Vrti se veliki novac: Prihodi klubova liga petice u sezoni 2013/14. čak 11,3 milijarde eura

epa04763801 Frankfurt's Alexander Meier holds the Kicker magazine's top scorer's trophy after the German Budesliga soccer match between Eintracht Frankfurt and Bayer Leverkusen in the Commerzbank Arena, Frankfurt, Germany, May 23 2015. EPA/ARNE DEDERT (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION - Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match)

Europsko nogometno tržište u sezoni 2013/14. premašilo je 20 milijardi eura prihoda, zahvaljujući porastu prihoda klubova liga petice (engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španjolske Primere, talijanske Serie A i francuske Lige 1), navodi se u Deloitteovom “Godišnjem pregledu financija u nogometu 2015.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Treću godinu za redom klubovi liga petice bilježe rekordan rast prihoda, a “nogomet uživo” i dalje ostaje “premium sadržaj” za vlasnike prava na emitiranje, koji su spremni i dalje velikodušno platiti prava prijenosa vodećim europskim klubovima. ” ističe Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjelu za analizu sportskog poslovanja.

Premier liga povećala je prihod za 29% (879 milijuna eura) i tako učvrstila vodeću poziciju s ukupnim prihodom od 3,9 milijardi eura. Prihod od prava prijenosa narastao je za 48% (680 milijuna eura), a novi domaći i međunarodni ugovori o pravima prijenosa utakmica donijeli su Premier ligi preko tri četvrtine rasta prihoda.

Bundesliga osmu godinu zaredom ostvarila rast prihoda, ne zaostaje ni Španjolska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmu godinu za redom Bundesliga je ostvarila rast u 2013/14.godini, od 13% (257 milijuna eura) i dostigla 2,3 milijarde eura, što je osiguralo njenu poziciju na drugom mjestu liste europskih liga s najvišim prihodima. Novi set lokalnih ugovora o pravima prijenosa za 1. Bundesligu i 2. Bundesligu ukupno iznosi preko 50% više u odnosu na vrijednost prethodnih ugovora, ali unatoč tome vrijednost od prava prijenosa 1. Bundeslige ostaje najniža od pet najvećih europskih liga.

Klubovi španjolske Primere ostvarili su rast prihoda od 3% (65 milijuna eura) i dostigli 1,9 milijardi eura u sezoni 2013/14., a za taj rast su zaslužna dva madridska kluba (Real Madrid i Atlético), dok su ukupni prihodi drugih 18 klubova manji nego prethodne godine.

Način individualne prodaje prava prijenosa nastavio je i dalje narušavati financijske odnose unutar Primera lige, stoga je u svibnju 2015. španjolsko Ministarstvo sporta kraljevskim dekretom najavilo kako će od 2016/17. prava prijenosa domaćeg španjolskog nogometa biti prodana na kolektivnoj bazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klubovi učinkovitije upravljaju odnosom svojih prihoda i rashoda

Neznatnih 22 milijuna Eura (1%) rasta ukupnog prihoda Serie A i ostvarenih 1.7 milijardi eura u 2013/14. zamaskirala su značajna kretanja u financijskom poslovanju najslavnijih talijanskih klubova, koji su svi u velikoj mjeri bili pod utjecajem opsega svog sudjelovanja u europskim natjecanjima. Ovo je još jedan dokaz da se talijanski klubovi i dalje veoma oslanjaju na prihode od prava na prijenos, koji su u sezoni 2013/14. činili 59% zbirnih prihoda u ligi, što je najviši udio u „ligi petice“.

Ukupan prihod francuske Lige 1 narastao je za 201 milijun eura (15%) i dosegao gotovo 1,5 milijardi eura u sezoni 2013/14., na čelu s Paris Saint-Germainom čiji je rast prihoda 75 milijuna eura. Prosječna posjećenost utakmica francuske Lige 1 dosegla je svoju najvišu razinu od sezone 2008/09., uzevši, kao prosjek brojku od preko 21.000 posjetitelja po utakmici, zahvaljujući rekonstrukciji stadiona velikog broja klubova, koje traje i bit će završeno do početka Europskog prvenstva u nogometu 2016. Unatoč tome, prihodi od utakmica su porasli za samo 5 milijuna eura (4%) i dosegli 144 milijuna eura, od kojih Paris Saint-Germain zauzima 44%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pravilo UEFE o financijskom fair playu, zajedno s mjerama kontrole troškova u pojedinim domaćim ligama, doprinijelo je da klubovi učinkovitije upravljaju odnosom svojih prihoda i rashoda. U protekle dvije sezone samo je 31% rasta prihoda europskih najvećih pet liga potrošeno na plaće, dok je za isti period prije potrošeno 61%”, kazao je viši konzultant u odjelu za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu Adam Bull.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.