Britanski parlament raspravlja o uvođenju potpomognutog samoubojstva kao načina ‘ublažavanja nepodnošljive patnje’

Foto: DepositPhotos

Novi prijedlog za legalizaciju potpomognutog samoubojstva pokrenut je u Velikoj Britaniji. Zakon o potpomognutom samoubojstvu ušao je u gornji dom britanskog parlamenta – Dom lordova 26. svibnja, s navodnim ciljem ublažavanja “nepodnošljive patnje”. Naime po novom prijedlogu, terminalno bolesnima dopušteno bi bilo legalno okončati vlastiti život pod liječničkim nadzorom.

U međuvremenu, zastupnici koji su se usprotivili zakonu, upozorili su da je svaki postupak legalizacije potpomognutog samoubojstva “skliska padina” koja neizbježno dovodi do legalizacije eutanazije, piše LifeSiteNews.

Što je potpomognuto samoubojstvo i koja je razlika?

Potpomognuto samoubojstvo je svaki čin koji namjerno pomaže drugoj osobi da se ubije, primjerice pružajući mu sredstva da to učini, najčešće propisujući mu lijek u smrtonosnoj dozi, dok je eutanazija postupak u kojem netko drugi (najčešće liječnik) ubrizgava smrtonosnu injekciju pacijentu koji nije svjestan svoga stanja (npr. nalazi se u komi op.a.).

Zakon je treći pokušaj u posljednjih 10 godina da se legalizira potpomognuto samoubojstvo.

U prvom čitanju prijedlog zakona službeno je predstavljen, a o njemu će se raspravljati u drugom čitanju, koje će se najvjerojatnije održati kasnije ove godine. Po uzoru na zakonodavstvo iz Oregona, prema odredbama zakona, potpomognuto samoubojstvo legalizirat će se za „neizlječivo bolesne, mentalno kompetentne odrasle osobe“ za koje se procjenjuje da su u posljednjih šest mjeseci svog života.

Kada se zatraži samoubojstvo, dva liječnika i sudac Višeg suda trebali bi procijeniti slučaj kako bi se odobrilo da osoba okonča svoj život. Ako suci odobre smrt, pacijent će moći odabrati mjesto, vrijeme i način. Kako je navedeno, novi prijedlog zakona ima za cilj ublažiti “nepodnošljivu patnju”.

> Što je palijativna skrb – alternativa eutanaziji?

> Supruga koja se razvodi od muža s invaliditetom želi prekinuti njegov život dehidracijom

> Pacijentima u zdravstvenim ustanovama u Kanadi liječnici agresivno nameću eutanaziju

Potpomognuto samoubojstvo trenutno je nezakonito u Engleskoj i Walesu prema Zakonu o samoubojstvu (1961), a u Sjevernoj Irskoj prema Zakonu o kaznenom pravosuđu (1966). Svakome tko “potiče ili pomaže samoubojstvo” prijeti do 14 godina zatvora prema važećim zakonima.

Iako u Škotskoj ne postoji poseban zakon koji se odnosi na potpomognuto samoubojstvo, očekuje se da će škotski parlament pokrenuti vlastito savjetovanje o tom pitanju, a nacrt zakona trebao bi biti predstavljen sljedeće godine.

Sunday Times pokrenuo je kampanju 23. svibnja podržavajući napore za legalizaciju potpomognutog samoubojstva i pokušavajući pridobiti javnu potporu zakonu.

“Ovaj zakon označava početak nove bitke protiv života najugroženijih – moramo uzvratiti sada”, izjavila je Alithea Williams iz Društva za zaštitu nerođene djece (SPUC), koja je primijetila da, iako prijedlog zakona “vjerojatno neće” postati zakon, on je ipak dio “svježeg napada na britanski parlament od strane lobija koji podržava eutanaziju”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Lifesitenews