Admiral Domazet Lošo: Migranti u Europu dolaze pripremljeno po vojnoj doktrini

Hoće li najnoviji teški teroristički napad destabilizirati Tursku, hoće li biti proglašena nesigurnom, a trenutačno se u njoj nalazi dva milijuna izbjeglica iz susjednih zemalja i može li se očekivati još veći broj ljudi koji dolaze u Europu, o stanju u susjednoj Siriji, uključenju Rusije i Irana u tamošnji sukob i mogućim posljedicama razjasnio je geostrateg admiral Davor Domazet Lošo u radijskoj emisiji HRT-a U mreži prvog.

Turska nije slučajno odabrana za teroristički napad i to ima za cilj destabilizaciju Turske i uvijek se mora postaviti pitanje kome to odgovara i koji su ciljevi takvih strahotnih terorističkih činova.
Turska država, što se često ne želi znati bila je i ostala je masonska država, koju je stvorio Kemal Atatürk, mason. Sekularistička država u okviru islamskoga svijeta, pojasnio je Domazet Lošo.

Promjenom koja je nastala prije više od desetak godina, a dolaskom Erdoğana, Turska napušta taj sekularistički dio i nastoji se obnoviti islamizam. Isto se tako često zaboravlja da je Turska obznanila prije pet godina, i to od predsjednika današnje vlade Davutoğlua, tursku strategiju koja ima naziv Strateška dubina do 2071. godine.

“Godina 2071. nije slučajno odabrana. To je tisuću godina od nastanka Osmanskog carstva.
A kad je u pitanju strateška dubina, kada govorimo o zapadu, ona seže sve do Beča, oni se nisu odrekli i ne mogu prežaliti poraz koji su doživjeli pod Bečom i sve do južnih dijelova Slovačke. To je ta zapadna dubina. A glavna su poluga u tome dijelu bosanski Muslimani. Naravno, na istočni dio ide sve ono što nosi naziv Stan, dakle, “stanske zemlje”, što turski znači država”, govori Domazet Lošo.

Nekoliko poluga za destabilizaciju Turske

U takvom jednom geopolitičkom preslagivanju koji je Turska sama sebi odredila da se vrati u nekakav imperij koji ona ne krije, naziva to neoosmanizmom, koji se i u geopolitici tako naziva i službeno, je na neki način, uvjetno rečeno, otkazala poslušnost SAD-u, kao jedna od bitnih članica NATO-a na ovom južnom dijelu i najturbulentnijem dijelu Svijeta. I počela je voditi svoju samostalnu politiku.

Naravno da je takva Turska poremetila planove. Teško da će to u ovome trenutku netko priznati, ali moglo bi se iščitati da se sada nastoji destabilizirati Turska i promijeniti sadašnja vlast i dovesti sljedbenike one prethodne vlasti, a to su sekularisti.

“Još jedna poluga kojom se može destabilizirati Turska, to je pitanje Kurda. Postoji jedan geopolitički plan da se stvori država Kurdistan, a to bi značilo da se treba srušiti četiri države.

Turska, Sirija, Irak i Iran. Da bi se stvorio Kurdistan. Koji bi na takav način u središnjem dijelu mogao kontrolirati taj čitavi prostor.

To pokazuje da će se destabilizacija toga prostora nastaviti dalje i da je jako važno kako će se odigrati izbori koje predstoje u Turskoj. To je daljnja destabilizacija Turske”, upozorava Domazet Lošo.

Također vezano i uz ove migrante, samo u Turskoj ih je dva milijuna, što u Libanonu, što u Jordanu, prema Europi prijeti dolazak samo s toga dijela preko četiri milijuna migranata i jedan dio azilanata.

Turska radnička partija obznanila je da ona zaustavlja svoje djelovanje, ne želi daljnju destabilizaciju Turske, ali po svim pokazateljima ide se u tom smjeru. Ide se prema zaoštravanju situacije s izbjeglicama i daljnjoj destabilizaciji Turske.

Turska je jasno dala do znanja da će ona voditi samostalnu politiku, politiku ekspanzionizma, a to velikim ne odogovara, prije svega SAD-u.

Davor Domazet Loso 3

“Davutoğlu najviše napada Rusku intervenciju u Siriji. Zato jer su Turska, Saudijska Arabija, Katar, Arapski Emirati i ostali također financirali destabilizaciju Sirije. Naravno u pozadini su stajale SAD zbog svojih geostrateških interesa i naravno da oni to sada napadaju, jer se ulaskom Rusije u Siriju geopolitička situacija stubokom mijenja.

