Glumac Shia LaBeouf se preobratio na katoličanstvo tijekom snimanja filma ‘Padre Pio’, pomogao mu i Gibson

Padre Pio
Foto: snimka zaslona, fah, wikimedia commons

Glumac Shia LaBeouf rekao je da se obratio na katoličanstvo tijekom snimanja svog nadolazećeg filma “Padre Pio” i da je postao član Rimokatoličke crkve. LaBeouf je svoje obraćenje otkrio u intervjuu s biskupom Robertom Barronom.

Glumac se prvi put bavio crkvom dok je živio u samostanu franjevačke braće kapucina kako bi bolje razumio pokojnog mistika svetog Padre Pija, kojeg LaBeouf tumači u nadolazećem filmu. Upuštajući se u projekt, LaBeouf je rekao da se nalazio na najmračnijoj točki u svom životu nakon niza javnih skandala. Privlačila ga je duhovnost i pridružio se raznim vjerskim grupama kako bi pronašao smisao, boreći se s mislima o bespomoćnosti i samoubojstvu.

“Imao sam pištolj na stolu. Otišao sam odavde”, prisjetio se Shia u intervjuu koji je trajao gotovo 90 minuta. “Nisam više želio biti živ kad se sve ovo dogodilo. Sramota kakvu nikad prije nisam doživio — sramota da zaboraviš kako disati. Ne znaš kamo ići. Ne možeš izaći van i uzeti naprimjer taco.”

“Ali također sam imao tu duboku želju da izdržim”, dodao je.

Glumac je opisao kako je iznenada pronašao vjeru tijekom svog istraživanja, rekavši da je njegov način razmišljanja u filmu bio usmjeren na njegovu karijeru, a ne na Boga. “Ovo je bila zadnja stanica vlaka. Nisam imao gdje otići – u svakom smislu”, rekao je.

“Sada znam da je Bog koristio moj ego kako bi me privukao k sebi. Odvlačio me od svjetovnih želja. Sve se to događalo istovremeno. Ali nebi bilo poticaja da uđem u svoj auto, odvezem se [do samostana ] da sam razmišljao: ‘Oh, spasit ću svoju karijeru'”.

>Glumac Jim Caviezel: ‘U novom filmu, nastavku Pasije, glumim najvećeg superjunaka koji je ikad postojao’

Međutim, dok je istraživao i igrao ulogu, LaBeouf je rekao da se osjećao “prevarenim” od Boga. “I kad sam došao ovdje, dogodio se preokret. Kao da me netko prevario, tako je bilo”, ispričao je glumac. “Ne na loš način. Na način na koji to nisam mogao vidjeti. Bio sam toliko blizu tome da to nisam mogao vidjeti. Sada kada je vrijeme prošlo, vidim to drugačije.”

LaBeouf je opisao razgovor kroz svoje osjećaje i učenje o kršćanskom razumijevanju grijeha i oprosta kao ključ za izvlačenje iz mračnog razdoblja u njegovom životu. Glumac je rekao da se nije osjećao vrijednim bavljenja pobožnošću bilo koje vrste sve dok nije sreo druge koji su se moralno borili na načine koje on nikada prije nije vidio i osjećali se sigurnima.

Prošle godine, LaBeouf je optužen za dva prekršaja – sitnu krađu i nanošenje štete – nakon što je ukrao muškarcu šešir u tučnjavi. Samo nekoliko mjeseci kasnije, njegova bivša djevojka i pop zvijezda FKA Twigs tužila ga je zbog njegovog navodnog zlostavljanja. Još jedna bivša djevojka navedena je u tužbi i također je tvrdila da ju je LaBeouf zlostavljao.

“Vidjeti druge ljude koji su sagriješili više nego što sam mogao uopće mogao zamisliti, a da su također pronađeni u Kristu natjeralo me da se osjećam kao, ‘Oh, to mi daje nadu'”, rekao je LaBeouf biskupu.

Za obraćenje je ključna bila tradicionalna latinska misa koju mu je približio Mel Gibson

Glumac je tijekom intervjua naglasio da je unatoč svom intenzivnom uronjenju još uvijek nov u vjeri i da nije stručnjak za različite aspekte religije. Kad je počelo njegovo obraćenje, LaBeouf i braća nisu bili sigurni ni je li ikada bio kršten. “Nisam znao da sam kršten. Bio sam kršten ranije u životu i nisam se toga čak ni sjećao. Moj me ujak krstio”, objasnio je.

