Dragan Čović očekuje novi saziv Vijeća ministara do kraja veljače

Hrvatski član BiH Predsjedništva, koji je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u petak u Mostaru da će do kraja veljače biti imenovan novi saziv Vijeća ministara te da će u njemu ministar financija i riznice biti dosadašnji predsjedavajući ministarskog vijeća Vjekoslav Bevanda.

Započeli pregovori oko raspodjele resora u Vijeću ministara i Vladi Federacije BiH

Ovoga tjedna za mandatara Vijeća ministara imenovan je dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić, usporedno s izborom čelništva entiteta Federacije BiH, čime je deblokirana uspostava vlasti na državnoj razini.

Čović je rekao kako su već započeli razgovori oko raspodjele resora u Vijeću ministara i Vladi Federacije BiH.

“Ako bi se idućeg tjedna dogovorili oko raspodjele resora, jer za Vijeće ministara sam siguran da ćemo to imati usuglašeno, dok za federalnu vladu još ima nekih dvojbi, onda bi do kraja mjeseca mogli imati izvršnu vlast na svim razinama. Nema više nijednog razloga da to ne okončamo”, rekao je Čović u izjavi za novinare.

Pojasnio je i da će njegova stranka u budućem sazivu Vijeća ministara dobiti tri ministarska mjesta te četiri zamjenika ministra.

“Posve je izvjesno da je to ministarstvo financija, a ministar bi trebao biti gospodin Bevanda. Imamo dogovor da po dva snažnija, odnosno zahtjevnija ministarstva pripadnu svim trima stranama”, dodao je Čović i istaknuo da će njegova stranka na svim razinama vlasti imati najmanje jednu ministricu te da će biti jednako regionalno zastupljena sva područja gdje žive Hrvati u BiH.

HDZ inzistira na šest ministarstava

Vijeće ministara ima devet resora i predsjedatelja, a po tri mjesta pripada konstitutivnim narodima Hrvatima, Bošnjacima i Srbima, dok je jedno ministarsko mjesto predviđeno za pripadnike manjina.

Komentirajući razgovore oko federalne vlade, Čović je kazao kako njegova stranka inzistira na šest ministarstava od 17 mjesta u ovoj vladi.

Prema Ustavu BiH, Vijeće ministara ima ograničene ovlasti i ne može se uspoređivati s klasičnim vladama u drugim zemljama. To tijelo odluke donosi konsenzusom i na temelju nacionalnog pariteta, a predsjedatelj nema ovlasti samoinicijativno postavljati ili smjenjivati ministre jer njih po pravilu imenuju i smjenjuju isključivo stranke iz čijih redova dolaze.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah