Site icon narod.hr

Što je pokazala pobjeda Hrvatske protiv Švicarske u St. Gallenu?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon dva vezana uvjerljiva rujanska poraza protiv Portugala, odnosno Francuske u sklopu Lige nacija, uspjela je doći i do prve pobjede, prve ove godine. Naime, Vatreni su u prijateljskoj utakmici protiv Švicarske slavili 2:1.  Iako se radilo tek o prijateljskom susretu utakmica sama po sebi nije bila nimalo nevažna. Naprotiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako polazimo od činjenice da niti jedna utakmica hrvatske reprezentacije nije nevažna pobjeda u St.Gallenu može se smatrati super bitnom. Prva je to pobjeda hrvatske reprezentacije protiv Švicarske u povijesti i uspjelo je to izborniku Zlatku Daliću, kome i dalje, nažalost, neki osporavaju kvalitetu za vođenje reprezentacije, a koju je doveo do povijesnog uspjeha na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije dvije godine. Nakon pobjede protiv Švicarske preostale su tek četiri reprezentacije koje Hrvatska nikad nije pobijedila, a da je igrala s njima više od jedan puta. To su, dakako, Portugal i Francuska, ali i Škotska te peterostruki prvak svijeta Brazil. No vjerujemo bit će vremena i za njih.

Navijači su bili i ostali uz svoje Vatrene…

Utakmicu na stadionu je pratilo oko pet tisuća ljudi i većina njih je ”disala hrvatski”, točnije rečeno, Vatreni su zapravo, ako je suditi prema atmosferi u St.Gallenu, bili domaćini, a što je također vrlo bitno budući kako će već protiv Švedske u Ligi nacija, na Maksimiru, u puno važnijoj utakmici, Hrvatska igrati pred svojom publikom. Očito je kako su navijači bili i ostali uz svoje Vatrene i nisu zaboravili na svevremensku priču od prije dvije godine kada je ”mala Hrvatska” stigla do finala Svjetskog prvenstva i tako ”šokirala” sve one koji su smatrali kako je nogomet, vrhunski nogomet, samo njihov sport, poput, primjerice, Engleza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućnost je već počela…

I nije ”samo” to ono što će se pamtiti iz utakmice i pobjede u St.Gallenu. Naime, Dalić je tražio i dobio odgovor, Hrvatska ima nogometnu budućnost, Bruno Petković možda još uvijek nije u vrhunskoj formi, ali to se i očekivalo, no zato su sjajno odigrali oni od kojih se najmanje očekivalo budući kako su tek stupili na Vatrenu scenu. Primjerice iskusni 29-godišnji Ante Budimir i mladi Domagoj Bradarić, po mnogima prvo ime ipak velike pobjede u kišnom St.Gallenu. Dalić je, kako se i očekivalo, izveo pričuvnu postavu protiv Švicaraca kako bi ”oni pravi” bili spremni za ”ono pravo” što uskoro dolazi, za Švedske i Francusku, kapetan i najiskusniji Luka Modrić igrao je tek u završnici, kao i Ivan Perišić, dok je nešto više prostora dobio Marcelo Brozović, a najviše Domagoj Vida. Senatori su bili tu, ali nisu bili odlučujući za ovaj trijumf. Važno je to saznanje za Dalića, naime, nedavni oproštaj Ivana Rakitića najavio je ono što neumitno dolazi, rastanak od cijele srebrne i neponovljive generacije. Hrvatska će tu generaciju vječno pamtiti, no nogometna Hrvatska i nakon njih, uz veću ili manju korekciju, ima budućnost. Večeras, primjerice, protiv Švicarske nije igrao Nikola Vlašić, još jedan dragulj na kojem hrvatski nogomet temelji svoju budućnost. Razmahao se zato razmahao Josip Brekalo, koji je ponovno zabio.

Obrana? Bilo je loše protiv Portugala i Francuske, večeras protiv ipak znatno skromnije Švicarske puno bolje, ali još uvijek ne i onako kako bi to trebalo izgledati kako bi se dobilo jednu Švedsku, a pogotovo Francusku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version