Zlatko Dalić o odnosu s Rakitićem, drugim igračima, pričama o smjenama u HNS-u…

Foto: HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija, aktualni viceprvak svijeta, nedavno je izborila EURO 2020. Izbornik Zlatko Dalić za Tportal je govorio o ždrijebu, Rakitiću…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvalifikacije su bile kratke, ali u dva navrata, u lipnju i rujnu, puno se pričalo i pisalo o Ivanu Rakitiću odnosno njegovom mogućem odlasku iz reprezentacije. Što je istina?

‘Nije bilo nikakvog govora u tom smislu. Ivan je imao svoj probleme, opravdane razloge zbog kojih je izostajao. Ozljede dva puta, potom i status u svom klubu. Mi smo to riješili, vrlo fino, na normalan način. O tome se puno više govorilo u javnosti i po medijima, nego što je taj problem uopće postojao. Ja tome nisam pridavao veliku pažnju. Sve ono što smo se on i ja dogovorili, tako je i bilo. Ono što je najvažnije, između mene i njega nikad nije bio nikakav problem, niti u komunikaciji, niti u odnosu. I nikad nisam želio dopustiti da to preraste u nešto što nije. I s njim, i s Dujom Ćaletom-Carom. Uvijek se stvaraju ti nekakvi problemi, koga nema, tko je koga potjerao, tko je koga kaznio. A ja to ni u jednom trenutku nisam potencirao. I na kraju, sve sam riješio na tih, miran i elegantan način.’

Točno da niste vi potencirali priču oko Rakitićevog slučaja, no sâm je igrač svojevremeno najavio kako bi mu nastup na SP-u mogao biti posljednji za reprezentaciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Mi smo razgovarali nakon svjetskog prvenstva, i niti u jednom trenutku on meni nije rekao da neće više igrati za hrvatsku reprezentaciju, nego da će igrati koliko bude mogao, koliko će ga zdravlje služiti. S te strane, a razgovarali smo i on i Luka (op.a Modrić) i ja, nikad nije bilo sporno nastavlja li on s nama.’

Naravno, Rakitićeve zasluge su enormne, ali imate i igrače, poput Vlašića, ali i Brekala, koji ne da su samo ‘rezerve’, već su spremni i od prve minute biti dio udarne postave?

‘Nakon Rusije ja sam rekao da nama treba nekoliko mladih igrača, koji mogu donijeti svježinu. Novu ‘glad’ i ambiciju. Jer ako pogledamo i nakon onih prijašnjih uspješnih natjecanja, ali nakon kojih se nismo plasirali, nije se napravila smjena generacija, nije se ubacilo koje novo ime. I možda je zbog toga i došlo do tih padova. Ti novi igrači, htjeli mi, ne htjeli, unose neku novu ambiciju, svježinu, energiju. Ja sam ciljano tražio te igrače i molio Boga da se pojave. Međutim, onda se pojavila teza da ja tim mladim igračima ne vjerujem. Ali normalno je da poštujem ove igrače koji su bili u Rusiji, koji su dali veliki doprinos cijelom tom rezultatu, ali ti mladi igrači ne mogu sami nositi teret. Oni moraju stasati uz Luku Modrića te Rakitića, Perišića, Lovrena, Vidu… I uz njih će i oni biti puno bolji’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sezone često je Dinamov trener Nenad Bjelica znao na glas reći kako ima igrača za reprezentaciju. Jeste li to osjećali kao pritisak? Jer, na kraju, u reprezentaciju su potom i stigli Bruno Petković, Mislav Oršić i Dino Perić.

‘Nikada između nas nije bilo nikakvih trzavica, niti smo imali ikakav problem. On ima, naravno pravo govoriti o svojim igračima, a što pokazuje i s njima na terenu. Sada su čak u prilici protiv Manchester Cityja izboriti nastavak natjecanja u Ligi prvaka, što bi bila prava fantazija. I on kao trener Dinama s razlogom je mogao govoriti takve stvari. Jer imaju rezultat. I nisu oni bili dominantni samo u hrvatskoj ligi. Već i u Europi. I jasno je da je istaknuo važnost nekih svojih igrača, a što meni apsolutno nije smetalo’.

Dio igrača koji su bili na SP-u, ali su zbog ozljeda propustili dobar dio prošle sezone, vraća se na terene, poput Vrsaljka, Pivarića, Pjace… Hoćete li i njih uvrstiti među potencijalne putnike za Euro?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Imat ćemo taj ožujak, ali i četiri utakmice, u kojima ćemo testirati igrače. Ali kao što nisam ni uoči Rusije, tako neću ni sada, taj popis širiti. Odmah ću imati 23 igrača, To je bio pun pogodak, jer širi popis stvara kod igrača nervozu. Ja ne želim puno lutati. Vidjet ćemo formu, vidjet ćemo stanje. Ne trebamo se baviti kalkulacijama tko će ići, tko neće. Ima tu igrača koji su već sada sigurni, većina se već sada zna. Naravno, ako budu svi zdravi. Moram poštivati ove kvalifikacije, zadnje dvije godine moga rada’.

Što s manjom minutažom nekih igrača. Doduše, Rakitić, Lovren i Rebić sada su češće na terenu nego početkom sezone.

‘Ako manju minutažu imaju neki od spomenutih igrača, ne gledam istim očima kao da manju minutažu ima netko tko je tek ušao u reprezentaciju. Spominjali su mi neke bekove i stopere koji su u svojim klubovima rezerve, a dođe prvi put u reprezentaciju? Reprezentacija je specifična. I tko to ne razumije, ja mu tu ne mogu pomoći. To nije klub u kojem ti možeš ovako ili onako. To je specifična situacija, u kojoj je jedna skupina igrača duže vrijeme, jer u reprezentaciji nemaš vremena puno. Svaka tri dana je nova utakmica, a trebaju se čuvati i atmosfera i ambijent. Ja sam to shvatio, to mi je donijelo rezultat i ja od toga neću odustati.

A mogu li vam koncentraciju poremetiti priče oko smjene na čelu HNS-a, odnosno da predsjednik Davor Šuker uskoro postane ‘bivši?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ja kao izbornik imam sve što mi treba. Samostalnost, autonomiju, odlučivanje. I to je ono što me zanima’, zaključio je izbornik Zlatko Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.