Američki Senat večeras glasuje o potvrdi Amy Coney Barret za sutkinju Vrhovnog suda

Foto: snimka zaslona

Američki Senat u ponedjeljak navečer glasovat će o potvrdi sutkinje Amy Coney Barret u Vrhovni sud SAD-a.

U nedjelju su Republikanci u Senatu s 51 glasom za (48 je bilo protiv) izglasali ograničavanje rasprave i odredili da će glasovanje o njezinoj potvrdi biti u ponedjeljak navečer.

> Pravosudni odbor Senata prihvatio nominaciju Trumpove kandidatkinje za Vrhovni sud

> Tko je Amy Coney Barrett, Trumpova kandidatkinja za Vrhovni sud?

> (VIDEO) Trump za novu sutkinju Vrhovnog suda nominirao katolkinju i majku sedmero djece

> Burno u SAD-u uoči potvrde pro-life sutkinje Barrett, nekolicina uhićena

Prije toga suci su morali imati 60 glasova da prijeđu na viši sud što je tražilo da kandidati dobiju dvostranačku potvrdu, ali čelnik većine u Senatu Mitch McConnell, R-Ky., promijenio je standard 2017. godine kako bi omogućio nadpolovičnu većinu.

Pro-life sutkinju Amy Coney Barret, katolkinju i majku sedmero djece, nominirao je predsjednik Donald Trump.

Tko je Amy Coney Barrett?

Amy Coney Barrett rođena je 1972. godine u obitelji Michaela, odvjetnika, i Linde, učiteljice francuskog. Odrasla je u New Orleansu (savezna država Louisiana) kao najstarija od sedmero djece. Završila je katoličku srednju školu dominikanskih sestara, a nakon toga je diplomirala magna cum laude englesku književnost na Rhodes Collegu. Nakon diplomiranja, započela je sa studijem prava na katoličkom, isusovačkom Sveučilištu Notre Dame. Svoj odabir je obrazložila željom da studira na mjestu koje će biti poticajno i za njezin intelektualno-profesionalni razvoj, ali i za razvoj nje kao osobe. Za vrije studija bila je izvršna urednica Pravne revije, a 1997. je diplomirala summa cum laude kao najbolja studentica u generaciji.

Nakon Pravnog fakulteta Sveučilišta Notre Dame, dvije godine provela je kao sudski savjetnik dvojice važnih federalnih sudaca, suca Silbermana na Federalnom prizivnom sudu u Washingtonu te suca Scalije na Vrhovnom sudu. Suca Scaliju je spomenula jučer u ružičnjaku Bijele kuće prilikom objave njezine nominacije za mjesto na Vrhovnom sudu rekavši kako, iako je radila sa sucem Scalijom prije više od 20 godina, lekcije koje je tada naučila još imaju odjeka te da je njegova pravna filozofija i njezina. Usto je istaknula kako: “sudac mora primijenjivati zakon onako kako je napisan. Suci nisu kreatori politike i oni moraju biti odlučni u ostavljanju po strani bilo kakvih političkih stavova koje mogu imati.”

Nakon rada sa sucem Scalijom na Vrhovnom sudu, provela je nekoliko godina radeći kao odvjetnica da bi karijeru nastavila graditi kao sveučilišna profesorica, prvo na Sveučilištu George Washington, a nakon toga na svom matičnom Sveučilištu Notre Dame.

Godine 2017. predsjednik Trump ju je imenovao za sutkinju na Federalnom prizivnom sudu u Chicagu, te je prilikom glasovanja o njenoj nominaciji u Senatu 55 senatora glasalo za, a 43 protiv. Tom prigodom joj je demokratska senatorica Feinstein s obzirom na činjenicu da je sutkinja Barrett praktična katolkinja i da se protivi pobačaju, nakon njezina odgovora na pitanje o odluci Vrhovnog suda o pravu na pobačaj (Roe protiv Wadea, 1973.) rekla kako “dogma živi glasno u Vama i to brine.” Ovaj ispad osuđen je kao primjer diskriminacije po vjerskoj osnovi od dijela javnosti.

Ako senat potvrdi Amy Coney Barrett, ona će time postati treća žena sutkinja Vrhovnog suda u trenunom postavu, a šesta uopće te će s 48 godina biti najmlađa sutkinja Vrhovnog suda, ali i prva sutkinja u povijesti Vrhovnog suda koja za vrijeme obnašanja dužnosti ima djecu školske dobi.

Sutkinja Coney Barrett je jučer prihvatila nominaciju za mjesto na Vrhovnom sudu u prisutnosti svog supruga Jesseja, kojeg je upoznala dok je studirala pravo, i njihovih sedmero djece: Emme, Vivian, Tesse, John Petera, Liama, Juliete i Benjamina. Vivian i John Peter rođeni su na Haitiju, a najmlađi Benjamin kojeg je Coney Barrett opisala kao miljenika braće i sestara, ima Downov sindrom.

Demokrati su najavili borbu protiv potvrđivanja sutkinje Coney Barrett u senatu, te su neki od napada već krenuli. Neki su na drušvenim mrežama krenuli propitivati je li sutkinja Barrett zajedno sa suprugom Jessejem usvojila svoju djecu poštujući proceduru i pravila o dobrobiti djeteta prilikom usvajanja s obzirom na činjenicu da su oni kao bjelačka obitelj usvojili djecu crne rase.

Iako je sigurno da će proces potvrđivanja u Senatu Kongresa SAD-a biti mukotrpan i da će demokrati neprijateljski promišljati pravne, ali i političke, vjerske i privatne stavove sutkinje Barrett kako bi naštetili i njoj, ali i predsjedniku Trumpu koji je usred predsjedničke kampanje, ostaje vidjeti kome će cijeli ovaj proces u političkom smislu više koristiti. Jedno je sigurno, sutkinja Coney Barrett i više je nego kvalificirana za ovu funkciju, što je potvrdio i liberalni profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta Harvad, Noah Feldman, kada je 2018. napisao. “Bilo koji Demokrat u Senatu koji pokuša odmjeriti snage sa sutkinjom Barrett oko njezinih profesionalnih, pravnih sposobnosti izgubit će. I to gadno.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr