ZPOI: Hrvatski paraolimpijci u lovu na prvo odličje

Foto: FAH

Nastup na XII. Zimskim paraolimpijskim igrama u korejskom Pjongčangu bit će peti nastup hrvatskih sportaša s invaliditetom na zimskim paraolimpijskim igrama na kojima još nisu uspjeli osvojiti niti jedno odličje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve Zimske paraolimpijske igre održane su u švedskom Ornskoldsviku 1976. godine. Sportaši su se natjecali u samo dvije sportske discipline – alpskom i nordijskom skijanju. Od francuskog Albertvillea održavaju se na istim borilištima kao i zimske OI, a Hrvatska je premijeru na ZPOI imala 2002. godine u Salt Lake Cityju.

U glavnom i najvećem gradu američke savezne države Utah okupilo se 416 sportaša iz 36 zemalja. Osim iz Hrvatske prvi puta u povijesti zimskih Igara nastupili su i sportaši invalidi iz Andore, Čilea, Kine, Grčke i Mađarske.

Sportaši su na Igrama sudjelovali pod sloganom “Mind, body nad spirit”, a igre je putem velikoga ekrana na stadionu Rice-Eccles, gdje se okupilo oko 44 tisuće gledatelja, sve pozdravio predsjednik SAD-a George Bush. Na otvaranju je sportašima i sportašicama zapjevao slijepi pjevač soula, Stevie Wonder, koji je održao 40-minuti koncert. Hrvatsku zastavu na otvaranju je nosio skijaš Tomislav Zadro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadro je u slalomu osvojio deseto mjesto, dok u veleslalomu nije završio utrku, a Aleksandra Kosanić se ozlijedila na treningu, pa nije nastupila. Najuspješniji su bili paraolimpijci iz Njemačke sa 17 zlata i ukupno 33 medalja. Amerikanci su osvojili deset medalja više, ali i sedam zlata manje. U Salt Lake Cityju je briljirala Norvežanka Ragnhild Myklebust osvojivši pet zlata u skijaškom trčanju i bitalonu. Myklebust je ukupno osvojila 27 paraolimpijski odličja, pri čemu 22 zlata i najuspješnija je sportašica u povijesti zimskih paraolimpijskih igra.
Natjecanja je pratilo 250.000 gledatelja i oko 900 akreditiranih novinara.

Devete Zimske paraolimpijske igre održane su u Torinu 2006. Nastupilo je 486 sportaša iz 39 zemalja. U Torinu je Međunarodni paralimpijski odbor (IPC) po prvi put koristio logo koji se i danas koristi. Bile su to prve paraolimpijske igre na kojima se moglo pratiti sportske događaje putem internetskog linka na paraolimpijsku televiziju ParalympicSport.TV. Tijekom devet dana natjecanja emitirano je više od 100 sati programa. Igre je otvorio tadašnji talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi, a tijekom ceremonije otvaranja najveće oduševljenje gledatelja izazvali su bivši vozača Formule 1 Alex Zanardi, koji je 2001. u nesreći izgubio obje noge, te poznati alpinist Reinhold Messnera, koji je prilikom uspona na Nanga Prabat ostao bez šest prstiju na nogama

Hrvatsku je Igrama predstavljao jedino skijaš Zlatko Pesjak, koji je na otvaranju i nosio hrvatsku zastavu. U Torino su doputovali i Tomislav Zadro, te Mario Dadić, međutim oni nisu nastupiti jer nisu dobili pozivnicu organizatora. Pesjak je u veleslalomu bio 47. dok u slalomu nije završio utrku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igre je obilježila Ukrajinka Olena Iurkovska osvojivši četiri zlata, te srebro i broncu u skijaškom trčanju i biatlonu. Najbolji su bili Rusi sa 13 zlata i ukupno 33 medalje. Prodano je 170.000 ulaznica, a natjecanja je pratilo tada rekordnih 1,037 novinara i ostalih medijskih djelatnika.

Desete Zimske paraolimpijske igre održane su kanadskom Vancouveru. Nastupila su 502 sportaša iz 44 zemlja. Igre je otvorila generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean, koju su na stadionu okružile stotine djece u zelenim, plavim i bijelim odorama formirajući nacionalni simbol Kanade – javorov list.

Hrvatsku je na Igrama predstavljalo četvero skijaša – Nikolina Šantek, Zlatko Pesjak, Dino Sokolović i Mario Dadić, a na svečanosti otvaranja hrvatsku zastavu nosio je Dadić, ratni vojni invalid iz Vinkovaca
Kanađanka Viviane Forest se u Vancouveru upisala u paraolimpijsku povijest postavši prva sportašica koja je osvojila medalju na ljetnim i zimskim i POI. U Ateni u Sydneyju je osvojila zlato u Goalballu, a u Vancouveru je pobijedila u spustu. Njemci su bili najuspješniji sa 13 zlata i ukupno 24 medalja, a Igre su obilježile kanadska skijašica Lauren Woolstencroft i njemačka nordijka i biatlonka Verena Bentele sa po pet zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Igre je bilo akreditirano rekordnih 1,200 medijskih djelatnika, a prodano je vipe od 230.000 ulaznica. Kanadska javna televizija CTV prenosila je više od 50 sati programa što je bilo najviše do sada. Zanimljivo, Japan je imao najveću tv gledanost sa više od 500 milijuna gledatelja. Ukupna gledanost diljem svijeta iznosila je 1,6 milijardu gledatelja.

Nastup na XI. Zimskim paraolimpijskim igrama u Sočiju bio je četvrti nastup hrvatskih sportaša s invaliditetom na zimskim paraolimpijskim igrama na kojima su naši sportaši nastupili samo u alpskom skijanju. Hrvatske boje branila su dvojica hrvatskih skijaša Dino Sokolović i Damir Mizdrak.

Hrvatski dvojac je ostao bez medalja, a najbliže odličju bio je Sokolović koji je u slalom imao najbolji rezultat prve vožnje, no u drugoj vožnji je pao.

U Sočiju je nastupio rekordan broj sportaša na zimskim POI (550), a prvi put svijetu su se na zimskim igrama predstavili paraolimpijci iz Brazila, Uzbekistana i Turske. Na Igrama su podijeljena 72 kompleta odličja, a najviše uspjeha imali su ruski paraolimpijci koji su osvojili 80 medalja pri čemu 30 zlatnih, 28 srebrnih i 22 brončane medalje. Drugo mjesto na ljestvici medalja zauzeli su Nijemci s 9 zlata i ukupno 15 medalja, dok su treći bili Kanađani sa sedam medalja i ukupno 16 medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su prodali ukupno 300.000 ulaznica, što je 30 posto više nego prije četiri godine u Vancouveru. U Sočiju je bilo akreditirano više od 2.400 medijskih djelatnika, a zanimljiv je podatak kako su ruske televizije emitirale više od 180 sati TV programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.