Starešina: Zašto je Hrvatska svakako moralni pobjednik u Kataru

starešina
Foto: narod.hr

Svima koji su s respektom pratili uspjeh hrvatske nogometne vrste u Kataru dosad su omiljene usporedbe bile one koje su oslikavale statistički nerazmjer veličine i snage Hrvatske i država koje je pobjeđivala i ostavljala iza sebe na putu prema samom svjetskom vrhu, piše Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Svjetski respekt

A hrvatski reprezentativci, vođeni velemajstorom stvaranja pobjedničkog tima Zlatkom Dalićem i predvođeni ne samo nogometnim velemajstorom, već i istinskim vođom Lukom Modrićem, prepoznati su kao suvremeni nogometni vitezovi. Uz tehničku izvrsnost, u njima su prepoznate i druge, danas prilično rijetke vrijednosti: čvrsta vjera i nacionalni identitet koji proizvode posebno zajedništvo, iznimna psihička snaga, poštovanje protivnika, lišenost svake bahatosti ili oholosti.

No u samoj završnici, kada je igra svedena na samo četiri reprezentacije, sve redom izvrsne u nogometu, sve je očitije postalo da se utakmica ne igra samo na terenu, da ne igraju samo igrači, nego i novac i politika koji se oko cijele igre vrte. Oko prvenstva u Kataru vrti se, kažu, 200 milijardi dolara. Najviše dosad. I oni su dio katarskog projekta ovladavanja (i) svjetskim i europskim nogometom, uz presudnu pomoć Francuske kao glavne zemlje partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa bez korupcije

Korupcija pod visokim državnim pokroviteljstvom sastavni je dio tog projekta, od samog početka 2010., kada je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, u suradnji s bivšim šefom UEFA-e Michelom Platinijem omogućio katarskom šeiku Al-Thaniju da postane domaćin svjetskog nogometnog prvenstva, pobijedivši u samom finišu utrke SAD.

U samoj završnici prvenstva Katar ima tri “svoje” momčadi od posebnog interesa. Šeik Al-Thani vlasnik je pariškog PSG-a, čiji je (fantastični) igrač Lionel Messi unaprijed promoviran u glavnu zvijezdu prvenstva, oko koje će se vrtjeti najveći novac i prestiž pa je šeik izravno zainteresiran za plasman Argentine.

Francuska je najbliži katarski partner (i) u projektu svjetskog nogometnog prvenstva, svojom je potporom i otvorenošću za katarske projekte zadužila šeika. Maroko je prva afrička i prva arapska država u završnici svjetskog nogometnog prvenstva, cijeli islamski svijet doživljava ga kao svog predstavnika, a i oni sebe tako doživljavaju. I dakako da je šeiku dužnost učiniti taj uspjeh što većim. Četvrta je Hrvatska, bez ikakve vanjske potpore. Samo nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeikovi interesi

Hrvatska je prisutnost tog “igrača ex machina” već spoznala na utakmici protiv Argentine, baš kao i Maroko na utakmici s Francuskom, kao i prethodno neke druge reprezentacije koje su se našle na putu šeikovim interesima.

Izborom katarskih sudaca druge klase za utakmicu za brončanu medalju Hrvatskoj je FIFA unaprijed poslala poruku obeshrabrenja. U takvoj konstelaciji političkih i financijskih interesa, zbog tog “igrača ex machina” utakmica Hrvatske i Maroka unaprijed sliči šahovskoj partiji s kompjutorom, koji ima na raspolaganju toliko opcija da može pobijediti svakog velemajstora. U takvoj partiji pobjeda je ravna istinskom čudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika količina igara

Upravo zato unaprijed mogu reći (pišem ovo u petak) da je hrvatska reprezentacija moralni pobjednik Svjetskog prvenstva u Katru, bez obzira na rezultat utakmice s Marokom. Ali i prilično sam uvjerena da ovo nogometno prvenstvo, koje je neuobičajeno velikom količinom igara izvan i iznad nogometa naružilo zaista izvrsne igrače i momčadi bez njihove krivnje, neće završiti podizanjem pobjedničkih pokala. Da se istrage za korupciju pokrenute u Belgiji neće zaustaviti na europskim parlamentarcima i njihovoj rodbini. I da šef FIFA-e, Švicarac Gianni Infantino nije bez razloga još prije godinu dana preselio u Katar. Jer katarski je projekt postao mnogo više od igre i od nogometa, piše Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.