Bakir Izetbegović najavio tužbu protiv Dodika zbog klevete

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je u četvrtak podnošenje privatne tužbe zbog klevete protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog Dodikovih opetovanih tvrdnji da je Bakirov otac Alija, prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH, tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnikom kvisilinške vojne postrojbe koja se borila na strani nacista počinivši pritom brojne ratne zločine.

Iz Izetbegovića ureda objavljeno je priopćenje u kojemu on odlučno odbacuje takve tvrdnje uz konstataciju kako je riječ o najobičnijim klevetama.

Dodik je u nekoliko javnih istupa ustvrdio kako je Alija Izetbegović tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnikom “Handžar divizije koja je klala i ubijala Srbe”.

“Brutalna je neistina da je Alija Izetbegović bio pripadnik tzv. Handžar divizije. Istina je da je Alija Izetbegović tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnik samo jedne vojske, i to partizanske, kao osamnaestogodišnji mladić”, stoji u Izetbegovićevoj reakciji u povodu Dodikovih objeda na račun njegova oca.

Dodik je tvrdnju o Aliji Izetbegoviću kao pripadniku kvislinške vojne postrojbe iskoristio i za obračun s oporbenim strankama iz Republike Srpske zbog njihova najavljenog koaliranja sa Strankom demokratske akcije (SDA) koji predvodi Bakir Izetbegović.

U intervjuu listu “Glas Srpske” Dodik je ustvrdio kako su njegovi politički oponenti u RS, lideri Srpske demokratske stranke (SDS) “podanici Bakira Izetbegovića koji polaže vijenac na spomenik Titovih partizana, a otac mu je bio u Handžar diviziji koja je klala i ubijala Srbe”.

Dodik je posebice ljut zbog činjenice da se u BiH i dalje obilježava 25. studenoga kao Dan državnosti BiH, a on ga ne priznaje jer odbija priznati i kontinuitet državnosti BiH.

Pri obilježavanju tog praznika Bakir Izetbegović je i ove godine položio vijenac na spomen-obilježje partizanskim osloboditeljima Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

U svoj reakciji Bakir Izetbegović u četvrtak je istaknuo kako je općepoznata činjenica da je njegov otac cijelog svog života i ukupnim političkim intelektualnim i društvenim angažmanom bio posvećen borbi za univerzalne humanističke vrijednosti – antifašizam, demokraciju, slobodu i jednakost svih ljudi bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, političko opredjeljenje ili ideološku orijentaciju.

Izetbegović mlađi stoga inzistira da se Dodik javno ispriča.

“Ako to ne učini, svoje tvrdnje morat će dokazivati pred nadležnim sudom pred kojim će odgovarati za klevetu”, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Odnosi između Izetbegovića i Dodika ovime su se dodatno zaoštrili i to upravo dok traju pregovori o uspostavi nove vlasti u entitetima i na državnoj razini.

Izetbegovićeva SDA još uvijek preferira savez s blokom srpskih stranaka predvođenih SDS-om koji bi onda Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostavio u oporbi na državnoj razini unatoč činjenici da je SNSD na putu uspostaviti izvršnu vlast u Republici Srpskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah