Carigradski patrijarh Bartolomej priznaje samo Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori

Paktrac, 10.09.2016 - Carigradski patrijarh Bartolomej blagoslovio je obnovljeni episkopski dvor u Pakracu. foto HINA/ ik

Ekumenski partijarh Bartolomej poručio je u pismu crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću da Ekumenska patrijaršija i druge pravoslavne crkve, kao jedinu pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje mitropoliju crnogorsko-primorsku, koja je dio Srpske pravoslavne crkve, usprotivivši se tako podršci crnogorskih vlasti obnovi autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve, objavili su u petak beogradski mediji.

U pismu, na kojem je nadnevak 21. lipnja, ekumenski partijarh Bartolomej navodi kako je Ekumenska patrijaršija začuđena saznanjem da Đukanović podupire stvaranje crnogorske pravoslavne crkve.

“Nedavno smo u Ekumenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju potporu stvaranju pravoslavne crkve crnogorske i da je vlada vaše zemlje usvojila prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkava izgrađenih prije 1918., kao i druge crkvene imovine”, navedeno je u pismu proslijeđenom srbijanskim medijima, čiji preslik je na svom portalu objavila Radio-televizija Srbije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je prošlog tjedna da je Crna Gora odlučna riješiti pitanje crkve i imovine vjerskih organizacija, ali je zakonom kojim to namjerava provesti u djelo otvorila sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ključni su prijepori u vlasništvu nad crkvenom imovinom.

Patrijarh Batrolomej u pismu dodaje kako bi to značilo da Crna Gora “oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama pravoslavne crkve srpske”.

“Vaša ekselencijo, ovim pismom vam jasno i potpuno otvoreno priopćavamo da Ekumenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću mitropolita crnogorskog Amfilohija, episkopa najsvetije crkve srpske”, istaknuo je Bartolomej u pismu crnogorskom šefu države.

Bartolomej dalje kaže kako “crkva crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana pravoslavna crkva crnogorska pod (svećenikom) Mirašem Dedeićem, ne pripada pravoslavnoj crkvi”, a za Dedeića se tvrdi da “nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Ekumenske patrijaršije”.

Ekumenska patrijaršija naglašava kako priznaje samo mitropolita SPC-а Amfilohijа, којi je na čelu Mitropolije crnogorsko primorske.

U pismu se naglašava želja da “ljubljeni narod Crne Gore” ne dođe “u stanje crkvene izolacije i odsječenosti od tijela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, obzirom na to da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu”.

Crnogorska vlada u svibnju je usvojila zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji predviđa da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918., a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago.

Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna crkva koja u Crnoj Gori ima blizu 700 vjerskih objekata jer se njime predviđa i oduzimanje njezine imovine.

Đukanović je ranije najavio obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, čime je praktično najavio obračun sa SPC u Crnoj Gori.

Ranije je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uputio molbu crnogorskoj vladi da povuče zakon o slobodi vjeroispovjesti, ocijenivši kako on “nije dobar za srpski narod”, te bi njegovo usvajanje “neminovno ugrozilo inače dobre odnose dviju zemalja”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina