Steven Gerrard odigrao posljednju utakmicu za Liverpool!

Foto: fah

Legendarni veznjak Liverpoola Steven Gerrard odigrao je posljednju utakmicu u karijeri za klub s Anfielda. Nažalost, oproštajni susret neće pamtiti po dobrome jer je njegov klub doživio težak poraz na gostovanju kod Stokea, gdje su poraženi čak 6:1. Utješni pogodak postigao je upravo Gerrard u 70. minuti utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Steven George Gerrard rođen je 30. svibnja 1980. godine u Whistonu, mjestašcu u blizini Liverpoola gdje je pohađao katoličku školu Cardinal Heenan Catholic high school West Derby. U početku je igrao za lokalni klub Whiston Juniors, a skauti Liverpoola prepoznali su njegov talent kad je imao devet godina.

Nakon što je prešao u slavni engleski klub razvijao se Liverpoolovoj akademiji, međutim bio je za to vrijeme na nekoliko proba u ostalim premijerligašima, pa čak i u redovima ljutih rivala iz Manchestera (naravno riječ je o Unitedu, op.a.). Ipak, Gerrard je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor za Liverpool 1997. godine i od tada je započela priča o jednom od najvećih kapetana ovog kluba.

Steven Gerrard
“Stevie G” kako su ga zvali upisao je debi za “Redse” protiv Blackburn Roversa 1998. godine u studenom, a u početnoj jedanaestorici prvi put se našao u utakmici protiv Celte iz Viga. U debitantskoj sezoni upisao je 13 nastupa za prvu momčad, obično mijenjajući tada ozlijeđenog kapetana Jamie Redknappa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi crveni karton u seniorskoj karijeri dobio je u gradskom derbiju protiv Evertona, što nas gledajući iz današnje perspektive ni malo ne čudi, a prvi seniorski pogodak postigao je u pobjedi od 4:1 protiv Sheffield Wednesdayja. U sezoni 2000./2001. došao je do prvih trofeja, osvojivši s Liverpoolom FA kup, Liga kup i Kup UEFA te je proglašen najboljim mladim igračem Premier lige.

Nakon što je godinu dana bio u ulozi vice-kapetana, tadašnji trener Gerard Houlier dodijelio mu je kapetansku vrpcu 2003. godine koju je nosio s ponosom do današnjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posljednjih godina Gerrard je bio nositelj igre Liverpoola te strijelac gotovo svih najvažnijih pogodaka, od kojih se posebno pamte oni protiv Milana u finalu lige prvaka 2005. godine i onaj protiv West Hama u finalu FA kupa 2006. godine sa preko 40 metara.

U ljeto 2005. godine Gerrard je bio na meti bogatog vlasnika Chelsea Romana Abramoviča, no ljubav prema voljenom klubu i bogata Liverpoolova ponuda u posljednji trenutak su ga zadržali na Anfieldu, iako su ga mnogi tada već vidjeli u dresu kluba sa Stamford Bridgea.

Svoj 500. nastup za Liverpool ubilježio je protiv West Bromwich Albiona, a pogotkom protiv Tottenhama 10. veljače 2015. godine izjednačio se Robbiem Fowllerom na petom mjestu najboljih strijelaca u povijesti Liverpoola. Osim velikih igračkih postignuća i nogometnih kvaliteta, Gerrard će ostat upamćen i po nekoliko kikseva, poput onoga kad se poskliznuo u odlučujućoj utakmici protiv Chelsea, kad je Demba Ba pogodio za vodstvo i kasniju pobjedu Chelsea u borbi za titulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni karton protiv Manchester Uniteda, kojeg je zaradio za samo 38 sekundi na terenu, također je jedan od minusa u karijeri ovog vrsnog veznjaka, poznatog po preciznim dodavanjima, pravovremenim startovima, sjajnim slobodnjacima i nepogrešivom izvođenju kaznenih udaraca.

Soccer - International Friendly - Norway v England - Ullevaal Stadium
Steven Gerrard je dobitnik mnogih priznatih nagrada od kojih su najistaknutije ona za najkorisnijeg igrača lige prvaka u sezoni 2004/05 i PFA za najboljeg igrača Premier lige u 2006. godini. Za englesku reprezentaciju nastupio je 114 put te je postigao 19 pogodaka. S reprezentacijom Engleske nije osvojio niti jedan važniji trofej.

Nakon odlaska iz Liverpoola, Gerrard će karijeru nastaviti “preko bare”, točnije na zapadu SAD-a u LA Galaxyju, s kojima je potpisao ugovor na 18 mjeseci, navodno vrijedan 9 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.