Crna Gora i Kosovo njeguju prijateljske odnose

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Crna Gora i Kosovo njeguju prijateljske i sadržajne odnose koje treba unaprjeđivati razvijanjem gospodarske suradnje posebice u oblastima infrastrukturnog povezivanja, turizma i poljoprivrede, ocijenili su u srijedu u Prištini crnogorski i kosovski premijer Duško Marković i Ramush Haradinaj.

Kako se očekivalo na sastanku dva premijera Haradinaj je pokrenuo inicijativu o promjeni sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo, koji su kolovoza 2015. u Beču potpisale najviši dužnosnici dvije države, a koji, i pored preporuka EU i SAD, još nije ratificirao kosovski parlament.

“Marković je ponovio stajalište Podgorice da je to pitanje za Crnu Goru završeno i dodao da je država spremna da u dijalogu i uz razumijevanje pomogne Kosovu da što prije, ratificiranjem sporazuma, nadiđe to pitanje”, navodi se u priopćenju crnogorske vlade .

Na sastanku dva premijera, kako stoji u priopćenju, istaknuta je važnost dovršetka procesa ustavnog priznanja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i provođenja strategije za afirmiranje i integraciju crnogorske zajednice.

Iskazana je, kako se dodaje, puna podrška Crne Gore europskim i euroatlantskim aspiracijama Kosova i spremnost prenošenja crnogorskih iskustava u integracijskim procesima.

Marković je rekao da Crna Gora s Kosovom nema problema i kazao da vjeruje da će otvorena pitanja biti riješena na kvalitetan način.

Izvor: Hina/gs