(VIDEO) Gore baklje i u Ligi prvaka: Ako bi se ‘legalizirale’ bakljade, bez bacanja baklji na travnjak, da li bi to bio korak naprijed?

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski navijači imaju dosta problema, kako se želi reći, zbog bakljade na stadionima, iako je problem puno dublji i naravno ne radi se samo o problemima glede baklji, problem nastaje kad one počnu padati po travnjaku, to se ne radi u Europi, a ako i padne koja baklja na travnjak slijede kazne, što je posve normalno. Treba razlikovati bakljadu, od bacanja baklji, kao što treba razlikovati huliganizam od navijanja, nije to isto i ne treba miješati kruške jabuke, kao što to uporno, pa i namjerno, čine pojedini mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspoređivati ono što se događalo u Francuskoj, u Saint Etienneu, između Hrvatske i Češke (2:2) i bakljade u Ligi prvaka nije korektno. Naime, ono u Saint Etienneu je bio namjerni pokušaj izazivanja prekida utakmice, ovo što gledamo na utakmicama Lige prvaka, nekim utakmicama, zapravo je standardni navijački folklor u nekim navijačkim kulturama nekih zemalja, nekih navijačkih skupina. Dakle, to je razlika i pitanje za medije zašto tu razliku ne žele vidjeti i zašto namjerno unose razdor u navijačku scenu?

Naravno, razne kvalifikacije, koje idu za tim da se navijače tretira kao orjunaše, divljake, teroriste,  ne samo da nisu točne nego zapravo idu u prilog medijskim konstruktorima i onim manipulatorima kojima doista smetaju Vatreni i kojima smeta pokušaj dijaloga koji je hrvatskom nogometu neophodan ako više ikada želimo da hrvatska reprezentacija igra na prepunom Poljudu, Maksimru, Gradskom vrtu… Kome treba nogomet bez navijača?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se bakljadama, sinoć su njemački navijači priredili svoju bakljadu u Lisabonu na utakmici sa Sportingom, no, travnjak nisu zasuli bakljama, da ih je desetak palo na teren,  kao što je to bilo u Francuskoj, na Euru, budite uvjereni kako bi utakmica bila barem privremeno prekinuta.

Bakljada je viđena i u režiji navijača iz Kopenhagena. Naime, gosti su u 3. kolu Lige prvaka protiv Leicestera priredili bakljadu,  što možete vidjeti i u priloženom video uratku. Zbog takvih bakljada danski, pa i njemački te portugalski mediji su čak pohvalili navijače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi to trebalo značiti? Ako bi se ‘legalizirale’ bakljade na tribinama, dakle, one kontrolirane, ako baklje ne bi padale na travnjak, da li bi to nekome smetalo? Ne bi trebalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.