Slučaj Kalinić: Zlatko Dalić nije imao izbora ako želi zadržati autoritet i duh zajedništva u svlačionici

Foto: fah

Nažalost, sjajnu atmosferu u Vatrenom kampu nakon pobjede protiv Nigerije na startu Svjetskog prvenstva donekle je pokvario ”slučaj Nikole Kalinića.” Naime, neposluh Nikole Kalinića, kako smo već pisali, natjerao je izbornika Zlatka Dalića na reakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je istina što se piše u većini hrvatskih te dijelu stranih medija Dalić nije imao izbora. Reprezentacija nije klub, u reprezentaciji ne postoji mogućnost ”durenja” i doziranja utakmica, niti se mogu igrati utakmice koje vam odgovaraju, nego kako izbornik odredi. U klubu bi se možda do određene granice moglo tolerirati nezadovoljstvo igrača statusom u momčadi, u reprezentaciji jednostavno za tako nešto nema vremena.

Svi mediji su potvrdili – Kalinić je izgubljen za Hrvatsku, barem do kraja Svjetskog prvenstva, možda čak i dok god je Dalić na izborničkoj funkciji. Teško je za sada govoriti tko je u pravu, međutim, malo je realno da izbornik može imati krivo. Statusu rezerve morao bi se bez pogovora pokoriti i Luka Modrić, a kamoli ne Kalinić u trenutku dok se Vatreni bore za povijesno ostvarenje i prolazak u osminu finala gdje ih nije bilo 20 godina. Zašto Kalinić svoje nezadovoljstvo nije iskazivao uoči SP-a te ranije razgovarao s izbornikom?

Kalinić navodno nije bio zadovoljan činjenicom da ga je u konačnici pretekao Andrej Kramarić, iako Nikola u ove sezone prosječnom Milanu nema status standardnog prvotimca, za razliku od Andreja, koji se ovog proljeća prometnu u jednu od najvećih zvijezda Bundeslige.  Kalinić bi se možda i pomirio mjestom druge špice, prve rezerve, ali biti i iza Ante Rebića, i iza Kramarića te već tradicionalno Mandžukića za njega je ipak previše.  Navodno je Kalinić u dva navrata izborniku dao ”košaru”, protiv Brazila, kada je trebao ući u igru s klupe, ali su ga ”boljela leđa”, ali i protiv Nigerije na SP-u, tada je kap prelila čašu. Izbornik je jednostavno morao prelomiti, i tu nema velike sličnosti s Miroslavom Blaževićem i Igorom Cvitanovićem, kad je Ćiro potjerao Cvitanovića ovaj nije bio ni blizu prve postave Vatrenih, Kalinić je ipak bio tu negdje, jako blizu, dapače, sjajno funkcionira u tandemu s Kramarićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će odlaskom Kalinića biti tako jedina od svih reprezentacija na SP-u sa 22 igrača. Dakle, jednog manje od ostalih. Ne mora biti prevelika cijena ako će se zadržati ovakav pozitivan duh zajedništva u svlačionici.  FIFA ne dopušta zamjene te bi bilo vrlo nezgodno ako bi se ozlijedio neki napadač u nastavku prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.