Crna Gora zabranila rad nedjeljom: Što čeka hrvatska Vlada i premijer Plenković?

Foto: Thinkstock

Donošenje ovog zakona, kako govori Vlada, ima za cilj unapređenje položaja radnika, žena i majki u Crnoj Gori, koja su dosadašnjim radom nedjeljom bila bitno ugrožena.

> U ime obitelji – Radnicima treba omogućiti izbor žele li raditi nedjeljom i ako žele, taj im se rad mora adekvatno platiti

Zastupnici u Skupštini Crne Gore usvojili su izmjene i dopune Zakona o unutarnjoj trgovini kojim je predviđeno da trgovine i supermarketi ne mogu raditi nedjeljom, a ovaj zakon će se početi primjenjivati od jeseni, piše tportal.hr

Crnogorska vlada je početkom ožujka ove godine utvrdila predložene izmjene i dopune zakona kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima, osim u prodajnim objektima ili mjestima u kojima je to potrebno zbog osiguravanja životnih potreba građana.

Crnogorska Skupština usvojila je amandman kojim su propisane vrste prodajnih objekata koji će imati mogućnost rada nedjeljom i praznicima, među kojima su apoteke, specijalizirane prodavaonice ili kiosci za prodaju kruha, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, tiska i sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom i praznicima moći će raditi i benzinske crpke i prodavaonice na malo u sklopu crpki, tržnice, štandovi, vitrine i automati izvan tržnica i pokretne prodavaonice, kao i prodavaonice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobusnih i željezničkih postaja, aerodroma i luka.

Donošenje ovog zakona, kako govori Vlada, ima za cilj unapređenje položaja radnika, žena i majki u Crnoj Gori, koja su dosadašnjim radom nedjeljom bila bitno ugrožena.

Što čeka hrvatska Vlada i premijer Plenković?

Pohvalno je da Crna Gora brine o svojim građanima, ali pravo pitanje je što čeka hrvatska Vlada i premijer Plenković?

Nije ovo prvi slučaj da Hrvatsku u europskim i svjetskim standardima rada i prava radnika pretiču i države koje su realno bile ili jesu po društveno-ekonomskim pokazateljima iza nas.

Podsjetimo, U ime obitelji podnijela je Hrvatskom saboru 27. ožujka 2017. prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kojim bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom i, ako žele, osiguralo minimalnu naknadu koju im je poslodavac dužan platiti, a to je najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr