Site icon narod.hr

Zašto se pobjeda Barcelone u grotlu Nou Campa želi relativizirati?

Foto: Snimka zaslona

Pobjedom Barcelone od 6:1 u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv PSG-a uzdrman je nogometni svijet, Katalonci su nadoknadili prednost Francuza iz prve utakmice, no, dio javnosti i dalje govori o navodnim ”poklonima”suca Deniza Aytekina koji su Barci omogućili veliku pobjedu. Francuski mediji posebno su ustrajni u takvim tvrdnjama i spekulacijama. Naravno, španjolski mediji slave ”čudo na Camp Nou.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je kontroverzni Mateo Beusan na Hrvatskoj televiziji potvrdio kako su penali za Barcelonu opravdano dosuđeni dio javnosti, pa i u Hrvatskoj, ne posustaje. Razumljivo, PSG je veliki klub, Pariz europska kulturna i turistička metropola, puno je razočaranih ljudi bilo sinoć i još uvijek ih je u Parizu. S porazom se teško pomiriti, posebno ako ste već proslavili pobjedu.

Nitko u povijesti Lige prvaka nije uspio stići 0:4 iz prve utakmice, tim je šok za svjetsku nogometnu javnost veći, ne postoje mediji, uključujući i one koji ne dolaze iz Europe, a koji nisu u nekoliko tekstova pisali o spektaklu na Camp Nou. Zašto se pobjeda Barcelone želi relativizirati nije teško pogoditi. Naime, sraman je način na koji su Parižani odigrali veći dio susreta u Barceloni, posebno se to odnosi na prvo poluvrijeme kad nisu prešli centar, jasno je zašto igračima PSG-a više odgovara da se danas govori o sucima nego o njihovom kukavičluku.

Naime, Barcelona je moćna momčad, prepuna nogometnih zvijezda, pravi stroj, no i stroj koji ima svojih nedostataka, Barcelona je u drugom poluvremenu postala ranjiva, kad su igrači PSG-a krenuli prema naprijed, kad su krenuli s visokim presingom, obrana Barce počela je pucati. Dakako, ni vrijeme nije bilo na strani Barcelone, momčad Luisa Enriquea bila je prisiljena igrati praktički bez obrane. Zašto su se igrači PSG-a, zajedno sa svojim trenerom, kukavički zatvorili iako je bilo prostora, vidimo i kvalitete u nogama igrača francuskog prvaka, za odgovor na Barceloninu ofenzivu i ogroman posjed lopte?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno se polemika danas vodi oko navodno spornih penala, malo se govori o igri PSG-a, a to je pitanje na koje bi novinari i sportski analitičari te komentatori trebali potražiti odgovor. Čak i ako prihvatimo tvrdnje nekih koji smatraju da je Luis Suarez jednako dobar glumac kao što je nogometaš ne može se zanemariti činjenica da su Francuzi sami krivi za debakl nezabilježen u povijesti najjače klupsko nogometne lige na svijetu. Još jednom, po tko zna koji puta, ponovimo, nikome, osim Barceloni 8. 3. 2017. nije uspjelo nadoknaditi zaostatak od četiri gola razlike nakon prve utakmice, zbog toga će spomenuti datum ući u povijest Lige prvaka kad se ona jednom bude ponovno pisala.  Nogometna povijest nikad do kraja nije napisana.

Mrlju na pobjedu Barcelone baca navodno priznanje Javiera Mascherana, koji je ”pred kamerama ”priznao” kako je prekršajem zaustavio Angela di Mariju”, barem tako tvrde neki mediji. No, kad smo kod sjajnog Argentinca, zašto junak pobjede PSG-a u Parizu Di Maria nije igrao na Camp Nou, zašto nije ušao ranije u igru, čak i ako nije bio potpuno spreman za utakmicu? Ulaskom Di Marie igra PSG-a u napadu dobila je neki smisao. To je pitanje za trenera PSG-a.

”Jasno je da sam prekršajem zaustavio Di Mariju, ali to nije razlog zašto smo prošli PSG’‘, rekao je Mascherano. Ovom izjavom navukao je dodatni bijes navijača PSG-a na suca, ali je rekao jednu veliku istinu. Barcelona nije prošla zbog suca nego zbog katastrofalnih pogrešaka trenera te igrača PSG-a i njihovog kukavičluka. Pobjeda protiv Barcelone neće vam pasti s neba u krilo, ne bez borbe, pogotovo ne ako i prije utakmice slavite pobjedu, kao što su to slavili neki u UEFA-i te većina igrača, navijača i dužnosnika francuskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version