Poljskom konzulu zabranjeno posjetiti Poljaka kojem britanska bolnica uskraćuje hranu i vodu

eutanazija
Foto: Getty Image

U Velikoj Britaniji, sud je udovoljio zahtjevu sveučilišne bolnice Plymouth NHS Trust da poljski dužnosnik ne smije posjetiti poljskog državljanina ili pružiti pomoć poljskom liječniku u daljinskom pregledu pacijenta putem videa.

Nadalje, prema sudskom nalogu, poljski generalni konzul ne smije posjetiti poljskog katolika s produljenim poremećajem svijesti koji umire u engleskoj bolnici zbog uklanjanja hidratacije i prehrane. Ta je odluka donesena uoči informacije da su dva konzularna dužnosnika na putu prema bolnici kako bi osigurala da Ujedinjeno Kraljevstvo ne dopusti kršenje prava pacijenta, prenosi Lifesitenews.

15. prosinca 2020. sudac Cohen je izdao naredbu zakladi National Trust, koja ima skrbništvo nad čovjekom poznatog jedinom pod imenom RS, da obustavi tretman za održavanje života. To je značilo uklanjanje njegove klinički potpomognute prehrane i hidratacije. Iako se RS-ova supruga složila s ovom mjerom, njegova rođena obitelj uključujući majku, dvije sestre i nećakinju se protive tome.

>Vatikan objavio pismo ‘Samaritanus bonus’: Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo i dalje su etički zabranjeni

U svom podnesku sudu, James Bogle, odvjetnik obitelji RS-a, citirao je članak 36. Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz 1963. godine. Prema Konvenciji, „konzularni službenici mogu slobodno komunicirati s državljanima svoje države i imati im pristup” (36.a). Bogle ističe da poljske konzularne vlasti imaju pravo osigurati da se poštuju ljudska prava njihovih državljana i da je to ugovorna obveza između Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Katie Gollop, službena odvjetnica koja djeluje u ime RS-a, usprotivila se Bogleovim argumentima. Ona smatra da nema razloga da poljski generalni konzul posjeti RS-a i da nema dokaza da se Nacionalna zdravstvena služba loše odnosi prema njemu.

Sudac Cohen dodao je da dugu borbu rođene obitelji za poništavanje njegove zapovijedi nisu podržali ni NHS Trust ni supruga te da su njihove žalbe odbijene na britanskom žalbenom sudu i Europskom sudu za ljudska prava odbijene.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Lifesitenews