Site icon narod.hr

Žestoki napad Tonija Kukoča na Aleksandra Petrovića: Koji su to ‘bolji’ trebali igrati na OI u Riju ako je hrvatski dres odbio Ante Tomić?

Foto: Snimka zaslona

Toni Kukoč svakako je jedan od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena, još uvijek ima status zvijezde u Chicagu, u Hrvatskoj uživa veliko poštovanje, s obzirom na ono što je kao košarkaš napravio, s potpunim pravom. Međutim…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek sada, dva mjeseca nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, žestoko se obrušio na još jednu legendu hrvatske košarke, nešto starijeg bivšeg izbornika košarkaških Vatrenih Aleksandra Petrovića.  Kukoč zapravo, bez da okolišamo, tvrdi da je Petrović zakazao zato što Hrvatska nije igrala finale OI protiv SAD-a. Zašto o tome Kuki nije govorio nakon poraza od Srbije u četvrtfinalu olimpijskog turnira? Zašto sada kada se u HKS-u vode žestoke borbe dvije struje za prevlast?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakve konstrukcije Tonija Kukoča potpuno su promašene, bolje rečeno nekorektne, iako je, sudeći prema igri zaista Hrvatska mogla igrati finale turnira u Riju. No, tko je zaslužan za to ako ne Aco Petrović koji je uskočio na izborničku funkciju nakon debakla na Eurobasketu prošle godine? Sama činjenica da je Hrvatska MOGLA igrati finale najvećeg natjecanja na svijetu, nakon debakla prije samo nekoliko mjeseci, može navijače i igrače ispuniti ponosom.

Tko je vodio reprezentaciju na jakom kvalifikacijskom turniru u Torinu, tko je prošao preko Grčke i preko Italije kada Hrvatskoj nitko, pa čak ni Kukoč, nije davao velike šanse i tako izborio Olimpijske igre? Petrović je, sasvim sigurno, napravio nekoliko pogrešaka, no, Kukoč bi trebao navesti jednog izbornika koji nije pogriješio, griješili su svi na OI, pa i izbornici onih reprezentacija koje su osvajale medalje, tko radi taj i griješi, uvijek će tako biti.  Treba biti velik i u porazu i iz poraza smoći snage izvućI zaključke,posebno ako je napredak očit.  Četvrtfinalni poraz od Srbije, jedne od najjačih reprezentacija svijeta, jako je bolan, ali nije tragedija ako znamo da Hrvatska napokon ima igru, koja ima glavu i rep te VOĐU. Bojan Bogdanović pod vodstvom Ace Petrovića promovirao se u vođu reprezentacije, kakvog dugo nismo imali i kakav Ante Tomić nikad nije mogao niti želio biti.  To je razlog za optimizam i za zahvalu Aleksandru Petroviću.

Ako je tako lako igrati finale Olimpijskih igara, kako indirektno želi sugerirati Kukoč, zašto je Hrvatska posljednje finale jednog velikog natjecanja igrala u Barceloni 1992. godine kada je Dražen Petrović bio živ i zašto se hrvatske košarka raspala nakon odlaska hrvatskog košarkaškog Mozarta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji su vrlo, vrlo, vrlo važni, a to se u nas voli zaobilaziti. U tim se detaljima krije zašto nismo igrali u finalu Olimpijskih igara. Loše odluke na otvaranju treće četvrtine protiv Srbije koštale su nas najmanje polufinala, a ja mislim i finala. Tu se moralo drukčije reagirati i nešto promijeniti. Ako netko nema svoj dan, to se moralo prepoznati. To je moje mišljenje….“, komentirao je Kukoč, a pišu Sportske novosti, način na koji je Aco vodio četvrtfinale OI Hrvatska-Srbija, koje je, nažalost, završio tijesnom pobjedom Srbije.

No, nije tu stao Kukoč, spočitnuo je Petroviću da nije na Olimpijske igre vodio najbolje košarkaše. Dakle, Kukoč je nezadovoljan dvanaestoricom igrača koji su išli na Olimpijadu u Rio de Janeiro.

To je pogreška koja se ne smije ponoviti, na Igre su morali ići najbolji košarkaši. Ja za sebe također smatram da sam korektan, međutim tamo su trebali igrati najbolji, oni koji su u tom trenutku mogli pomoći makar s dvije blokade, dvije ukradene lopte. Ne znam kakvi su bili odnosi, ne znam tko je odbio igrati i zašto, u te stvari ne ulazim...”, kazao je Kukoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukoču je sasvim sigurno jasno, li se barem tome nadamo, da je hrvatski dres odbio Ante Tomić, jedan od najboljih europskih nogometaša, da su poziv izbornika ignorirali Damjan Rudež te Marko Popović? Izbornik ih je zvao, neke čak i molio. Koji su to onda najbolji, a kojih nije bilo na Olimpijskim igrama? Kukoč nije imenovao “bolje” koje je Aco trebao voditi u Brazil, no, njegova kritika ostala je visjeti u zraku.  Zašto nije bio porpuno jasan kada je već izletio s kritikom, koja je više napad nego sama kritika?  Nekorektno? Prosudite sami.

Znate li zašto se Ante Tomić nije odazvao na izbornikov poziv, i ne samo on nego i neki drugi koje smo spomenuli? Samo zato što nisu vjerovali da je kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Torinu moguće proći. Ni Tomić, ni neki drugi, nisu vjerovali, nisu htjeli vjerovati, u Hrvatsku.  Prevarili su se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version