Slovenija deklasirala blijedu Hrvatsku

Ljubljana, 30.06.2022. - Utakmica 5. kola skupine C prvog kruga kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo za košarkaše Slovenija - Hrvatska u dvorani Arena Stožice. foto HINA/ STA/ Jure Makovec/ ml

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija pretrpjela je težak 69-97 (8-33, 27-21, 16-22, 18-21) poraz na gostovanju kod Slovenije u Ljubljani u susretu 5. kola skupine C prvog kruga kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je izbornik Damir Mulaomerović za utakmicu u Stožicama na raspolaganju imao sve naše najbolje igrače predvođene Bojanom Bogdanovićem, Ivicom Zubcem i Marijom Hezonjom, susret je bio riješen već nakon prvih 10 minuta koje je Slovenija riješila u svoju korist sa 33-8.

Predvođeni superzvijezdom Lukom Dončićem i iskusnim Goranom Dragićem Slovenci su se “šetali” kroz hrvatsku obranu i gotovo svaki svoj napad završavali poenima. Hrvatska je još uspijevala držati ritam u prve dvije minute kada je također ubacivala koševe pa je rezultat bio 7-6 za Sloveniju, no u sljedećih šest i pol minuta Slovenija je napravila seriju 20-0. Dragić je pogađao s distance, Dončić iz prodora, Slovenija je prvu četvrtinu okončala sa stopostotnim šutom za dva (9-9), dok je Hrvatska u prvoj četvrtini promašila svih sedam pokušaja za tricu i izgubila šest lopti. Posebno je bolno bilo gledati bezidejnost u igri u napadu, gotovo svaki je posjed završavan teškim šutom s istekom vremena.

U drugoj četvrtini Slovenija je povećala svoju prednost i na 27 razlike (42-15) prije no što je napokon “proradio” vanjski šut Hrvatske. Tricama Gorana Filipovića i Hezonje Hrvatska je ostvarila seriju 9-0, pred kraj prvog poluvremena se približila i na 49-35, ali Slovenija je ubacila posljednjih pet koševa prije odlaska na odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je u drugom poluvremenu rutinski držala prednost na 20-ak ili više koševa razlike.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Mario Hezonja sa 22 koša, Ivica Zubac je dodao 14, dok je Luka Dončić sa 21 ubačajem, 10 asistencija i 8 skokova predvodio Sloveniju, Goran Dragić je dodao 19.

Ovom pobjedom Slovenija je osigurala plasman u drugi krug kvalifikacija, sada je na omjeru pobjeda i poraza 3-2, te se priključila Finskoj koja je drugi krug osigurala ranije u četvrtak 85-69 domaćom pobjedom protiv Švedske kojom je stigla do omjera 4-1. Hrvatska je posljednja na ljestvici s omjerom 1-4, dok je Švedska treća sa 2-3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednje kolo prvoga kruga igrat će se u nedjelju kada će Hrvatska u Rijeci ugostiti Finsku te joj je potrebna pobjeda uz domaći poraz Švedske od Slovenije kako bi izbjegla posljednje mjesto u skupini koje ujedno znači i završetak kvalifikacija.

Pobjeda Hrvatske i poraz Švedske Hrvatskoj bi donijeli treće mjesto u skupini i plasman u drugi krug kvalifikacija, ali s omjerom 2-4 i sa samo teoretskim izgledima da se izbori plasman na SP, piše HRT.

Europske kvalifikacije za košarkaško SP 2023. – prvi krug

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA C – 5. kolo

Finska – Švedska 85-69

Slovenija – Hrvatska 97-69

Ljestvica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Finska 5 4 1 393-367 9

2. Slovenija 5 3 2 422-401 8

3. Švedska 5 2 3 398-410 7

4. Hrvatska 5 1 4 383-418 6

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.