Bivša premijerka Jadranka Kosor kritizirala Hrvatsku zbog nacionalizma na Bošnjačkom institut čiji su počasni članovi Mesić i Erdogan

Foto: fah

Bivša HDZ-ova premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor u četvrtak je sudjelovala na konferciji “EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima” koji se danas održava u ‘Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil beg Zulfikarpašić’.

Prije samog početka konferencije ustvrdila je kako odgovornost za rast nacionalizma snose političke elite koje se nalaze na vlasti i da se Hrvatska treba više aktivirati kada je riječ o europskoj perspektivi “zemalja regije”, javlja Klix.ba.

Kosor je upitana kako vidi integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO na što je odgovorila kako na te procese gleda s optimizmom.

“Sigurna sam da je to jedina trajna garancija trajnog mira i prosperiteta na ovim prostorima. Mi koji živimo na ovim prostorima znamo što to znače rat i stradanja, a najbolje znamo što to znači mir. Mislim da ponekad to ne znamo dovoljno cijeniti”, ocijenila je Kosor.

Dodala je da svaka država, prije svega zbog svojih građana, mora napraviti mnoge reforme i mnoge promjene, a posebno u kontekstu vladavine prava. Na pitanje zbog čega proces uspostavljanja vladavine prava teče sporo u zemljama na zapadnom Balkanu, Kosor je odgovorila da joj se čini kao da smo posljednjih godina zastali.

“Govorim dakle i za Hrvatsku. Kao da su se neki duhovi ponovo probudili. Na mnogim mjestima jačaju nacionalizam i netrpeljivost. Moje mišljenje je da to ovisi i političkim elitama koje su na vlasti. Zalažem se za političare koji su hrabri i koji gledaju 30, 40 ili 50 godina unaprijed i koji ne gledaju na sljedeće izbore”, dodala je.

“I dalje vjerujem u tu perspektivu. Hrvatska se kao članica EU treba aktivnije uključiti, posebno sljedeće godine kada ćemo predsjedavati EU”, smatra bivša premijerka.

Što je Bošnjački institut – Fondacija Adil beg Zulfikarpašić

Cilj osnivača Adila Zulfikarpašiċa bio je osnivanje obrazovnog istraživačkog instituta čiji je zadatak promoviranje kulturne baštine, povijesne istine, i znanstveno-umjetničke aktivnosti Bošnjaka. Bošnjački institut u švicarskom Zurichu osnovan je 1988. godine, a danas ima i svoju podružnicu u Sarajevu.

Institut je 2005. godine osnovao Senat Bošnjačkog instituta 2005. čiji su članovi između ostalih Arifhodži
ć Nerkez, Dizdarević Raif, Dudaković Atif, Džaferović Šefik, Izetbegovć Bakir, Lagumdžija Zlatko, Rizvanbegović Fahrudin, Silajdžić Haris i Zvizdić Denis.

Počasni članovi Senata su bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši premijeri Norveške, Nizozemske i Latvije, premijer Crne Gore Milo Đukanović te premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Bošnjački institut autor muslimanskog Načertanja?

Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić navodni je autor Memoranduma BOING, svojevrsnog bošnjačko-muslimanskog „Načertanija“ koji se ovih dana ponovno, nakon što je 1999. godine sastavljen, pojavio na internetu. Memorandum BOING navodno je nastao u lipnju 1999. godine, a idejni tvorac je, prema onom kako stoji u dokumentu, Bošnjački institut Adil Zulfikarpašić, pisao je Dnevnik.ba ove godine.

U dokumentu između ostaloga stoji kako bi bošnjački političari pred međunarodnom zajednicom trebali glumiti da su za izmjene Izbornog zakona BiH, a argumente Hrvata i Srba u BiH proglašavati fašističkim i separatističkim.

Jadranka Kosor – česti gost brojnih regionalnih udruga i skupova

Podsjetimo, Kosor krajem 2018. na Twitteru ponosno objavila fotografiju s bivšim predsjednikom RH i predsjednikom SDP-a Ivom Josipovićem, bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, donedavnim predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i bivšim predsjednikom SDP-a BiH i ministrom vanjskih poslova BiH, koji je bio članom Centralnog komiteta Saveza komunista BiH do 1990. Zlatkom Lagumdžijom.

Nekoliko mjeseci ranije, u listopadu 2019. Kosor je sudjelovala na skupu Međunarodnog centra Nizami Ganjavi koji je osnovan 2012. godine u Azerbejdžanu “premošćivanje praznina radi stvaranja inkluzivnog društva”. Odbor povjerenika tog centra između ostalih čine upravo Boris Tadić, Zlatko Lagumdžija i Ivo Josipović.

Isto tako, bivša premijerka Jadranka Kosor zajedno je s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem bila članica ljubljanskog IFIMES-a na čijem je čelu Budimir Lončar, a napustila ga je nakon što je u medijima objavljeno kako je taj institut vodio bitku protiv predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona koji je oslobodio naše generale i predložio haškog tužitelja Brammertza na Nobelovu nagradu za mir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr