BiH: Nakon popisa neobični “viškovi” i “manjkovi” stanovnika

Prvi rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog u listopadu 2013. pokazali su značajno odstupanje od procjena broja stanovnika te zemlje rađenih u prethodne dvije godine što navodi na zaključak ili da su prikupljeni podaci sumnjive točnosti ili da statističke ustanove do sada nisu dobro radile svoj posao kada su procjenjivale brojnost stanovništva, ustvrdili su u utorak u Sarajevu predstavnici skupine nevladinih udruga koji su nadzirali provedbu prošlogodišnjeg popisa u BiH.

Uz primjedbe na zakonska rješenja, tehničke pripreme i sam tijek provedbe izbora, ad hoc koalicija nevladinih udruga pod nazivom “PopisMonitor” je, analizirajući podatke koji su do sada postali dostupni, opazila kako postoje neobično velika odstupanja u broju stanovnika popisanih u nekim dijelovima BiH u odnosu na ranije procjene.

“Ili ovo što pokazuju brojke nije realna slika stanja na terenu ili statističke institucije u proteklih 18 godina nisu dobro radile svoj posao”, kazao je u Sarajevu Darko Brkan, predsjednik nevladine udruge “Zašto ne”, koja je bila uključena u nadzor nad provedbom popisa.

U Agenciji za statistiku BiH (BHAS) su kazali kako ovakve tvrdnje ne mogu komentirati jer ih iz “PopisMonitora” nikada nisu kontaktirali niti su vidjeli njihove analize i zaključke.

“Mi se bavimo isljučivo onim što je u domeni struke”, kazala je glasnogovornica BHAS Mirsada Adembegović ističući kako konačni rezultati popisa još nisu ni objavljeni jer obrada popisnica još traje pa se o konačnim brojkama u ovom trenutku ne može ni govoriti.

Konačni rezultati prošlogodišnjeg popisa očekuju se do kraja ove godine.

Agencija za statistiku BiH jedino je u studenom prošle godine objavila kako su u toj zemlji tijekom listopada popisane ukupno 3.791.622 osobe. Tada je istaknuto kako to ne znači i stvaran broj stanovnika jer slijede provjere kako bi se, primjerice, utvrdilo ispunjava li neka osoba uvjete da bi je se moglo tretirati kao stalno nastanjenu u BiH te eliminirali slučajevi višestrukog popisivanja istih osoba.

Mediji u BiH iznosili su procjena kako bi stvaran broj stanovnika te zemlje u konačnici mogao biti oko 3,5 milijuna.

Usporedbom dosad objavljenih brojki s prošlogodišnjeg popisa koje se odnose na općine, županije i entitete s procjenama zavoda za statistiku entiteta, objavljivanih od 2010. godine, u “PopisMonitoru” ipak su već zaključili kako su se pojavila nelogična odstupanja. Kao primjer naveli su Posavsku županiju u Federaciji BiH, gdje su demografski pokazatelji upozoravali da tamo od 2010. godine svake godine broj stanovnika opada za 0,27 posto da bi se prema rezultatima popisa broj stanovnika u 2013. godini iznenadno povećao za gotovo deset tisuća ili 22,34 posto.

Slična se nelogičnost pojavila i u Zapadnohercegovačkoj županiji, gdje je rast stanovništva s prosječnih 0,03 posto odjednom skočio na 20,13 posto, a u Livanjskoj je županiji s negativnih -0,61 posto završio na 14,34 posto.

Druga vrsta nelogičnosti zabilježena je u Bosansko-podrinjskoj županiji. Procjenjivalo se kako tamo živi više od 32 tisuće ljudi, no prema popisu ih je tek nešto više od 25 tisuća što je razlika od -22,37 posto.

Kao posebna zanimljivost izdvojena je općina Dobretići u županiji Središnja Bosna. Tamo je pak broj popisanih u listopadu 2013. godine bio za gotovo 215 posto veći u odnosu na procijenjeni broj stanovnika iz 2012. godine.

Na isti je način zabilježeno 130 posto građana više u Ravnom, 67 posto više bilo ih je na Kupresu, a 51 posto u Bosanskom Grahovu.

U Republici Srpskoj slični “viškovi” stanovništva pojavili su se u 19 od 62 općine, dok je u 43 općine zabilježen “manjak” stanovnika.

U distriktu Brčko popisano je 22 posto stanovnika više nego što se procjenjivalo da ih tamo živi.

Analizirajući ove podatke u “PopisMonitoru” došli su do zaključka kako ovakve razlike ne mogu biti rezultat prirodnog kretanja stanovništva te kako postoje ozbiljne naznake da je riječ o manipulaciji podacima.

“Ovdje govorimo o organiziranoj prijevari”, ustvrdio je Brkan ističući kako se od statističkih institucija BiH sada očekuje da daju odgovore na cijeli niz otvorenih pitanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.