Site icon narod.hr

UEFA dijeli milijune: Koliko će ove sezone zaraditi uspješni i ionako bogati klubovi u Ligi prvaka?

Foto: fah

Hrvatski nogometaši, a ponajprije Luka Modrić kao hrvatski rekorder s Realom, posljednjih godina redovito osvajaju Ligu prvaka, što nije samo sportski prestižno, iako je ponajviše to, nego je i financijski unosno. UEFA je vrlo darežljiva kad je Liga prvaka u pitanju, osvajač najelitnije nogometne lige na svijetu osvaja u hrvatskim prilikama pravo bogatstvo, ove je sezone pojačan taj ”nagradni fond”, a ni ”prolaznici” kroz grupnu fazu Lige prvaka neće loše proći. Naprotiv. S obzirom na aktivan rezultat iz prve utakmice u Pireju i poraza od 2:1 od Olympiacosa nadajmo se kako ćemo u Ligi prvaka vidjeti i hrvatskog prvaka Rijeku. Uzvrat je idući utorak na Rujevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se nagradnom fondu, prema predviđanjima UEFA će ove sezone  imati bruto-prihod od 2.35 milijardi eura, a 1.31 milijardi će ići klubovima iz Lige prvaka i sudionicima dvoboja UEFA Superkupa. Klubivi iz Europske lige dobit će znatno skromniji dio kolača, no, opet ne i zanemariv. Naime, oni će međusobno podijeliti, ovisno, naravno, o plasmanu, 400 milijuna eura.

Kad to razlučimo, malo analiziramo, dolazimo do zaključka kako će svakom od 32 sudionika grupne faze Lige prvaka biti zajamčena minimalna zarada od čak 12.7 milijuna eura. Koliko bi makar i minimalni dio kolača prijao Rijeci ne treba ni spominjati.  Svaka se pobjeda u grupnoj fazi Lige prvaka honorira u iznosu od milijun i pol eura, dok neriješeni ishod u novcu vrijedi pola milijuna eura. Klubovi koji izbore osminu finala dobit će šest milijuna, četvrtfinalisti 6.5 milijuna, polufinalisti dodatnih 7.5 milijuna, poraženi u finalu 11 milijuna, a pobjednik 15.5 milijuna eura.

Gotovo je nemoguće da će neki klub osvojiti Ligu prvaka tako što će pobijediti u baš svim utakmicama, no, kad bi se takvo čudo dogodilo zaradio bi čak 57.2 milijuna eura od UEFE. Podsjetimo, pobjednik UEFA Superkupa bit će nagrađen s četiri milijuna eura, a poraženi s tri milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primamljivo, zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version