(FOTO) Hrvatsko izaslanstvo u Australiji: Jačanje veza sa hrvatskim iseljeništvom jedno od važnih strateških nacionalnih ciljeva

Foto: Hrvati izvan RH

Prilikom posjeta Australiji, iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH izdali su priopćenje u kojem se naglašava potreba susreta i osjećaja dobrodošlice. Oriopćenje o posjetu Australiji prenosimo u cijelosti:

U četvrtak 5.listopada 2017., hrvatsko izaslanstvo na čelu sa Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara susrelo se s gradonačelnicom Grada Ballarata Samanthom McIntosh. Tom prigodom, državni tajnik Milas je izrazio zahvalnost na toploj dobrodošlici koju su priredili delegaciji, ali i svim Hrvatima, budući da su se u Grad Ballarat Hrvati naselili prije vise od 160 godina. “Zahvaljujem se na dobrodošlici koju su Australija i grad Ballarat iskazali Hrvatima prije više od 160 godina. Ta dobrodošlica se ne očituje samo u pružanju osjećaja toplog doma i prilike za novi početak. Pomogli ste Hrvatima da postanu značajan čimbenik u australskom društvu i činjenica da je Australija prepoznala hrvatski jezik i kasnije samostalnost hrvatske države među prvima u svijetu-dovoljno govori o autentičnosti vašeg napora. Našim ste sunarodnjacima, a vašim sugrađanima, pokazali koliko cijenite njihovu baštinu i njenu jedinstvenost i dajući im podršku u njegovanju te baštine, postavili ste primjer drugima koji su se njime slijedili znatno poslije vas. Hrvatska je mlada država sa velikom dijasporom u cijelom svijetu i razlog više da Vlada Republike Hrvatske jačanje veza sa našom dijasporom smatra jednim od važnih strateških nacionalnih ciljeva. Ovaj je susret svakako potvrda tih nastojanja i znak da ćemo u Australiji nastaviti pružati hrvatskoj kulturi i identitetu podršku, uz poštovanje zajednici koja je ju srdačno prihvatila“.

Na primanju kod gradonačelnice Macitosh bili su nazočni generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu g. Belavic, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Ante Jurić i predsjednik Australsko – hrvatskog društva Geelong, g. Paul Šarić.

Na susretu s iseljenicima u Hrvatskom klubu Stjepan Radić u Ballaratu državni tajnik Milas i gradonačelnik Penava razgovarali su o povijesti hrvatske zajednice u Gradu Ballaratu, ali i o aktualnostima u domovini, u koju se mnogi australski Hrvati vraćaju nakon umirovljenja.

U AHD Geelong delegacija je sudjelovala na predstavi Bitka za Vukovar. Nakon predstave nazočnima se obratio gradonačelnik Penava s jasnom porukom da je duh kojim su hrvatski branitelji branili Vukovar u nemogućim uvjetima opsade prisutan i ovdje u Australiji, gdje su se Hrvati sami organizirali i stvorili jaku zajednicu, gdje su izgradili Crkve, brojne hrvatske domove i klubovi, kulturno umjetnička društva, sportske klubove, čak i hrvatski arhiv. “Danas nam je ponovno potreban taj duh stvaranja nove hrvatske vrijednosti, ali ovog puta u dobrom, u miru, u slobodnom hrvatskom Vukovaru, u našoj domovini koju neizmjerno volite unatoč kilometrima i desetljećima koji nas razdvajaju.”

Državni tajnik Milas je naglasio da je Vlada Republike Hrvatske odlučila sustavno i temeljito pristupiti reformama u upravnim postupcima koje nepotrebno kompliciraju ostvarivanje statusnih i drugih prava Hrvata izvan Republike Hrvatske te je pozvao naše iseljenike i njihove potomke da se uvijek i bez zadrške obrate Uredu sa svim problemima na koje nailaze u komunikaciji s drugim državnim tijelima kako bi zajedno pronašli optimalna rješenja. Zahvalio je nazočnima i na njegovanju hrvatskog identiteta kroz generacije. “Niste vi ponijeli duh Hrvatske kada ste otišli. S njim ste se rodili, on je trajno u vama i jednako tako će biti u svim vašim potomcima. Ured će pružiti potrebnu platformu na temelju kojih će taj hrvatski duh, taj pečat mladih hrvatskih generacija ovdje u Australiji, ali i cijelom svijetu, opipljivije povezati sa svojom hrvatskom domovinom. Prvenstveno učenje hrvatskog jezika, ali i niz drugih aktivnost usmjerenih na osnaživanje hrvatskog identiteta mladih generacija, prioritetna su pitanja u radu Ureda“.

Ranije je hrvatsko izaslanstvo obišlo Centar hrvatskih studija na Sveučilištu Macquire gdje su se susreli s predstavnicima Centra – Lukom Budakom, voditeljem Centra hrvatskih studija, dr. sc. Jasnom Novak Milic i Danijelom Đinom.

Izaslanstvo je razgledalo izložbu “Australian Experiences of the Croatian Past: Macquire University’s archaeological mission Bribirska glavica 2014-2017” te su sa studentima razgovarali o povijesti i perspektivi tog studija, kojeg se smatra hramom hrvatske kulture u Australiji.
„Hrvatska danas mora zadržati svoju autentičnost, svoj identitet u vrijeme neprestane prijetnje kulturnom homogenizacijom koju neminovno nosi globalizacija. Vlada Republike Hrvatske zna kolika je važnost ovog studija u tome i koliko je bitno zajedništvo i sinergija i na akademskoj razini. Stoga će ovaj studij uvijek predstavljati prioritet ne samo na temelju prošlih zasluga i tradicije, već i novih, budućih uspjeha svojih mladih ovdje u Australiji. Vodeni tim zajedništvom utemeljenim na dobroj vjeri i činjenici da smo uvijek jedan narod, neovisno o kilometrima koji nas dijele, nastavljamo zajedno“ – poručio je državni tajnik Milas.

Delegacija je posjetila Dom umirovljenika Stepinac, Hrvatski arhiv i HKC Nikola Tavelic u St. Johns Parku, u kojem ih je dočekao fra Petar Horvat. Također su se susreli s iseljenicima u Hrvatskom društvu Sydney Punchbowl kojom prigodom je Ivan Špehar, predsjednik kluba predstavio rad kluba. Gradonačelnik Penava je odgovarao na brojne upite iseljenika o stanju u Gradu Vukovaru te im se još jedanput zahvalio na doprinosu projektu obnove vukovarskog vodotornja. Državni tajnik Milas predstavio iskorake državne politike prema iseljeništvu. Izaslanstvo je posjetilo i hrvatski klub „Kralj Tomislav“ gdje je održana Vukovarska večera.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.