Site icon narod.hr

Vatreni Francusku nikad nisu pobijedili, Dalić: ‘Ne zanima me statistika, pred nama je finale i nije bitno tko nam je protivnik’

Foto: fah

Francuska je jedna od reprezentacija koju ‘Vatreni’ nikada nisu pobijedili. S ‘Tricolorima’ smo igrali pet puta ostvarivši tri poraza i dva remija uz negativnu razliku pogodaka 3-9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, taj podatak ne brine previše izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića.

“Ne polažem puno na tradiciju, ona je tu da se ruši. Ispred nas je finale i nama nije bitno tko je protivnik. Došli smo uživati u finalu i dati maksimum. Ne zanima nas previše tko je na drugoj strani,” poručio je Dalić.

Prvi francusko – hrvatski dvoboj i najviše pamtimo. Bilo je to polufinale SP-a 1998. godine i pobjeda domaćina 2-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je povela početkom drugog poluvremena golom Davora Šukera, međutim ‘Tricolori’ su uzvratili s dva gola Liliana Thurama. Izjednačio je praktički u drugom napadu nakon Šukerovog gola, a potom u 69. minuti još jednom probio Dražena Ladića. Zanimljivo, bili su to njegovi jedini golovi u 114 nastupa u francuskom dresu. Hrvatska je posljednjih 15 minuta imala igrača više nakon što je isključen Laurent Blanc, ali nisu uspjeli izjednačiti.

Francuzi su nakon te utakmice pobijedili i Brazil postavši svjetski prvaci, dok je Hrvatska u dvoboju za broncu pobijedila Nizozemsku.

Nakon pariške drame, uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3-0 golovima Roberta Piresa (46), Floriana Mauricea (67) i Tonyha Vairellesa (73), a u Zagrebu 2-0 preko Roberta Piresa (23) i Davida Trezegueta (70). Nekoliko tjedana nakon zagrebačkog slavlja ‘Tricolori’ su postali i europski prvaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međusobno smo igrali i na EP 2004. u Portugalu u susretu B skupine, a završilo je 2-2. Francuzi su poveli autogolom Igora Tudora (22), a potom je Hrvatska okrenula rezultat preko Milana Rapaića (48′-11m) i Dade Prše (52). No, u 64. minuti je izjednačio David Trezeguet.

Posljednji put igrali smo u ožujku 2011. na Stade de Franceu. Bio je to prijateljski susret koji je završio bez golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version