Turbulentni mjeseci i put prema vrhu: Je li hrvatski trener Niko Kovač nakon svega osigurao sebi mir do kraja sezone na klupi Bayerna?

Foto: fah

Nakon nekoliko teških udaraca ove sezone, ponajprije ispadanja u osmini finala Lige prvaka od moćnog Liverpoola, koji je moć pokazao i u četvrtfinalu ovog natjecanja, Bayern je u najvećem derbiju njemačkog nogometa ipak pokazao svoju snagu, pravo lice.  Hrvatski trener, Niko Kovač, sjajno je pripremio momčad za derbi utakmicu koju su ”morali” dobiti. Bavarci su dobili Borussiju Dortmund 5:0 te tako izbili napokon na prvo mjesto Bundeslige.  Može li Kovač s Bayernom održati konstantnu za završnicu njemačkog prvenstva i tako s najmoćnijim njemačkim klubom obraniti naslov?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sjajne igre i velike pobjede mnogi su mediji, pa čak i oni koji su bili izuzetno kritični prema hrvatskom stručnjaku, zaključili kako je Niko ipak sebi osigurao mir na klupi Bayerna, ako ništa drugo a ono barem do kraja sezone. Međutim, legenda njemačkog nogometa, Karl-Heinz Rummenigge, kazao je kako se hrvatski trener i dalje mora boriti za svoj posao te je dodao da nitko ne može imati zajamčen posao u klubu kao što je to Bayern.

Legendarni Rummenigge, koji je s reprezentacijom Njemačke igrao finale Svjetskog prvenstva 1986. u Meksiku ( izgubili su 3:2 od Maradonine Argentine ), tvrdi da se bivši hrvatski izbornik mora napokon naučiti nositi s pritiskom.

Međutim, slavnom Nijemcu kontrirao je glavni gazda Bayerna,  predsjednik Uli Hoeness, koji je uoči derbija slao čudne poruke kada jr jasno rekao kako više izgovora ne smije biti i da očekuje pobjedu. Pobjeda je tu, Hoeness je ponovno čvrsto, barem do neke druge prilike, stao uz Hrvata. Naime, predsjednik Bayerna neizravno je potvrdio da će Niko Kovač ostati na klupi bez obzira kako ova sezona završi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Rummenigge je rekao: ”Kod Bayerna ni za koga ne postoji jamstvo za posao, dakle ni za trenera. Svatko mora svoje napraviti, to je princip od kojeg ne odustajemo. Tko se ne može nositi s pritiskom, onda se nalazi u pogrešnom klubu…”  Navodno se Bayernu već duže vrijeme nudi bivši trener Manchester Uniteda, kontroverzni portugalski stručnjak, izuzetno skupi Jose Mourinho.  Možda je to razlog kalkulacija slavnog Nijemca? Naravno, hrvatski trener pobjedom protiv Borussije nije završio posao, sad mora do kraja održati prednost i poziciju na vrhu Bundeslige kako bi Bavarci obranili naslov.  Bez obzira što u ovom trenutku čelnik kluba tvrdi kako naslov nije imperativ činjenica je da klub poput Bayerna sa svojim navijačima priznaje samo trofeje.

Niko Kovač je s druge strane, na tiskovnoj konferenciji poslije derbija, govorio o pritisku s kojim se mora nositi trener tako velikog kluba kao što je Bayern, na njegove se riječi nadovezao već spomenuti predsjednik Bayerna

”Potpuno razumijem što je Kovač htio reći. Teško je ostati razuman u takvom okruženju u kojem on živi, pritisak je stvarno nepodnošljiv i s vremenom ne možete više normalno raditi svoj posao”, kazao je čelni čovjek Bayerna, koji je nerijetko u sukobu s dijelom medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Uli Hoeness je prošlog listopada sazvao tiskovnu konferenciju za novinare na koju je doveo Rummeniggea i Salihamidžića, glavna tema bio je – Niko Kovač. Tada je šef Bayerna javno i jasno stao na stranu hrvatskog trenera, sada je to sve, također javno, potvrdio riječima:

”Niko Kovač se stalno razvija…”, poručio je Hoeness.

Hoeness se ipak vratio nekoliko mjeseci u prošlost kada je Bayern poslije remija s Fortunom pao na peto mjesto Bundeslige, zaostali su za Borussijom Dortmund devet bodova i činilo se kako je sve izgubljeno, međutim, Bayern se vratio te stigao i prestigao ogromnu prednost koju je u njemačkom prvenstvu imao Dortmund

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Puno se od tada promijenilo, mislio sam da nam prijeti katastrofa, ništa nije funkcioniralo. No, od tada smo izgubili samo jednu utakmicu. Neće uopće biti katastrofa ako ne osvojimo naslov”,  kazao  je Hoeness, koji je tako poslao jasnu poruku svima, pa i slavnom Rummeniggeu.

Osvrnuo se Hoeness i na ultimatum koji je poslao uoči derbija. Sada predsjednik Bayerna tvrdi kako nije mislio na trenera!?

”Uopće nisam mislio na trenera, nego na igrače. S Kovačem imam dobar odnos, kada nisam bio zadovoljan to nikada nije značilo da sam ga želio promijeniti. Iskrena kritika je uvijek dobro došla. Uostalom, kako bih mogao raditi s nekime da mu je posao stalno u pitanju?”, zaključio je trener najvećeg njemačkog kluba.

Dakle, hrvatski trener dobio je javnu i ovog puta nedvosmislenu poruku, može raditi u miru, a protiv Borussije Bayern je pokazao da je i dalje najbolja momčad u Njemačkoj. Drugim riječima, možda naslov nije imperativ, međutim, bio bi neuspjeh da ga nakon svega Bavarci ne osvoje. Puno je toga posljednjih turbulentnih mjeseci prošao Kovača, sad je tako blizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede Hoenessa, radi se o čovjeku koji skoro četrdeset godina donosi glavne odluke u Bayernu. Jasno je čiju je potporu Niko dobio. Prije 40 godina slavni Rummenigge bio je ”samo” igrač, doduše vrhunski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.