Site icon narod.hr

Udruga Naš Hajduk: IO HNS-a krši zakon i treba ga prijaviti Europskoj komisiji

Udruga Naš Hajduk u srijedu je optužila Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza za kršenje zakona zbog čega bi ih trebalo prijaviti tijelima Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcija udruge Naš Hajduk na podršku FIFA-a i UEFA-e HNS-u

“Čak pet od 17 članova IO-a HNS-a doslovce krši zakon obnašajući zakonski nespojive funkcije državnih ili lokalnih političkih dužnosnika i članova IO-a HNS-a. Nije li to miješanje, i to izravno, politike u nogomet?”, navodi se u priopćenju udruge Naš Hajduk koje je poptisao tajnik udruge Ivan Rilov.

Ovim priopćenjem Udruga Naš Hajduk reagira na jučerašnju podršku Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i Europske nogometne federacije (UEFA) Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) koji je zatražio zaštitu zbog miješanja politike u sport nakon što su udruga Naš Hajduk i nekoliko saborskih zastupnika zatražili izmjene Zakona o sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti ljudi u IO HNS-a, kako smatra udruga Naš Hajduk, prema zakonu o sportu i Zakonu o spriječavanju sukoba interesa, rade ono što prema pravnim osnovama ne smiju, to jest krše zakon, a sada ‘tužakaju u ime jedne udruge građana drugoj udruzi građana vrhovno zakonodavno tijelo jedne samostalne i suverene zemlje želeći joj određivati kako da zakonski određuje pojedine segmente svog društva’.

“Vjerujemo da ovdje ima osnova za prijavu uplitanja u zakonodavne poslove jedne države odgovarajućim tijelima Europske komisije”, ističe se u priopćenju udruge Naš Hajduk.

Udruga poziva saborske zastupnike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga poručuje kako želi da saborski zastupnici “pomno prouče predložene izmjene i dopune Zakona o sportu i odluče sukladno svojoj savjesti, bez ikakvih pritisaka i utjecaja s raznih strana”, donosno da se ponašaju državnički.

Prijedlogom izmjene Zakona o sportu, kojeg je na poticaj udruge Naš Hajduk, zatražilo nekoliko saborskih zastupnika, zagovara se transparentnost u poslovanju sportskih klubova, kao i uvođenje obveze sportskim klubovima da objave financijska izvješća. Između ostalog ovim prijedlogom se traži zabrana biranja na funkcije u sportu osobama koje su pravomoćno prekršajno osuđene po Zakonu o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima i izrečena im je zabrana pristupanja stadionima. Predstavnici udruge Naš Hajduk u svojim medijskim istupima više su puta istaknuli kako se predloženim izmjenama Zakona o sportu želi nogometni klub Hajduk dovesti u ravnopravniju poziciju u tijelima HNS-a.

U današnjem priopćenju udruge Naš Hajduk napominje se da su od dopisa FIFA-e i UEFA-e vidjeli samo ono ‘što su nam gospoda iz HNS-a dali da vidimo’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dopustit ćete da zadržimo makar malu rezerviranost po pitanju njihova kredibiliteta zato što imamo opravdane razloge u niz dosadašnjih nemilih primjera. Tim više što znamo da su redakcije nekih hrvatskih medija dobile nešto drukčiji odgovor na upit o rečenoj temi”, ističe udruga Naš Hajduk i podsjeća na slučaj iz Portugala otprije četiri godine kada je FIFA urgirala da se skupština nacionalnog saveza ustroji na način da u njoj bude manje predstavnika po regionalnom ključu, a više po uzorku profesionalnih klubova-baš kako se predlaže u izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

“To nas navodi da se zapitamo koliko dobro su zapravo dotična gospoda uopće informirana o ovom hrvatskom slučaju predloženih izmjena i dopuna Zakona o sportu“, navodi se u priopćenju udruge Naš Hajduk.

Hrvatski nogometni savez u utorak je objavio dopis koji su zajednički potpisali glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke i glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino u kojem se podsjeća kako svi članovi FIFA-e i UEFA-e “moraju svojim poslovima upravljati neovisno i bez utjecanja bilo kojih trećih strana”.

FIFA i UEFA navode kako u bilo kojem postupku kojemu su cilj izmjene i dopune Zakona o sportu koji se primjenjuje u Hrvatskoj HNS treba biti prethodno konzultiran, te da HNS mora uvijek u cijelosti ostati slobodan odlučivati o broju ili postotku zastupnika različitih prije definiranih dionika (kao što su klubovi, lige ili igrači), a koji imaju pravo prisustvovati općoj skupštini HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version