Svjetsko prvenstvo, atletika: Ahoure najbrža na 60 metara

Foto: fah

Drugog dana natjecanja na Svjetskom dvoranskom atletskom prvenstvu u Birminghamu dijelile su se medalje u četiri discipline, a u njih tri pobjednici su ostvarili najbolje rezultate sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova svjetska prvakinja na 60 metara je Murielle Ahoure iz Obale Bjelokosti koja je u finalu trčala sjajnih 6.97 sekundi što je novi afrički rekord i šesti rezultat svih vremena. Do srebra je stigla njezina sunarodnjakinja Marie-Josee Ta Lou s vremenom od 7.05 sekundi, pet tisućinki sporija bila je brončana Švicarka Mujinga Kambundji.

Odlično je bilo i natjecanje skakača u dalj, a na kraju je slavio 19-godišnji Kubanac Juan Miguel Echevarria sa skokom od 8.46 metara što je najbolji rezultat sezone u svijetu. Echevarria je time popravio svoj osobni rekord za 18 centimetara. Srebro je sa skokom od 8.44 metara, što je novi afrički rekord, osvojio Južnoafrikanac Luvo Manyonga, inače aktualni svjetski prvak na otovrenom iz Londona prošle godine, dok je do bronce stigao branitelj naslova otprije dvije godine iz Portlanda, Amerikanac Marquis Dendy s novim osobnim rekordom od 8.42 metara.

I u natjecanju bacačica kugle pobjednica, Mađarica Anita Marton ostvarila je najbolji rezultat sezone u svijetu sa 19.62 metara. Marton je prije dvije godine u Portlandu bila srebrna, a sada je stigla do zlata ispred Jamajčanke Danniel Thomas-Dodd, koja je sa 19.20 metara postavila novi nacionalni rekord, dok je broncu osvojila svjetska prvakinja na otvorenom iz Londona prošle godine Kineskinja Gong Lijao sa 19.08 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U natjecanju sedmobojki zlato je osvojila domaća predstavnica Katarina Johnson-Thompson sa 4750 bodova ispred srebrne Austrijanke hrvatskog porijekla Ivone Dadić sa 4700 i brončane Kubanke Yorgelis Rodriguez sa 4637 bodova.

U petak su nastupile i jedine dvije hrvatske predstavnice u Birminghamu, Andrea Ivančević i Ivana Lončarek koje su se plasirale u polufinale utrke na 60 metara s preponama. Naša rekorderka u ovoj disciplini Ivančević (33) je u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzela treće mjesto s vremenom od 8.15 sekundi i sigurno prošla dalje jer su plasman u polufinale izborile po četiri najbolje plasirane trkačice iz svake od pet skupina uz još četiri najbolje po vremenu. Lončarek (26) je u svojoj skupini zauzela peto mjesto s vremenom od 8.16, no to je bilo najbolje vrijeme od svih trkačica koje nisu završile na nekoj od prve četiri pozicije u svojim skupinama pa će i ona nastupiti među 24 najbolje u ovoj disciplini u Birminghamu. Polufinalne utrke na programu su u subotu od 19.05, dok će se finale trčati također u subotu od 21.55 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.