Site icon narod.hr

Strpljenje je vrlina: Povratak Marka Pjace i prije nego li je počeo oporavak?

Foto: fah

Ne prestaju nagađanja glede povratka 21-godišnjeg Marka Pjace na teren, iako proces oporavka još uvijek nije ni krenuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, hrvatski nogometni reprezentativac Marko Pjaca teško se ozlijedio na utakmici u Estoniji (šokantnih 3:0 za Estonce), sve prognoze, svih uglednijih liječnika, govore o četiri do čak osam mjeseci pauze. Dugo je to vremensko razdoblje za jednog profesionalca, pa i za mladog Pjacu, kome činjenica da ima tek 21 godinu svakako ide u prilog. Mladi Vatreni bi trebao biti operiran tijekom dana u Rimu, nagađanja koliko će trajati oporavak u ovom trenutku su tek u sferi medijskih spekulacija s obzirom kako će se prve realne prognoze moći dati tek nakon postoperativnog postupka, iako neki talijanski liječnici spominju metodu kojom bi Pjacu oporavili već za četiri mjeseca.

Prerano? Ako pitate dr. Borisa Nemeca, dugogodišnjeg liječnika hrvatske nogometne reprezentacije, takve opcija ne dolazi u obzir. Naime, svako forsiranje povratka igrača nakon takve ozljede moglo bi biti kontraproduktivno. Neki standardni postupak povratka igrača na teren poslije takve ozljede, dakle, puknuća prednjih križnih ligamenata, je šest do osam mjeseci, slično tvrdi dr. Nemec, ista preporuka dolazi iz FIFA-e, kako bi se igrača zaštitilo od obnavljanja ozljede, što bi definitivno ugrozilo karijeru nogometaša, posebno Pjace kome je ovo treća, ujedno i najteža, ozljeda u posljednjih dvanaest mjeseci.

Naime, nakon operacije Pjaca odlazi na dugu fizikalnu terapiju koja će reći sve, u čitavom procesu oporavka nije moguće izbjeći ni tzv. ”psihičku dimenziju”, ”strah od ponavljanja.” Sasvim sigurno, nakon takve ozljede igrači jedno vrijeme ”igraju u strahu” od novih ozljede, što je potvrdio i legendarni bivši Vatreni Ivica Olić, koji je tijekom duge i uspješne karijere imao dosta posla s liječnicima. “Prošlo je razdoblje rehabilitacije, počeo sam s treninzima,i dalje me bilo strah, igrao sam, trenirao, no, to nije bilo to. Strah je bio prisutan sve dok me na treningu mog tadašnjega kluba, moskovskog CSKA, jedan od braće Berezucki nije faulirao…”, rekao je Olić i dodao kako je nakon faula strah nestao jer je koljeno izdržalo i bilo je sve u redu. To mu je bio putokaz da bi na utakmicama moglo biti isto, no, jedno je trening, sasvim je drugo utakmica koja traje devedeset minuta i traži kontinuirani napor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, iskustvo s Eduardom da Silvom, koji se prije desetak godina teško ozlijedio dok je igrao u Arsenalu i bio na vrhuncu forme, najbolje potvrđuje riječi dr. Nemeca koji tvrdi da se oko 45 igrača nakon teških ozljeda nikad ne vrati na razinu kakvu su imali prije ozljede. Eduardo se vratio, nažalost, to više nikad nije bio isti Dudu. Ni u klubu, ni u reprezentaciji.

Naravno, sve ovisi o čovjeku i svaki čovjek ne reagirao isto, pa čak ni na istu ozljedu, no, iskusni liječnici uglavnom vrlo dobro i točno mogu predvidjeti tijek oporavka, zbog čega su i oprezni kad je povratak na travnjak u pitanju. Jedno je sigurno ne smije se forsirati.

“Tek nakon tri mjeseca igrač poslije takve ozljede može trčati pravocrtno, bez promjene smjera. U Juventusu će biti na terapiji pet-šest sati svaki dan…”, poručio je iskusni Nemec za 24 sata. Drugim riječima, realno je povratak igrača Juventusa na travnjak očekivati tek u rujnu, odnosno uoči početka nove sezone u Ligi prvaka te uoči posljednjih utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. No, u kakvom stanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version