Amerikanci daleko od istine: Postotak homoseksualaca i lezbijki u SAD-u procjenjuju na 23%, a zapravo ih je samo 3,8%

Američka javnost procjenjuje da su u prosjeku 23% Amerikanaca gay i lezbijke, što je mala razlika od 25% kolika je bila procjena 2011., i tek malo više od zasebnih procjena gay i lezbijske populacije iz 2002. Ove su procjene višestruko veće od 3,8% odrasle populacije koji se izjašnjavaju kao lezbijke, gay, biseksualci ili transseksualci u Gallupovom Dnevnom praćenju u prva četiri mjeseca ove godine.

Po Vašoj procjeni, koliki je danas postotak Amerikanaca koji su gay ili lezbijke?
Svi su brojevi izraženi u postocima

gay 1

* Polovica sudionika upitana je ovim riječima, odvojenim pitanjima:

Po Vašoj procjeni, koliko je posto muškaraca u SAD-u danas koji su homoseksualni, odnosno gay?

Po Vašoj procjeni, koliko je posto žena u SAD-u danas koje su homoseksualne, odnosno lezbijke?

Stabilnost ovih procjena tijekom vremena u kontrastu je s velikim promjenama u stavovima Amerikanaca o moralnosti i zakonitosti gay i lezbijskih veza tijekom protekla dva desetljeća. Dok je 2002. 38% Amerikanaca izjavilo da su gay i lezbijske veze moralno prihvatljive, ta je brojka danas porasla na 63%. A dok je 35% Amerikanaca podržavalo legalizaciju homoseksualnih brakova 1999., danas je podržava 60%.

Samo 3,8% Amerikanaca se izjašnjava kao LGBT osobe

Američki Ured za popis stanovništva evidentira broj osoba koji žive u istospolnim kućanstvima, ali se u prošlosti nisu nužno izjašnjavali kao gay ili lezbijke. Nekoliko je drugih anketa, vladinih i nevladinih, tijekom godina ispitivalo seksualnu orijentaciju, ali je daleko najveće istraživanje bilo Gallupovo Dnevno praćenje pokrenuto u lipnju 2012. U ovom istraživanju u tijeku, sudionicima se postavlja pitanje „Izjašnjavate li se vi osobno kao lezbijka, gay, biseksualna ili transseksualna osoba?“ Najnoviji je rezultat 3,8% pozitivnih odgovora, prikupljenih u više od 58 000 intervjua provedenih u prva četiri mjeseca ove godine.

Kao što je Gallup istaknuo u svom inicijalnom izvješću o LGBT podacima 2012., „O tome tko točno čini LGBT zajednicu i kako bi dotičnu skupinu trebalo mjeriti i dalje se raspravlja“ te „Postoji više načina mjerenja statusa lezbijske, gay i biseksualne orijentacije te transseksualnog statusa. Seksualnu se orijentaciju može procijeniti mjerenjem identiteta, kao i seksualnih ponašanja i sklonosti.“ Zato, iako ovi veliki uzorci omogućuju veliku preciznost u pogledu specifičnog mjerenja koje se koristi, oni ne predstavljaju jedini način procjene postotka populacije koji čine homoseksualci i lezbijke.

Amerikanci jako griješe u procjenama

Pa ipak, sve dostupne procjene stvarne gay i lezbijske populacije u SAD-u daleko su niže od procjena javnosti te nijedno mjerenje nije iznijelo brojke koje bi ukazivale na to da je jedan od pet Amerikanaca gay ili lezbijka. Uvelike promašena procjene Amerikanaca potvrđuje otkriće da je prema najnovijim podacima, od 6. do 10. svibnja, svega 9% Amerikanaca procijenilo da je gay i lezbijske populacije manje od 5%, što je situacija na kakvu ukazuju rezultati Gallupovog Dnevnog praćenja, dok je na drugom kraju spektra 33% ispitanika procijenilo da se radi o više od 25%.

