BiH ministar: ‘Stečaj nije kraj Aluminija, tvornica ne može bez strateškog partera i preustroja’

Sarajevo, 10.07.2019 - Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindiæ ustvrdio je u srijedu kako gašenje proizvodnje u mostarskom "Aluminiju" ne znaèi nužno i konaènu propast te tvrtke te je najavio kako æe se, unatoè dramatiènom razvoju dogaðaja, nastaviti pregovori i kontakti s ciljem pronalaska strateškog partera koji bi uložio kapital kroz nužni preustroj tvrtke kako bi ona bila u stanju profitabilno poslovati. foto HINA/ Zoran KREŠIÆ/ ik

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić ustvrdio je u srijedu kako gašenje proizvodnje u mostarskom “Aluminiju” ne znači nužno i konačnu propast te tvrtke te je najavio kako će se, unatoč dramatičnom razvoju događaja, nastaviti pregovori i kontakti s ciljem pronalaska strateškog partera koji bi uložio kapital kroz nužni preustroj tvrtke kako bi ona bila u stanju profitabilno poslovati.

> Mostov Grmoja upozorava: ‘Devetsto radnika Aluminija na ulici zbog političkog kadroviranja jedne stranke’

“Zaustavljanje rada ili proglašenje stečaja neće promijeniti nakane potencijalnih investitora jer su oni upoznati sa stanjem u ‘Aluminiju’ “, kazao je Džindić na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Sarajevu sazvanoj nakon što je “Aluminiju” točno u ponoć isključena struja, što je dovelo do prisilnog gašenja proizvodnje sirovog aluminija.

Džindić je kazao kako u vladi sada od uprave “Aluminija” očekuju detaljno izvješće o šteti koja je time prouzročena, a potvrdio je kako je direktor te tvrtke najavio da će uputiti službeni zahtjev za proglašenje stečaja sukladno propisanoj proceduri.

Vlada Federacije BiH sada će učiniti sve što je nužno da bi se onim radnicima koji ispunjavaju uvjete za mirovinu to i osiguralo, uključujući izdvajanja za povezivanje radnog staža.

Džindić je bio izričit u tvrdnji kako prekid proizvodnje koji je izazvao pravu pomutnju nije nužno i kraj “Aluminija”, tvornice koja je zapošljavala više od 900 ljudi, a 12 posto vlasničkog udjela u njoj ima hrvatska vlada.

Izlaz vidi u inozemnom strateškom partneru koji bi uložio novac u obnovu proizvodnje, ali je istaknuo kako će to u svakom slučaju značiti preustroj “Aluminija”, jer je dosadašnji način njegova poslovanja odavno postao neodrživ.

Taj je kombinat nagomilao dug za struju od 150 milijuna eura, a to je rezultat činjenice da je proizvodnja bila nerentabilna, jer je proizvodnja svake tone sirovog aluminija istodobno proizvodila i gubitak od najmanje 500 eura.

“Da smo imali kakav čarobni štapić izmiriti dospjele obveze ‘Aluminija’, a on nakon toga nastavio proizvodnju, odmah bi odmah počeo stvarati i nove gubitke. Tako se dalje ne može i mora se naći način da glinica i troškovi proizvodnje ne smiju biti veći od prodajne cijene aluminija”, kazao je Džindić dodajući kako je najvažnije pitanje za budućnost posrnule mostarske tvrtke može li i pod kojim uvjetima ona uopće proizvoditi aluminij po tržišnim uvjetima i stvarati profit.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina