Site icon narod.hr

Triler završnica: Mogu li mladi Vatreni do Eura?

Foto: HNS

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine u utorak od 17 sati dočekuje Litvu, utakmica će se igrati u Puli. Nažalost, mladi Vatreni nakon nesmotrenosti u Škotskoj prije nekoliko dana, odnosno nakon remija 2:2, iako su Vatreni vodili 2:0, više ne ovise sami o sebi, dakle, ne drže sve u svojim rukama. Neki će se rezultati morati poklopiti…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to ujedno u Puli večeras i posljednji susret za generaciju koju vodi Igor Bišćan u kvalifikacijskoj skupini 4 za odlazak na EURO sljedeće godine u Sloveniju i Mađarsku.

Situacija, nažalost, nije dobra, no iz ove se kože ne može, pobjeda protiv Litve, dakako, je imperativ i svaki drugi rezultat bio bi iznenađenje. Na Euro će se plasirati devet prvoplasiranih reprezentacija iz svih skupina, a tu Hrvatska više ne može biti.

Kako se izvući iz krajnje neugodne situacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Prva je, zasad, reprezentacija Češke, koja će baš kao i liliputanci iz San Marina pauzirati u zadnjem kolu jer je odigrala svih 10 utakmica. Česi imaju 21 bod, a Škoti su trenutno drugi sa 18, bod i mjesto ispred Hrvatske. Škotska u srijedu igra u Ateni kod Grčke, koja je četvrta s 13 bodova i više ne može – ni naprijed ni nazad.

Hrvatska je tražila pomoć Grčke protiv Čeha, ali ona se nije dogodila u predzadnjem kolu. Ne pobijedi li Škotska u Ateni, uz očekivanu pobjedu Hrvatske, mladi Vatreni zauzet će drugo mjesto u skupini. To je, kako rekosmo, prvi korak na putu do EURA.

Završi li momčad Igora Bišćana na drugom mjestu, pažnja se usmjerava na događanja u ostalim skupinama. Ima ih devet, a na EURO će pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija. Važno je naznačiti da se u kreiranju konačne ljestvice drugoplasiranih ne ubrajaju rezultati ostvareni protiv posljednjeplasiranih u skupini. To znači da Hrvatskoj ‘otpada’ šest bodova i gol-razlika 17:0 koju smo ‘napucali’ na San Marinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva mjesta od pet već su zauzeli Francuska iz skupine 2 i Portugal iz skupine 7. Oni su sigurno drugi u svojim grupama i njih se ova matematika najmanje tiče. Oni već slave. Za preostala tri mjesta konkurira pet momčadi. Iako su trenutno drugi, ni Austrijanci (skupina 3), ni Makedonci (skupina 6) ne mogu na Euro. Austrijanci su također odigrali sve utakmice i skupili već sad premalo bodova, a Makedoncima vrijedi samo ovo drugo. Premalo, samo devet, kad se oduzmu njihovi dvoboji sa zadnjim iz njihove grupe, Farskim Otocima.

Tri od pet? Ne zvuči loše. No, evo i kako stoji situacija za Vatrene. Kada bi oni ovoga časa bili drugi u skupini, imali bi 11 bodova i gol-razliku 13:7. Dva postignuta pogotka više, ali i sa 14 bodova, imaju Poljaci iz skupine 5. No, oni u srijedu igraju s Latvijom, a to je posljednjeplasirana reprezentacija iz njihove skupine, pa treba navijati za njih. Jer, ako Poljska dobije Latviju (očekivano), neće im se pribrojiti taj rezultat pa će ostati na 15:7, što bi Hrvatska s bilo kakvom pobjedom protiv Litve prestigla”, pišu Sportske novosti.

Mladi Vatreni ovise o drugima te moraju pratiti dvije skupine, a to su, po brojevima – 8 i 9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U skupini 8 Rumunji će sigurno završiti drugi, jer imaju šest bodova manje od vodeće Danske, ali i šest više od treće Ukrajine. Rumunji igraju kod kuće upravo s prvoplasiranim Dancima, a budu li gosti koji u devet kola imaju omjer 8-1-0 ozbiljno shvatili taj susret, ne bi trebali izgubiti. Nama bi odgovarao i remi Danske i Rumunjske, jer bi unatoč bodovnom izjednačenju (14:14) Rumunjima gol-razlika ostala na +9, dok je Hrvatska trenutno na +8. Dakle, s bilo kakvom pobjedom od dva razlike ili više, sigurno bi bili i ispred Rumunja.

Pratit ćemo i skupinu 9, u kojoj vodeća Njemačka ima dva boda više od Belgije, a treći Wales ispao je iz svih kombinacija. Njemačka pobjeda protiv Walesa ne bi trebala biti upitna, a Belgija gostuje na Koševu kod Bosne i Hercegovine. Kada bi mladi Zmajevi Belgijancima “otkinuli” dva boda, i Belgija bi došla na 14 bodova na ljestvici drugoplasiranih, ali s gol-razlikom +10. Za prestići ih, u tom bi slučaju trebali Litvu dobiti s tri razlike”, navode dalje Sportske novosti.

Sve, dakako, pada u vodu ukoliko Grčka izgubi od Škotske u našoj grupi, u tom slučaju protiv Litve nam ne bi pomogla ni pobjeda od desetak golova razlike, a ne bi nam pomogle ni eventualne pobjede Danske protiv Rumunjske ili BiH protiv Belgije. Tada bi Češka bila druga iza Škotske zbog lošijeg međusobnog omjera, a obje reprezentacije bi u tom slučaju imale po 21 osvojeni bod, a što mladi Vatreni ne mogu dostići. Drugim riječima, puno je toga, da ne kažemo sve, prokockano nedavno u Škotskoj.

Ukratko, ako Hrvatska dobije Litvu s dva ili tri gola razlike te ako Grci uspiju obuzdati Škote otvaraju nam se vrata Europskog prvenstva. Prije svega mi moramo obaviti svoj dio posla, a tek onda gledati s nadom prema drugima. Ako…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version