Dio objašnjenja netočnosti procjena gay i lezbijske populacije leži u činjenici da su Amerikanci općenito neupoznati s brojkama i demografijom. Prethodna su istraživanja pokazala da Amerikanci procjenjuju kako su trećina populacije SAD-a crnci, te da vjeruju kako su gotovo troje od deset Latinoamerikanci, što su više nego dvostruko veće brojke od onih koje je izmjerio popis stanovništva u vrijeme istraživanja. Amerikanci s najvišim stupnjem obrazovanja iskazuju najniže procjene gay i lezbijske populacije, što potvrđuje pretpostavku da je dio razloga za pretjerane procjene nedostatak izloženosti demografskim podacima. Ipak, prosječne procjene među osobama s postdiplomskim obrazovanjem su 15%, četiri puta veće od stvarne stope. Mlađi Amerikanci daju više procjene od starijih, a žene daju značajno više procjene gay i lezbijske populacije nego muškarci.

Procjene Amerikanaca o gay i lezbijskoj populaciji u SAD-u
Prema ključnim demografskim skupinama

gay 2

6. – 10. svibnja 2015.

Procjene ovisno o političkim stavovima, ideologijama i stavovima o homoseksualnim vezama

Za republikance i konzervativce daleko je manje vjerojatno nego za ostale da će smatrati gay i lezbijske veze moralno prihvatljivima te da će podržavati legalizaciju homoseksualnih brakova, a republikanci daju procjene gay i lezbijske populacije koje su nešto niže od onih drugih stranačkih skupina. Slično tome, oni koji se protive legalizaciji homoseksualnih brakova daju skromno niže procjene gay i lezbijske populacije nego oni koji ih podržavaju. Uzročno-posljedične veze bi ovdje mogle ići u oba smjera: stavovi prema homoseksualcima i lezbijkama mogli bi biti uvjetovani viđenjem o tome koliko oni prevladavaju u društvu, ili bi procjene toga koliko prevladavaju u društvu mogle odražavati stavove prema toj skupini.

Procjene Amerikanaca o gay i lezbijskoj populaciji u SAD-u
Prema političkoj stranci, ideologiji i stavovima o homoseksualnim vezama

gay 36. – 10. svibnja 2015.

Što utječe na krive procjene?

Amerikanci smatraju da je više od jednog od pet Amerikanaca gay ili lezbijka, što je daleko više od prave stope prema mjerenju osobnih izjava u Gallupovom Dnevnom praćenju. Neke od pretjeranih procjena možda odražavaju manjak znanja Amerikanaca o društvenim statistikama i demografiji, čemu u prilog ide povijesna tendencija Amerikanaca da precjenjuju prisutnost drugih podskupina u američkoj populaciji. Pretjerana procjena također može biti odraz istaknutih prikaza gay likova u medijima, na televiziji i u filmovima, još od 2002. godine, te možda sveprisutnost aktivista koji promoviraju prava homoseksualaca, pogotovo legalizaciju homoseksualnog braka. Ipak su procjene postotka gay i lezbijske populacije bile relativno stabilne u usporedbi s onima izmjerenima 2011. i 2002., iako su se stavovi prema homoseksualcima i lezbijkama dramatično promijenili s vremenom.

Metode istraživanja

Rezultati ove Gallup ankete temelje se na telefonskim intervjuima provedenima od 6. do 10. svibnja 2015., s nasumičnim uzorkom od 1024 odrasle osobe od 18 godina naviše, s prebivalištem u svih 50 saveznih država te u Okrugu Kolumbija. Za rezultate temeljene na ukupnom uzorku odraslih osoba u populaciji, margina pogreške uzorkovanja je ±4 postotnih bodova uz interval pouzdanosti od 95%. Sve margine pogrešaka uzorkovanja uključuju izračunate efekte nacrta uzorka za ponderiranje.
Svaki uzorak odraslih osoba u populaciji uključuje minimalnu kvotu od 50% ispitanih putem mobilnog telefona i 50% ispitanih putem fiksnog telefona, s dodatnim minimalnim kvotama prema vremenskim zonama unutar regije. Brojevi fiksnih i mobilnih telefona biraju se metodama nasumičnog biranja znamenki.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Sam T/flickr