Sve je spremno za početak Zimskih olimpijskih igara

zimske olimpijske igre
Foto: fah

Još je samo nekoliko sati ostalo do službenog početka 24. zimskih olimpijskih igara. Među 11 hrvatskih predstavnika najviše je alpskih skijaša koji će nastupiti na stazi u Jančingu, udaljenoj sat i pol od Pekinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađoj među njima, Zrinki Ljutić, pripala je čast nošenja hrvatske zastave na ceremoniji otvaranja jer Leona Popović zbog pozitivnog COVID nalaza još ne može krenuti prema Kini.

– Nisam uopće to očekivala ni razmišljala o tome. Pitali su me želim li nositi zastavu i rekla sam da može, ali sam mislila da ipak to napravi netko drugi, netko stariji, jer se nadam da ću ja imati još Olimpijskih igara. Rekli su mi da sam zaslužila, jako mi je drago i velika mi je čast, rekla je Ljutić, prenosi HRT.

Otvorenje ZOI

Olimpijski plamen bit će tradicionalno upaljen pri kraju svečane ceremonije otvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na putu do poznatog stadiona “Ptičje gnijezdo” baklja je prošla i dio Kineskog zida, monumentalnog zdanja iz 16. stoljeća. Među nositeljima su se našli zlatni olimpijac u stolnom tenisu Ma Long, ali i slavni glumac iz Hong Konga 67-godišnji Jackie Chan.

– Iznimno sam ponosan što ponovno imam priliku nositi olimpijsku baklju. Vrlo sam sretan, ali mi je i veoma hladno, rekao je Chan.

– Svim sportašima želim da na Olimpijskim igrama ostvare svoje najbolje rezultate, a nadam se da će u međuvremenu uživati u izvrsnoj kineskoj hrani, rekao je Ma Long, olimpijski pobjednik u stolnom tenisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere protiv COVID-a poprilično su rigorozne. Svi sudionici igara, sportaši i novinarske ekipe moraju slijediti stroga pravila. A da se svi pridržavaju reda brinu brojni djelatnici koji su od glave do pete zamotani u zaštitna odjela.

Kinezi su svakako mogućnost zaraze nastojali svesti na minimum pa se nadamo da s ovih Igara neće stizati brojne vijesti o pozitivnim testovima, već zanimljivim borbama za olimpijska odličja.

Uspješna godina paraolimpijaca

Iza naših paraolimpijaca najuspješnija je godina u povijesti pa su se rado prisjetili emotivnih trenutaka osvajanja brojnih medalja tijekom 2021. od čega je sedam paraolimpijskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspješnijim sportašem s invaliditetom proglašen je tekvandoist Ivan Mikulić koji je u protekloj godini osvojio dva velika srebra – na paraolimpijskim igrama u Japanu te na svjetskom prvenstvu u Turskoj.

– Prošle godine sam, u velikoj konkurenciji, osvojio 3 srebra i 7 povijesnih medalja. Od srca želim svu sreću našim olimpijcima i paraolimpijcima koji će nastupiti na ZOI, rekao je Mikulić.

U konkurenciji sportašica, titula najuspješnije pripala je Mikeli Ristoski koja se broncama okitila na Igrama u Tokiju i Europskom prvenstvu u Poljskoj.

– Zadovoljna sam svojim rezultatom, nije bilo lako to postići. Sretna sam i zadovoljna jer mi je medalja oko vrata, rekla je Ristoski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspješniju ekipu čine brončane paraolimpijke, stolnotenisačice Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić.

Nagrada za najboljeg stručnog djelatnika HPO-a otišla je u ruke Mladena Tomića. Taekwondo trenera koji je Ivana Mikulića pripremio za paraolimpijsko srebro i brojne druge uspjehe.

Svjetski i europski prvak u obaranju ruke Luka Drokan te dvostruka europska prvakinja, kuglačica Ruža Markešić istaknuti su kao najuspješniji u neparaolimpijskim sportovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.