Rusija je postala jedan od ključnih geopolitičkih igrača

Zanimljivo je da su rakete lansirane na Putinov rođendan. Rusija igra s percepcijskim ratom. Ispaljivanje raketa SN30A koje nose NATO-v kȏd krstareće su rakete koje su gađale ciljeve na 1500 km, ali je doseg dvostruko veći. Krstareće rakete koje prate konfiguraciju terena. Ove rakete lete podzvučnom brzinom, ali 40 km od cilja lete supersoničnim brzinama da probiju protuzračnu obranu. Na Kaspijskom moru (jezeru) nalazi se jaka ruska flota. Rakete su lansirane s raketne fregate tipa Gepard i s tri raketne korvete u plotunu od 26 raketa što je zanimljivo iz dva razloga. Prvi je razlog da je pokazano da se može strukturirati tolika brojnost raketa u jednome plotunu, u ovom slučaju to je poruka SAD-u u stilu – evo mi možemo s plotunom probiti vaš protivraketni štit. Drugo, ta lansiranja iz Kazahstana kada se još uzme u obzir ovaj produženi domet, Rusija sada u ovom trenutku šalje poruku prije svega Americi – evo mi sada možemo kontrolirati projekciju svoje moći na cjelokupnu Saudijsku Arabiju, na kompletan Perzijski zaljev, prilaze Perzijskom zaljevu, Afganistan na drugoj strani, jer to može kružno, drugim riječima, Kaspijsko jezero je u svakom pogledu zaštićeno. Područje Ruske Federacije, na tom širem području gdje se upravo vodi bitka za prva i druga vrata Euroazije oni imaju stratešku gravitacijsku točku koja se zove Kaspijsko more i na kojoj mogu projicirati moć”, objasnio je admiral.

Sjedinjene Američke Države nisu to očekivale, “koliko znam nisu ni pratili, što je za jednu takvu velesilu gotovo i nezamislivo, i onda su pokušali medijski dezavuirati na način da su rakete pale (na Iran), pa čak da su i pale dvije, otišle su 24. Ovdje se može iščitati, desetak dana ranije bila je informacija da je potpisan sporazum između Ruske Federacije i Irana za transfer zračno-svemirske tehnologije. Rakete se vode satelitski i korigiraju, jer se one s obzirom na vjeter moraju korigirati.”

“U Pentagonu će se dobro zamisliti, u Europi nema tko, jasna je postala slika da je Rusija na tom dijelu svijeta postala jedan od ključnih geopolitičkih igrača.”

U pozadini svega – nafta

“Osnovano je novo/staro savezništvo između Teherana i Moskve, međutim sada u Bagdadu, Iraku, gdje je Amerika imala do sada najveću moć, osnovan je zajednički stožer u kojemu se koordiniraju ruske akcije u Siriji, razmjena informacija u kojima sudjeluje iračka šijitska vlada, iranska šijitska vlada i Putin,” upozorava Domazet Lošo.

“Ta poveznica koja ide od Sirije jer je to izlaz na Sredozemlje, pa Irak i Iran. Iran je šijitska država, a u Iraku ima gotovo 60 posto šijita, zapadni dio u Siriji su alaviti, oni su nešto između sunita i šijita, ali su bliže šijitima – dakle stvara se jedno novo ogromno geopolitičko područje iza kojeg stoji tehnološka, odnosno u ovom slučaju vojna moć Rusije, što dodatno Rusiju, što nikada nije bilo u povijesti, pa ni u vrijeme Hladnoga rata, dovodi u poziciju da ona sada na ključnome području, a to je upravo ključno područje zbog nafte. Ne smijemo zaboraviti da je u pozadini svega nafta”, pojašnjava admiral Domazet Lošo.

Putin je jučer ponovio da kopnene ruske snage ne će doći u Siriju, međutim imamo slučaj da se iranske postrojbe, odnosno dijelovi njihovih posebnih postrojba, kao revolucionarna garda nalaze tamo.

Rusiji nije potrebno slati svoje kopnene snage, kao što do sada ni SAD-u u upravljanju krizama nije bilo potrebno slati kopnene snage. “Sjetimo se Afganistana, oni su igrali na Sjevernu ligu, danas se vode operacije velike moći koje projiciraju svoju moć iz treće dimenzije ovdje, to su raketne ili zračne snage, četvrte dimenzije, elektronsko djelovanje i pete dimenzije to je ‘cyber’ ratovanje, što su Rusi u ovome slučaju otišli čak i jedan korak ispred Amerikanaca.”

Iran sada koristi ovu situaciju i on želi ući preko šijitske većine, jer šijitska većina ima vlast i u Iraku. Na takav način ona će osporavati ovu strategiju Turske, a to je strateška dubina.

Davor Domazet Loso 2

Zato Iran ulazi i snage na kopnu će biti snage iranske, zatim tu su i Kurdi koji gledaju svoju poziciju (to su također kopnene snage). Nema potrebe da Rusi ulaze, ali će sve više i više pokazivati ovaj način ratovanja iz treće, četvrte i pete dimenzije.

