(FOTO, VIDEO) Napad solnom kiselinom u Puli – zašto su u Engleskoj ovi monstruozni zločini toliko učestali?

Foto: GettyImages

Od siječnja 2015. do svibnja 2018. bilo je ukupno 2602 zabilježenih i prijavljenih zločinačkih napada solnom kiselinom u Engleskoj. Većina žrtava su žene, ali mete napada su i muškarci, pa čak i djeca. Napadi solnom kiselinom u Engleskoj su u strahovitom porastu i postaju oružje prilikom obračuna bandi ili jednostavno osvete.

Najčešći napadi solnom kiselinom su u dijelovima Londona gdje žive imigranti iz Pakistana.

Napad solnom kiselinom zbog navodno prodane stare ribe zaprepastila je sve koji su se u četvrtak ujutro našli na tržnici ribom u Puli. Mirnu atmosferu prekinula je 80-godišnja starica koja se u rastrojenom stanju i to, ničim izazvana, obrušila na Enu Z. (25), mladu prodavačicu, koju je polila solnom kiselinom po lijevoj strani grudi.

U cijeloj toj panici, dok je 80-godišnjakinja vrijeđala sve prisutne, solna kiselina drugu je prodavačicu poprskala po ruci, a s obzirom na to da su se prodavačice branile, ozljede na koži zadobila je i žena koja je napala prodavačice.

Sva sreća, ova pojava gotovo uopće nije prisutna u Hrvatskoj, dok dijelovi Europe i svijeta vode veliku bitku protiv ovog gnjusnog oružja koje unosi veliki strah i nemir u živote običnih ljudi.

Zastrašujuće brojke – 60 napada solnom kiselinom mjesečno!

Svakog tjedna u Engleskoj odvija se petnaest napada solnom kiselinom, odnosno više od 60 napada mjesečno. Od siječnja 2015. do svibnja 2018. bilo je ukupno 2602 takvih zločinačkih napada solnom kiselinom!

Preživjela žrtva napada solnom kiselinom Adele Bellis govori: “Pomisao da su djeca i mladi uhićeni u tim barbarskim napadima je zastrašujuće. Moramo djelovati već danas kako bismo zaštitili druge u budućnosti.” Brojke o napadima solnom kiselinom nisu potpune jer mnoge žrtve, posebno žene, boje se da bi ponovno mogle biti meta napada, navodi Daily Mirror.

Većina napada izvrši se na žene, ali ono što uznemiruje mete napada i žrtve, kao i napadači su čak i – djeca. Poznati su slučajevi u kojem je bio cilj napada solnom kiselinom bilo dijete od samo dvije godine, a drugi slučaj je dijete od šest godina.

Zločini koji uključuju čak i djecu posebno su alarmantni.

Oni uključuju događaje kao u Cumbriji na sjeverozapadu Engleske, gdje su dječaci od šest i devet godina, zalili solnom kiselinom djevojčice od samo četiri i pet godina. U Manchesteru je zabilježeno ovo gnjusno djelo protiv šestogodišnjeg dječaka, a tinejdžeri u dobi od 14 i 15 godina napadnuti su u istom gradu na željezničkoj postaji. U Hertfordshireu su dvojica 11-godišnjakinja optužena za napade solnom kiselinom na starije tinejdžere, dok su 12-godišnjaci koristili kiselinu protiv drugih dječaka istih godina.

Osobito veliki broj porasta napada solnom kiselinom je u Londonu.

Uglavnom muškarci napadaju žene kiselinom, ali danas se to gnjusno oružje koristi i u ratovima uličnih bandi i kao sredstvo osvete.

Daleko najveći broj napada solnom kiselinom u Londonu bilježi su u istočnim dijelovima grada koje velikim dijelom naseljavaju imigranti iz Pakistana:  Newham, Tower Hamlets i Barking-Dagenham.

Broj napada u Londonu u strahovitom je porastu, tako da se u dvije godine od 2014. do 2016. čak udvostručio.

Indija i Pakistan – napadi solnom kiselinom sredstvo ponižavanja žena

Napadi solnom kiselinom redovita su pojava u državama južne Azije – poglavito Pakistan i Indija – gdje muški napadači koriste ovo strašno oružje kako bi zlostavljali žene kao oblik kažnjavanja ili kontrole nad njima.

Zabilježeni su tisuće ozbiljnih slučajeva jer žrtve trebaju liječničku skrb ili čak umru od posljedica napada, no mnogi nikada ne prijave što im se dogodilo iz straha od osvete ili zato što žrtvina obitelj smatra da je ona sama kriva za sudbinu koja ju je snašla.

U udaljenijim mjestima, smrtni slučajevi često uopće nisu zabilježeni, te se navede da je riječ o samoubojstvu ili da je žrtva poginula u požaru.  Žrtve su gotovo sve odreda mlade žene i to obično zato što su odbile muškarca koji se sveti za odbijanje ženidbe. Ili čak to gnjusno djelo počine rođeni otac, suprug ili brat suprug kada smatraju da ih je žena ili kćer osramotila, ili čak samo jednostavno u napadu bijesa.

Napad solnom kiselinom je posebno stravičan oblik nasilja, jer žrtve ostaju unakažene za cijeli život.  One ostaju ograničene na druženje i život u uskom krugu obitelji ili prijatelja zbog toga što su unakažene i osjećaju strašan sram i tugu.

Zbog toga je nedavno Vrhovni sud Indije ograničio prodaju kiseline s ciljem smanjenja broja napada na žene. Naime, Vrhovni sud Indije odlučio je da kupci pri kupovini moraju pokazati dokument s fotografijom.

Pogledajte Oskarom nagrađeni dokumentarac 2012. „Spasite lice“ o strahotama žena u Pakistanu:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Daily Mirror