete li ostati u Sunsima? Ima li možda drugih opcija?

– Teško mi je to reći. Prerano je. Razgovarao sam s drugim igračima, neće se ništa znati do otprilike 1. srpnja, neke konkretne informacije će tada izaći. Sada o tome ne razmišljam, pokušavam igrati što bolje mogu, što se desi, desi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.