Šeparović o Mamićevim optužbama: ‘Sudac mora voditi računa s kim se druži’

Foto: snimka zaslona

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je kako Ustavni sud na današnjoj sjednici nije prihvatio prijedloge za ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima u dijelu gdje je propisano da se raspisuje javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda od strane Državnog sudbenog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ustavni sud u bitnom je zaključio da taj javni poziv i taj cijeli postupak koji je propisan u ničemu ne ugrožava ustavni položaj predsjednika Republike niti dovodi u pitanje njegovu ustavnu ovlast kao jedinog predlagatelja predsjednika Vrhovnog suda hrvatskom Saboru. Dakle, bez prijedloga Predsjednika RH Hrvatski sabor ne može izabrati predsjednika Vrhovnog suda, a Sabor nije vezan prijedlogom Predsjednika RH, kao što ni predsjednik RH nije vezan mišljenjima Opće sjednice Vrhovnog suda kao ni odbora za pravosuđe. Smatramo da taj zakon nije protivan Ustavu, pogotovu ustavnoj odredbi diobi vlasti koja ukazuje da vlast mora međusobno surađivati. Na to posebno ukazujem, na tu odgovornost međusobne suradnje i međusobne kontrole vlasti, rekao je Šeparović.

– Nismo prihvatili prijedlog naših troje sudaca da se zastane s postupkom i uputi zahtjev sudu Europske unije o tumačenju prava EU. U našoj odluci pozvali smo se praksu Europskog suda, suda Europske unije, mišljenja Venecijanske komisije, dogovarajuće akte Vijeća Europe i na tumačenje našeg Ustava. Isto tako nismo prihvatili da se održi javna rasprava, odnosno da se pozovu Juričan i dvije odvjetnice Sloković i Marković da zajedno s predstavnicima Vlade rasprave pojedina sporna činjenična i pravna pitanja jer smatramo da ih nema, dodao je.

– Odluke su donesene s devet glasova za i s četiri glasova protiv, s tim da su četiri suca najavila izdvojeno mišljenje i tu podupiruće jer smatraju da još nešto moraju priopćiti da je odluka Ustavnog suda u skladu s Ustavom, odnosno zašto su glasali za tu odluku, objasnio je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove odluke odnose se na zahtjeve za ocjenu ustavnosti koje su podnijeli Dario Juričan te odvjetnice Jadranka Sloković i Sandra Marković, dok će se o zahtjevu Arsena Bauka odlučivati naknadno jer je to učinio jučer pa nije bilo vremena za odnijeti odluku.

Šeparović je rekao da Ured predsjednika mora pribaviti mišljenje Opće sjednice vrhovnog suda i Saborskog odbora za pravosuđe za sve kandidate koji su se prijavili na javni poziv, ali da to služi njemu da odabere kandidata za kojeg smatra da je najbolji.

– On nije vezan tim mišljenjem, ni jednim ni drugim, može izabrati bilo kojeg kandidata, ali mora biti od onih koji su se prijavili na javni poziv, istaknuo je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara rekao je da su u ovom predmetu protiv bili suci Lovorka Kušan, Andrej Abramović, Goran Selanec i Ingrid Antičević Marinović. Devet sudaca bilo je za.

Šeparović je rekao i da je bogatstvo Ustavnog suda da odluke često ne donosi jednoglasno te da svaki sudac ima pravo iznijeti svoje mišljenje i objaviti ga ako se ne slaže s mišljenjem većine. Naglasio je kako nisu uvijek isti suci protiv.

Odgovarajući na pitanje o kritikama predsjednika Zorana Milanovića na račun procedure Šeparović je rekao da svi javni poslovi moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima, naglasivši važnost transparentnosti i demokratske kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o porukama da su ovakve odluke očekivane i aluzije na njegovo kumstvo s Vladimirom Šeksom Šeparović je rekao kako je to dio političkog folklora te da na njega ni na Ustavni sud nitko nema utjecaja, pa ni kumovi, kao i da drugi političari, vladajući i oporbeni, nemaju utjecaj ni na druge suce Ustavno suda.

– Nema suca Ustavnog suda koji nema nekog prijatelja među političarima i drugi političari imaju osobne prijatelje, pa i političke prijatelje. Ali ja sam uvjeren da svi suci Ustavnog suda postupaju po svojoj savjesti i ustavu i da nisu na ničiji daljinski upravljač, ni vlasti ni oporbe, poručio je Šeparović.

Komentirao je i optužbe Zdravka Mamića o korupciji u pravosuđu.

– S jedne strane, te optužbe dolaze od osobe koja je pravomoćno osuđena za teška kaznena djela. Međutim, bez obzira na to, ako je išta od toga istina, to je strašno, rekao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ali ono što mogu reći, neovisno o svemu tome, da krši ugled suca da se uopće druži sa strankama u postupku, dodao je.

– Svaki sudac mora voditi računa o svom ugledu, mora voditi računa s kim se druži, poručio je Šeparović, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.