Hahn pozvao političare u BiH na uspostavu novog Vijeća ministara

Foto: fah

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn ponovo je u petak upozorio političare u Bosni i Hercegovini da moraju što prije osigurati uspostavu vlasti na svim razinama ukoliko žele bilo kakav napredak na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

U izjavi koju je prenio sarajevski “Dnevni avaz”, Hahn je kazao kako BiH bespotrebno gubi vrijeme a građani trpe jer se političke stranke koje su dobile povjerenje birača na izborima u listopadu 2018. godine još uvijek ne mogu dogovoriti o uspostavi novog Vijeća ministara.

“Zemlja bez vlade nije u poziciji ponovno pokrenuti reforme potrebne za integraciju u EU. Rekao sam svim političkim liderima tijekom mog zadnjeg posjeta Sarajevu da za formiranje vlada ne bi trebalo postavljati preduvjete”, kazao je Hahn.

BiH još nema novo Vijeće ministara zbog sukoba između bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika oko planova za dalje približavanje BiH članstvu u NATO-u.

SDA na tome inzistira kao na preduvjetu za imenovanje novog Vijeća ministara a SNSD to odlučno odbacuje pozivajući se na neobvezujuću rezoluciju parlamenta Republike Srpske iz 2017. godine kojom je definirano kako taj entitet treba biti “vojno neutralan” odnosno na istoj razini odnosa s NATO-im kakvu ima Srbija.

Zbog sukoba oko članstva u NATO-u u potpunosti je blokiran i rad parlamenta BiH koji već mjesecima ne zasijeda i ne donosi nikakve odluke.

Dok se bošnjačka i srpska strana svađaju oko puta ka NATO-u ostao je blokiran proces provedbe reformi koje je u svom posljednjem mišljenju objavljenom potkraj svibnja preporučila Europska komisija kako bi BiH mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Hahn je istakno kako EU treba neke sugovornike u BiH s kojima bi razgovarala o provedbi četrnaest opsežnih reformskih preporuka.

“Zakonodavna i izvršna vlast u BiH sada moraju prijeći s riječi na djela i provesti reforme da bi se jednoga dana za BiH preporučio status kandidata i otvorili pregovori o pristupanju EU“, kazao je Hahn.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina