Prošlog tjedna članovi Demokratske stranke u američkom Senatu blokirali su donošenje zakona o zaštiti beba koje se rode žive tijekom neuspjelog postupka abortusa po kojem je usmrćivanje bebe koja je preživjela abortus trebalo biti okarakterizirano kao teško ubojstvo (Born-Alive Abortion Survivors Protection Act). Iako je za prijedlog zakona bilo 54 senatora dok je 42 glasovalo protiv, prijedlog zakona nije prošao jer nije imao potrebnih 60 glasova.

No, čak i da je prijedlog zakona dobio potrebnu većinu, ne bi postao zakon s obzirom da je predsjednik Barrack Obama prethodno obećao da će ga osobno stopirati stavljanjem veta.

Senatorica Lindsey Graham iz Republikanske stranke koja je pokrenula prijedlog zakona koji je prethodno prošao glasovanje u Domu zastupnika poručila je kako je glasovanje pokazalo da se američko društvo nalazi na važnoj prekretnici kada se radi o zaštiti nerođenih: “Radi se o prvom takvom glasovanju u Senatu koje je pokazalo na kojoj je strani svaki pojedini senator. Od danas će ova bitka donositi sve više podupiratelja.” Dodala je kako se senatori koji su glasovali za zakon nalaze na pravoj strani povijesti.

Sarah Torre, analitičarka iz organizacije The Heritage Foundation, glasovanje u Senatu nazvala je “razočarenjem”. “Da je izglasan, ovaj bi zakon odražavao interese većine Amerikanaca, uključujući 60 posto žena koje prema anketama podržavaju postavljanje ograničenja na opasne i odvratne postupke abortusa koji se izvode nakon 20. tjedna trudnoće,” rekla je Torre.

“Neuspjeh naših političkih vođa nacije u zaštiti žena i nerođene djece od abortusa u kasnoj trudnoći čini američke zakone o abortusu najekstremnijima među razvijenim nacijama. Nalazimo se među tek sedam zemalja u svijetu, zajedno s Kinom i Sjevernom Korejom, koje dozvoljavaju abortus na zahtjev nakon petog mjeseca trudnoće ,” dodala je.

Marjorie Dannenfelser, predsjednica udruge Susan B. Anthony List, izjavila je u priopćenju:

“Obrana djece od izrazito bolnog abortusa u kasnoj trudnoći bitka je koja donosi pobjedu i ona je skupa s bitkom za ukidanjem financiranja Planned Parenthoodu novcima poreznih obveznika postala vrlo važno pitanje u predsjedničkoj kampanji 2016…. Većina Amerikanaca, uključujući nezavisne kandidate, žene, mlade, pa čak i demokrate u nekim saveznim državama, podržavaju ovaj skromni zakonski prijedlog koji bi Sjedinjene Američke Države konačno maknuo s liste usamljenih sedam zemalja svijeta koje jedine dopuštaju abortus u kasnoj trudnoći.”

Senatori u američkom Kongresu odbacili su prijedlog zakona o zaštiti djeteta koje se rodi živo u klinikama za abortuse samo dva dana prije povijesnog obraćanja pape Franje američkim zakonodavcima na istom mjestu. U svom je govoru Sveti Otac spomenuo i važnost “zaštite i obrane ljudskog života u svim fazama njegova razvoja”.

Akcijski fond Planned Parenthooda, lobistička udruga unutar najvećeg američkog lanca klinika za abortuse, na Twitteru je proslavio poraz prijedloga zakona.

Izvor: narod.hr
Photo: screenshot