LaBeouf je rekao biskupu Barronu da je tradicionalni oblik katoličke mise – koja se slavi na latinskom – bila ključna i za njegovo obraćenje i za njegovu izvedbu kao glumca koji glumi Pija. “Dok smo vježbali latinsku misu, doživljavao sam istinski emotivna iskustva”, dodao je.

LeBeouf je također otkrio da mu je tradicionalnu latinsku misu (TLM) približio još jedan poznati glumac, Mel Gibson. Govoreći o TLM-u, kazao je da ona duboko utječe na njega, a na pitanje kako, istaknuo je da nema dojam da mu se pokušava prodati automobil na njoj.

Padre Pio nosio stigme koje su trajale pedeset godina

Padre Pio je nosio Isusove rane, stigme, na svojim rukama, nogama i boku, točno 50 godina. Stigme su se na njegovu tijelu pojavile 20. rujna 1918. godine, a nestale nekoliko dana prije nego što je umro 1968. godine. 2. svibnja 1999. godine je beatificiran.

Dne 22. listopada 1918. godine Padre Pio pisao je svome duhovniku, ocu Benedettu, opisujući kako je primio stigme:

Ujutro, 20. prošloga mjeseca, na koru, nakon što sam slavio svetu misu, prepustio sam se pospanosti, nešto slično slatkome snu. Svi nutarnji i vanjski osjeti, štoviše, sve sposobnosti moje duše, bili su uronjeni u neopisivu tišinu. Okruživala me, i gotovo na me nasrtala, potpuna tišina. Odjednom sam bio ispunjen neizmjernim mirom i napuštenošću, koji su sve preplavili stvarajući zatišje u previranjima. Sve se ovo dogodilo u tijelu.

Dok se ovo događalo, pred sobom sam ugledao misterioznu osobu sličnu onoj koju sam vidio u večernjim satima 5. kolovoza. Jedina je razlika bila u tome što je po njegovim rukama, nogama i boku sada kapala krv. Pogled na to uplašio me a ono što sam u tome trenutku osjećao neopisivo je. Pomislio sam da bih trebao umrijeti i uistinu sam trebao umrijeti da Gospodin nije intervenirao i ojačao moje srce od kojega su mi gotovo gorjela prsa.

Ranjeno je srce neprekidno krvarilo, osobito od četvrtka do nedjelje

Vizija je nestala te sam postao svjestan da su mi ruke, stopala i bokovi uprskani krvlju. Zamislite agoniju koju sam iskusio i nastavio je kušati gotovo svakodnevno. Ranjeno je srce neprekidno krvarilo, osobito od četvrtka do nedjelje navečer. Dragi Oče, umirem od bola zbog rana i stida koji osjećam u svojoj duši. Bojim se da ću iskrvariti do smrti ako Gospodin ne čuje moju iskrenu molbu da me izbavi iz ovoga stanja. Hoće li mi Isus, koji je dobar, udijeliti ovu milost? Hoće li me On konačno osloboditi od ovoga stida koji su u meni prouzročili ovi vanjski znakovi? Uzdignut ću svoj glas i neću prestati moliti dok On u svome milosrđu ne uzme, ne rane ili boli, što je nemoguće jer ja želim biti opijen boli, nego ove vanjske znakove koji mi stvaraju takvu sramotu i nepodnošljivo poniženje. (Pisma 1, br. 511)

Knjiga franjevca Francesca Castellija pod imenom “Otac Pio pod istragom”, koja se temelji na donedavno tajnim dokumentima iz vatikanskih arhiva koje se tiču istraga o stigmama svetog oca Pija, dokazala je nadnaravno podrijetlo stigmi Padre Pia.

Osim toga, otac Pio bio je pun herojskih kreposti, te poput našeg Leopolda Mandića osobito posvećen sakramentu pokore, tj, ispovijedanju vjernika. On kao izvanredni molitelj uživao je posebne Božje darove, i izvanjske (ekstaze, viđenja) i nutarnje (lokucije). Osobitu radost imao je u služenju svete mise.

Mnogi su još za njegova života po molitvi Padre Pija dobivali uslišanja i čudesna ozdravljenja, čak i od najtežih i neizlječivih bolesti.

Treba dodati da je Padre Pio mnogo patio zbog svojih rana i svoga rada. No, u svim prilikama je s bezgraničnim strpljenjem sve podnosio, pa i podmetanja koja su dolazila iz crkve, te je sa velikom poslušnošću i ljubavlju obavljao svakodnevne dužnosti, što je jedan od važnih dokaza svetosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.