Migrantski val pokrenuo se ulaskom Rusije u sukob

Jedna od dimenzija ratovanja jesu dezinformacije. One slike koje se pokazuju javno, vide se neke panoramske slike cilja koji se gađa: “Mi gađamo i pokazujemo što gađamo i to smo pogodili.” To je korak naprijed da se eliminiraju informacijske igre je li ili nije pogođen koji cilj. A pitanja se postavljaju gađaju li se ciljevi ISIL-a, odnosno gađaju li se ciljevi takozvane oporbe za koju se ne zna ni tko ju vodi ni zašto ju vodi i po čemu je vodi”, objašnjava Domazet Lošo.

Lansiranje raketa bitno je u smislu da je Rusija poslala poruku SAD-u da su oni gospodari prostora na najmanje 3000 km oko Kaspijskog jezera. Geopolitička slika svjetske moći lomi se od Hrvatske, pa jugoistok Europe, Crnog mora, Kaspijskog mora, Kavkaza i Kazahstana. Ta situacija koja se sada dogodila i vezana je, i ove migrante s kojima Hrvatska sada ima problema, i u tome je bit geopolitike. “Onoga trenutka počeo se val izbjeglica u Europu kretati kad je Rusija ušla u igru i rekla ne ćemo mi vama dopustiti da vi svijetom upravljate kako ste vi do sada radili. U tome je cijela poanta, a ispaljivanje raketa, morate znati da je svaka takva raketa od strateškog značenja, i imaju silnu poruku.”

Migranti dolaze planirano i pripremani su po vojnoj doktrini modularnog tipa

“Međutim, onaj koji je stvorio i destabilizirao taj prostor namjerno ga je destabilizirao, pripremio je te izbjeglice o kojima nismo govorili jer i to dio priče, pripremio je te izbjeglice. Te su izbjeglice namjerno držane u kampovima. One su pripremane po vojnoj doktrini na način modularnoga tipa i kada vidite kako dolaze, taj modul izgleda ovako: naprijed dolaze žene, nose djecu, ili muškarci nose djecu na ramenima ili u naručju da bi oni humanitarno rekli evo ne možete vi protiv djece, oni se pomoću njih koriste da probiju prostor što dublje u Europu a iza njih ide dvadeset do četrdeset godina mladi ljudi. Ide ona populacija koja će ekspanzivno demografski potpuno promijeniti sliku Europe.”

“Nadalje, ako njih slušate, oni svi govore da idu u Njemačku i skandinavske zemlje. To je tek prvi val. Novi val će doći, drugi, treći, četvrti će slijediti, kako se bude zasićivalo od sjevera prema jugu doći će i do nas. Mogli ste vidjeti da oni imaju novaca koliko trebaju. Čak i više, može se postaviti pitanje od kuda njima taj novac. A taj novac je od naftnih polja koje kontrolira takozvani ISIL, a ISIL ne vodi čak ni musliman, vodi ga netko tko je po pravome imenu Tarkan Batirašvili, dakle Gruzijac, koji je pet godina obučavan u specijalnim postrojbama”, upozorio je Domazet Lošo.

Ta nafta služila je također da se cijene nafte na svjetskom tržištu sruše i da cijena bude što manja kako bi se na neki način zaustavila Rusija jer ona svoje najveće prihode ima od energenata.

Najznačajnija geostrateška točka svijeta

Zato je ispaljivanje jedne rakete s Kaspijskog jezera velika stvar i kad se ta informacija pošalje u svijet ona znači: “mi kontroliramo sada prostor od gotovo četiri tisuće kilometara u krug.”

Na najznačajnijoj geostrateškoj točki svijeta nije samo nafta, jer kad se pogleda odakle je destabilizacija nastala, od Afganistana do Maroka, vidi se da je to područje na planetu Zemlja koje je najviše izloženo Suncu.

U pitanju je jedna nova energija nakon ovih fosilnih, a to je Sunčeva energija i bitka za taj prostor bitka je za idućih pedeset godina.

O uzrocima destabilizacije Libije, admiral Domazet Lošo odgovorio je da su točno 400 milijardi eura Libiji dužni Francuska i Amerika. “Libijska nafta je najkvalitetnija nafta jer ima najmanje sumpora na svijetu i naravno trebalo je Libiju zbog nafte destabilizirati, ali je trebalo destabilizirati cjelokupini taj sjeverni dio da se u Europi događa ovo što se događa i da se uništi njezin kršćanski identitet.”

Hrvatska se politika mora dobro postaviti

“Vrlo je bitno”, nastavio je Domazet Lošo, “Hrvatska u ovim geopolitičkim previranjima ima šanse, ako se politika dobro postavi”, odigrati jednu značajnu ulogu u svoju korist.

“To je politika koju je inaugurirala predsjednica republike gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, a to je veza Baltik – Jadran, koju je proširila i na Dunav. Bitno je da Hrvatska tu odigra glavnu ulogu i taj trokut kršćansko-katolički, München – Budimpešta – Zagreb”, zaključio je admiral Davor Domazet Lošo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/hrt
Photo: snimka ekrana

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.