Tko je to spriječio ‘pomirenje BBB-a i Dinama’, o kakvoj je ‘politici’ riječ?

Foto: Fah

Jedan dnevni list donosi pomalo bombastičnu vijest, u obliku komentara koji ide isključivo u jednom smjeru. Vijest se odnosi na “moguće pomirenje Dinama i BBB-a”, dakle, većeg BBB-a koji već duže vrijeme bojkotiraju klub iz Maksimira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije je potrebno reći kako BBB-si zapravo ne bojkotiraju klub već se radi o puno dubljem problemu. Kako je onda moguće da se najavljuje navodno pomirenje Dinama i BBB koji su nezadovoljni aktualnim vodstvom kluba, a da to ne “prolazi” ni u jednim drugim medijima, već samo u mediju čiji je vlasnik ujedno i član Dinamove Skupštine?

Naime, navodno je do pomirenja trebalo doći, i umalo došlo, na čitavom nizu sastanaka između BBB-a i čelništva kluba, naravno, zaključak da je stvarno došlo do sastanaka temelji se isključivo na spekulaciji, gradskim pričama i na anonimnom izvoru, što onda otvara prostor za manipulacije. Neki će to šaljivo usporediti s “izvorom” jednog šaljivca koji je svoju susjedu obavijestio o skorašnjem napadu vanzemaljaca, na pitanje susjede kako on zna da se napad apokaliptičnih razmjera sprema susjed odgovara da su mu Marsovci to osobno potvrdili. Naravno, susjeda je povjerovala.

Dakako da sukob između dobrog dijela navijača i vodstva Dinama nije počeo zbog jednog čovjeka, nikada jedna osoba, ma kako se ona zvala, ne može biti apsolutni krivac, osim možda u totalitarnim režimima. Kako je onda moguće, ako se radi o sukobu izazvanom čitavim sustavom koji njeguje poremećene vrijednosti i koji ne priznaje moralni kodeks, govoriti o pomirenju i u ime koga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dnevni list, koji nećemo imenovati, poziva se na sastanak u jednom dijelu Zagreba, sastanak se održao u ugodnoj atmosferi, dapače, u lovačkom domu. Međutim, ne navodi se ni tko se, ni u ime koga sastao i koje su vođe BBB-a koje su spremne na tzv. pomirenje i s kim se to one mire? Zar je netko u ratu i zar su se miriti došli svi oni koji su odgovorni za ovo što imamo danas u Hrvatskoj, njih najmanje nekoliko stotina?

Imaginarno pomirenje navodno je spriječio čovjek koji je došao na razgovor a koji je povezan s jednom političkom opcijom. Navodno se radi o osobi koja ima navijački pedigre, i to vrlo bogat, ali koja se danas zapravo bavi PR biznisom. Nije teško pogoditi na koga, pa čak ni zašto, ciljaju u neimenovanom dnevnom listu. Radi se zapravo o imenjaku velikog američkog znanstvenika i izumitelja koji je živio u vrijeme Nikole Tesle.

Što je zapravo posrijedi iza ovakvih i sličnih medijskih pamfleta? Naime, uoči izbora želi se ponovno politiku uvući u sport, kao da i bez toga politika i sport ne djeluju poput sijamskih blizanaca u Hrvatskoj, i želi se diskreditirati jednu političku opciju, ali i zdrav razum hrvatskih građana. Ako postoji sukob, ako on nije rezultat djelovanja jedne osobe, već sustava koji truli godinama, kako je moguće da samo jedan čovjek, samo jedna njegova riječ, makar se radilo o bivšem navijaču, može imati takvu težinu da od navodnog pomirenja nema ništa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomirenja, ako su iskrena, što je povijest više puta pokazala, nikada se ne odvijaju na tajnim sastancima, jer tajni sastanci uvijek otvaraju mogućnost spekulaciji i novim sukobima, da ne kažemo ucjenama u konačnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.