Site icon narod.hr

Sesar objasnio kako je vratio momčadski duh u reprezentaciju

Foto: snimka zaslona

Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila je neočekivano uvjerljivo Tursku u finalu pretkvalifikacijskog turnira u Istanbulu, osiguravši kvalifikacije za Olimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost emisije Stadion bio je novi izbornik Josip Sesar, pod čijim vodstvom hrvatski košarkaši nakon dugo vremena pokazuju “znakove života”.

– Na kraju je ispalo lako. Odigrali smo jako dobar turnir. Imali smo i pretkvalifikacije za EP, gdje smo isto naopravili dobar rezultat. Nakon tog prvog dijela došli su Hezonja, Zubac i Šarić, koji su talentom na timsku igru dali dodatan kvalitet. Sve se povezalo, sjajno otvaranje protiv belgijem, dobra utakmice protiv Švedske i onda smo s tim samopouzdanjem išli na Tursku, rekao je o turniru u Turskoj izbornik.

Dva turnira su iza hrvatskih košarkaša, s devet pobjeda osigurali smo kvalifikacije za EP i OI…

– Poučeni prijašnjim iskustvima, nije bilo lako ići na turnir, radili smo puno na pripremi utakmice. Vidiš da smo kvalitetniji, ali treba ući u to s puno opreza. Momci su prihvatili sve naše sugestije i bilo je dobro. Ne samo da smo napravili rezultat, nego smo imali lijepu i tečnu igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgleda kao da se u izabranu vrstu vratio timski duh?

– Atmosfera je bila sjajna, no ovo su jedne od dužih priprema koje smo imali, kad sam bio pomoćni trener u reprezentaciji nikad nismo toliko dugo bili zajedno. Sad smo imali mesec i pol dana, stvorila se sjajna atmosfera, i ta atmosfera se nastavila s priključenjem ove četvorice igrača. Dario Šarić je sjajno odradio kapetansku ulogu, bio je vođa na terenu i izvna terena.

Što je Sesar promijenio u igri?

– Pokušao sam igračima dati uloge koje igraju u klubovima, Smitha sam ostavio na “dvojci”, on mi je isto rekao da je to njegova prirodna pozicija. Dao sam više lopte i više ovlasti Dariju Šariću, on je to odradio odlično i na parketu i izvan parketa. Ono što je navodno bio velik problem dosad je bio nedostatak razigravača. No imali smo 20 i više asistencija, što znači da imamo igru i da nije nedostatak razigravača problem. Imao sam vremena sve posložiti i svakom igraču pobliže objasniti što se od njega očekuje. Na svakom treningu i na svakoj utakmici smo konstantno napredovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se vratiti Bojan Bogdanović?

– Razgovarao sam s 30-ak igrača, Bojan je imao svoj razlog za izostanak. U jednom trenutku je rekao da će se oprostiti, ali treba naglasiti da je dobio sina i htio je provesti ljeto s njim. On je kvalitetan igrač i sigurno može pomoći.

Tko još je u planu za priključenje?

– Nama nedostaje skoro cijela jedna reprezentacija, Šamanić, Žižić, Božić, Mavra, Bogdanović… Opet imamo široku bazu, no to je od trenutka do trenutka, netko osjeća psihički, netko fizički zamor. Ono što je bitno je da oni koji dolaze imaju čiste glave i da su spremni staviti se na raspolaganje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kvalifikacijama za EP čeka nas nezgodna skupina, a nećemo imati NBA igrače?

– Nezgodna, ali i Francuzima i BiH-u će nedostajati NBA igrači. Idemo korak po korak. Neću gledati što će biti za pet ili 10 mjeseci. Imamo dvije utakmice s Francuskom i Ciprom, pokušat ćemo se najbolje pripremiti. Nadam se da možemo napraviti još jedan dobar rezultat, zaključio je Sesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version