Vatreni vezni red najbolji u Europi: Probuđeni Mateo Kovačić konačno se nameće kao legitimni nasljednik Luke Modrića!

Foto: Instagram

Hrvatska nogometna reprezentacija za devet dana igra derbi kvalifikacijske skupine za odlazak na SP protiv Islanda, kako sada stvari stoje kapetan Vatrenih, Luka Modrić, neće biti spreman za veliki izazov, možda i najveći u dosadašnjem tijeku kvalifikacija, za izabranike Ante Čačića. Međutim, nakon dugo vremena čekanja Hrvatska je izgleda dobili pravu zamjenu za kapetana Modrića, dakako, mislimo na desetak godina mlađeg Matea Kovačića, koji ove sezone u Realu igra najbolji nogomet karijere, a tek je početak te karijere koja bi trebala trajati, ukoliko neće biti problema s ozljedama kao što je to slučaj s Nikom Kranjčarem, barem još deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačić trenutno uživa veliko povjerenje Realove i francuske legende Zinedinea Zidanea koji mu je tijekom Modrićeve prisilne pauze pronašao adekvatno mjesto u momčadi, što je Kovačić na najbolji mogući način iskoristio. Dakle, Mateo je sada unutra i teško će ga biti istjerati.

Prije više od godinu dana Kovačić je došao u Real iz milanskog Intera, dugo se tražio, više sjedio na klupi nego što je igrao, no, danas je napokon na pravom putu.

Najzaslužniji je ipak sam Kovačić, mladi nogometaš nije htio odustati čak ni onda kada su mu neki “dobronamjerni” savjetnici savjetovali povratak na Apenine.  Uporni Kovačić vjerovao je u sebe, u svoju kvalitetu, što mu se vratilo na najbolji mogući način. Kovačić, Modrić, Rakitić, Badelj, Brozović, ako im dodamo Perišića, Kramarića, Pjacu, Roga…, koji naravno, nisu igrači kao što su Kovačić-Modrić-Rakitić-Badelj, sačinjavaju danas možda najbolji vezni red u Europi, bez pretjerivanja se to može reći, tako da su u pravu oni koji tvrde da je ova Hrvatska danas tako jaka da joj ozlijeđene igrače, inače, zvijezde Reala, mijenjaju također zvijezde Reala – Modrić, Kovačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donedavno su veznom linijom Real Madrida dominirali kapetan Vatrenih Luka Modrić, Nijemac Toni Kroos, dok je treća opcija trenera Zinedinea Zidane u sredini terena bio jedan defenzivno obučeniji Casemiro, recimo kako se radi o njihovom Brozoviću.

Pogledajte sada usporedbu Luke Modrića prošle sezone i Matea Kovačića ove sezone u španjolskoj La Ligi, neki to navode kao dokaz da je Mateo ove sezone bolji od Luke. Je li doista? Talent Matea Kovačića je neupitan. No, treba godina i godina da bi se Mateo Kovačić uspeo na ljestvici kojom je uspinjao Luka Modrić.

Spanish La Liga 2016/2017 Spanish La Liga 2015/2016

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mateo Kovacic      Luka Modric
MF       Pozicija      MF
7          Odigrane utakmice    32
605      Minute u igri    2.627
7          Počeo    31
0          Ušao     1
1          Izišao     11

Općenito
    Obrana & Disciplina
    Napad

   Općenito   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mateo Kovacic    Luka Modric  

378        Dodavanja    2.184
    91,5%    Točnost dodavanja    90,9%
    90,1%    Točnost dodavanja na suparničkoj polovici (%)    89%
    49           Dobiveni dueli    148
    26           Izgubljeni dueli    113
    65,3%     Dobiveni dueli (%)    56,7%
    2             Dobiveni zračni dueli    8
    1             Izgubljeni zračni dueli    17
    66,7%     Dobiveni zračni dueli (%)    32%
    35            Primljene lopte ili vraćene u posjed    200

Tek danas su navijači Reala, kao i mnogi drugi, počeli shvaćati zašto je Mateo Kovačić u prvoj sezoni ipak imao jedno veće razdoblje nesnalaženja, naime, razlozi tome su ipak jednostavni. S dvadeset godina Kovačić je, dakako, morao proći razdoblje aklimatizacije, što je posve logično budući da je Real klub svjetske razine, najbolji klub na svijetu dvadestog stoljeća, nije jednostavno s 20 godine doći i odmah zauzeti mjesto u prvom sastavu pored toliko velikih zvijezda kojima je kraljevski klub krcat. Kad su vam konkurencija  Luka Modrić, Toni Kroos, James Rodriguez, Isco, Casemiro, morate se zamisliti.  Ako je Mateo prošle sezone ulazi s klupe, danas sve manje na klupi sjedi.

No, nije samo vezni red, kao srce svake momčadi, u sjajnoj formi, što je odlična vijest uoči dvoboja protiv Islanda. Sve bolje igra veliki povratnik u formu Mario Mandžukić, Nikola Kalinić je zapravo kolosalan, Kramariću ide odlično… Na Perišića se uvijek može računati budući da se radi o igraču koji uvijek, kao nekoć Aljoša Asanović, pruža bolje igre u reprezentaciji, nego u klubu, vratio se Marcelo Brozović, a tek Dejan Lovren, radi se o nogometašu koji je u ovom trenutku među 10 najbljih obrambenih nogometaša Europe.  Kada tome dodamo sigurnog Danijela Subašića Hrvatska doista ima reprezentaciju kakvu možda nije imala ni 1998., iako su ono bili divovi za sva vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.