Željko Petrović ponovno na Maksimiru, igrao za Dinamo u vrijeme agresije na Hrvatsku: ”Imao sam ovdje fenomenalan dio života”

Foto: fah

Kako smo već pisali nogometaši Dinama u jednoj iznenađujuće neizvjesnoj utakmici svladali su Inter s 3:2. Bila je to čudna utakmica u kojoj su plavi mogli i do uvjerljivije pobjede, ali su isto tako gosti iz Zaprešića mogli do boda jer je domaćin na kraju morao strepiti za rezultat koji nosi pobjedu.  Utakmica će ostati upamćena i po velikom kiksu reprezentativnog golmana Dinama, Dominika Livakovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nenad Bjelica nije imao na raspolaganju kompletnu momčad zbog kartona izostali su Dilaver i Stojanović, ozlijeđen je Perić, pa je bio prisiljen na promjene u zadnjem redu. No osim prisilnih promjena, bilo je u redovima plavih i onih koji su možda i zbog odgojnih mjera završili na klupi, piše Večernji list.

”Neki igrači nisu ‘gladni’, možda se osjećaju sigurnima i nezamjenjivima. Jasno je da moram nešto promijeniti”, rekao je prije utakmice trener Dinama, Nenad Bjelica te tako potvrdio da će biti nekih promjena za susret protiv momčadi iz Zaprešića.  Na klupu se preselio reprezentativac Bruno Petković, a priliku od početka dobio Sandro Kulenović. Na klupi je bio i Nikola Moro, na poziciju zadnjeg veznog vratio se Arijan Ademi.

Pogreška Livakovića…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 39. minuti Inter je izjednačio. Bosec je ubacio pred vrata plavih, Livaković nije dobro procijenio, u skoku je ušao pod loptu i skočio na Serderova, ali uspio je samo spustiti loptu i ona je pala u mrežu. Slučajni pogodak Boseca ili autogol Livakovića, manje je važno. Tražili su plavi prekršaj na vrataru, no očito je Livaković krivo procijenio. Ne sjećamo se kada je ovako pogriješio, ali događa se i najboljima. Tako se s 1:1 otišlo na odmor, a s obzirom na prilike moglo je biti nekoliko pogodaka prednosti za Dinamo.

Kako je ovu pogrešku reprezentativnog golmana komentirao Nenad Bjelica?

”Ovo je Livakoviću 90 i neka utakmica i dosad je bio bez greške. I da mu se opet dogodi ovakva greška u sljedećih 100 utakmica, neću imati ništa protiv. Puno puta nas je izvukao, ima najveću podršku, a dali su mu je i igrači na terenu; on je puno puta izvlačio nas, sad su igrači izvukli njega”, kazao je trener Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelica smatra da je Dinamo mogao slaviti i puno uvjerljivije:

‘Odigrali smo dobru utakmicu s puno šansi, možda malo neefikasnu. Mogli smo i prije riješiti, pa i u prvom poluvremenu, ali kad ne zabiješ, onda dobiješ gol, uvuče se nervoza. Na kraju smo ipak zasluženo slavili”,  rekao je Bjelica.

Trener Intera, Željko Petrović, je pak bio vrlo emotivan:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nakon 30 godina biti na ovom terenu izaziva posebne emocije, vratile su mi se neke slike s utakmica, imao sam ovdje fenomenalan dio života. A utakmica, nije upitna zasluženost pobjede. Kod nas je jedino pozitivno tih 3:2 protiv najbolje momčadi lige. Iako nismo pokazali puno onoga što možemo, prebrzo smo gubili loptu”,  izjavio je trener Intera Željko Petrović poslije poraza na Maksimiru od hrvatskog prvaka.

Podsjetimo, Crnogorac Željko Petrović igrao je za Dinamo u turbulentno vrijeme raspada Jugoslavije, u vrijeme kad su srpski agresori već uvelike palili svoje tenkove, u vrijeme ”krvavog Uskrsa”, u vrijeme masakra hrvatskih redarstvenika…  Igrao je za Modre zadnje prvenstvo Jugoslavije… Za Dinamo je Željko Petrović igrao i protiv Trabzonspora u tadašnjem Kupu UEFA.

U prvoj utakmici je bilo 3:2 za turski klub, u uzvratu je susret završio 1:1. Iz Dinama su već otišle neke zvijezde… I baš je 1.10 1991. u uzvratu za Dinamo, tada HAŠK Građanski, pogodak dao Petrović.

Dakle, za Modre je igrao u sezoni 1990./1991., nakon toga, nakon što je velikosrpski agresor potpuno pomahnitao, otišao je u Sevillu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.